Stranice

utorak, 22. veljače 2011.

Puding od vanilije s preljevom od ribizle


Nedavno sam otkrila svu ljepotu i jednostavnost pripremanja domaćeg pudinga. Još ako stavim domaći šećer od vanilije onda ga slobodno mogu nazvati: puding od vanilije. Sve je krenulo kada sam radila kremu za jedan kolač na sličan način.



U kremu ide i veća količina maslaca te limunova korica i sok. Ja sam poželjela napraviti nešto jednostavnije. Možda kombinirati kremu s voćnim preljevom. U zamrzivaču sam našla ribizle koje su se savršeno uklopile. Preljev od ribizli jest malo kislkast što čini savršen kontrast slatkastoj kremi.


Puding od vanilije s preljevom od ribizle

(puding od vanilije)
2 žlice smeđeg šećera
2 žličice domaćeg vanilin šećera
5 dl mlijeka
50g brašna
40g maslaca

Pomiješati žlicu šećera s brašnom i malom količinom hladnog mlijeka. Sve zajedno miješati dok se ne dobije jednaka smjesa, bez grudica. Ostatak mlijeka, šećer i maslac staviti na vatru. Kada mlijeko provrije, skloniti ga s vatre te brzo umiješati smjesu od brašna i šećera. Vratiti na laganu vatru i konstanto miješati. Kada se smjesa zgusne skloniti s vatre. Ostaviti da se puding hladi, povremeno ga miješajući da se skroz ne stisne.

(preljev od ribizla)
250g ribizla
1 žlica ruma
1 žlica smeđeg šećera
3 žličice mermelade od šumskog voća
Sve zajedno staviti na laganu vatru. Kuhati dok voće ne omekša i dok se preljev ne zgusne. Ohladiti preljev.

Slagati u pripremljene čaše tako da na dno ide preljev od ribizla, pa puding. I tako dva puta. Ova količina je dovoljna za četiri čaše. Ostaviti u hladnjaku minimalno dva sata. Ovo je samo prijedlog, vi možete improvizirati. Uzmite neku drugu kombinaciju voća, slažite drugim redosljedom i sl...

P.S. darivanje (giveaway) još traje pa vas rado pozivam da se uključite. Sretno!

Broj komentara: 20:

  1. Baš se jako fino čini; pogotovo mi se sviđa kako preljev od ribizla izgleda, uz njega bih čak i pojela taj puding od vanilije (inače daleko više preferiram čokoladu :D).

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmhm, fino i prefino..volim, posebno me se prelijev dojmio, odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam ljubitelj pudinga, mislim onog iz vrećice.

    ovo je sjajan recept za napraviti doma, jednostavno.. mislim da ove fine fine ribzlice idu krasno na kremu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. jako volim ovakve domaće kreme i deserte u čašama, a ovo tako primamljivo izgleda! moja savršena kombinacija-vanilin krema i voćni preljev :) super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako interesantno i meni se sviđa preliv od voća:))

    OdgovoriIzbriši
  6. @škrabalica: hvala!
    @baba, Nada i Shangri...: preljev je super. Malo kiselkat ali ne previše, baš taman!
    @Tamara: ja sam tek sada otkrila i strašno mi se sviša baš ova kombinacija.
    @maslinka, Tamara i Snježa: hvala!
    @stočiću: i nama se jako dopao preljev...

    OdgovoriIzbriši
  7. Lovely combination of flavours:))
    Looks very tasty.

    OdgovoriIzbriši
  8. un beau dessert bien gourmand jolie présentation
    bonne soirée

    OdgovoriIzbriši
  9. @Duxa: obrigado ;)
    @Vera i Just Cake Girl: hvala!
    @Fimere: thank you!

    OdgovoriIzbriši
  10. Deserti u čašama su uvijek tako primamljivi, a ovo s ribizlaima odlično.

    OdgovoriIzbriši
  11. @Dunja: čaše dobila kao svadbeni poklon i tek ih se nedavno sjetila. Vidjela kod drugih blogerica i rekoh zašto ne :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako lijepo izgleda i uopće ne sumnjam da je jako ukusan. Ipak kupovni proizvodi ne mogu konkurirati domaćem. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. i sama sam nedugo otkrila domaće pudinge i od onda mi se kupovni samo vuku po kući :)
    odlično si skombinirala ovaj prekrasni puding

    OdgovoriIzbriši