Stranice

nedjelja, 20. veljače 2011.

Štrudla od jabuka s domaćim korama


Kao prvo, moram reći da je ovo prvi put da radim kore za štrudlu. Recept za kore sam slučajno pronašla prelistavajući jednu staru bilježnicu. Pisan je rukom i stvarno nemam pojma kada i odakle sam ga prepisala.



Jedino što znam jest da sam tu bilježnicu odavno prestala koristiti. Šteta, jer je ovaj jednostavan recept došao tek sada na red. Ovdje se pokazala istinita ona tvrdnja: nikada nije kasno :)
Po mom mišljenju kore su ispale u redu. Fil sam napravila malo drugačije da razbijem monotoniju. Naravno da ima par stvari koje bih promjenila. Drugi put ću pokušati tijesto još malo istanjiti i staviti više fila unutra. Kada vidim iskusnije blogerice kako rade svoje štrudle čini mi se da ja imam još dosta toga za naučiti...



Štrudla od jabuka

(tijesto za kore)
1 šalica brašna
1 jaje
žlica ulja
vode (koliko bude trebalo)

Pomiješati brašno, jaje i ulje. Dodavati vode koliko bude trebalo te umijesiti tijesto da bude žilavo. Pokriti tijesto folijom te ostaviti da ostoji minimalno sat vremena na sobnoj temperaturi. Razvaljati tijesto na što tanje kore, premazati ih tankim slojem ulja te stavljati pripremljeni fil. Peći na 180 stupnjeva dok ne porumene.
(fil od jabuka)
4 jabuke srednje veličine
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica ruma
1 žličica cimeta
Jabuke isjeći na sitne komade te ih preliti sa šećerom, rumom i cimetom. Sve zajedno staviti na laganu vatru te dinstati dok jabuke ne omekšaju. Kada se fil ohladi, usitniti jabuke štapnim mikserom da se dobije pire.

P.S. darivanje (giveaway) još traje pa vas rado pozivam da se uključite. Sretno!

24 komentara:

  1. Nikada nie kasno to sigurno a ima i ona: zašto ja to ne bih mogla:) Sve je stvar odluke. Pa ne treba zato fakultet!
    Super štrudlica!

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, nisam sigurna da ovo testo baš liči na testo za štrudlu, ti najbolje znaš šta bi promenila, ali moram da prokomentarišem da je kolač, ovako kako si ga ti napravila, neverovatno fotogeničan. Izgleda kao neka moderna skulptura, sve je vrlo "čisto" i uredno, vizuelno je kao citat štrudle, a ne sama štrudla. Čist postmodernizam, ako shvataš šta hoću da kažem. :) Svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  3. ma svaka čast što si se ti okušala u izradi kora, ja se još uvijek odupirem tome :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni su mnogo lepse strudlice sa malo debljim korama iako mnogi tvrde da to onda nije prava strudla. Nikada nisam volela ono skroz pretanko razvuceno testo, cak i kada kupujem gotove kore biram one malo deblje, tako da meni ova tvoja strudlica izgleda predivno i sigurna sam da bi mi se svidela :)I slazem se sa maxividom, neverovatno je fotogenicna ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Gde cujem za strudlu tu sam i ja, nema strudle koje ja ne jedem a ova tvoja kucevna,brzo bi nestala...Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  6. @Snježa: naravno. Ja volim izazove :)
    @maxivida: ovo je najoriginalniji kompliment dosada. I jako mi se sviđa. Ima nešto u tome, čistoća linija, moderna skulptura...Tko zna, možda smo upravo otkrile novi pravac u kulinarstvu :)
    @Tamara: pokušaj, nikad se ne zna ;)
    @Mihaela: i meni se sviđaju deblje kore jer su manje hrskave i nadjev ne ispada van. U pekari rijetko kada kupim nešto od lisnatog baš upravo jer se puno lista :)
    @Miodrag: hvala. I kod nas je nestala brzinski. Jedva sam je uspjela slikati :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Znas predobro kuhati i vev sam nekoliko puta iskoristila tvoje recepte i prezadovoljna sam...ali di su "crafty" postove na drugi blog?

    OdgovoriIzbriši
  8. Za prvi put - vise nego odlicno.
    Moram priznati da i ja imam neke stare neisprobane recepte.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga, imaš nagradicu na mom blogu! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično izgleda! Svaka čast! :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. ja u tijesto ne stavljam jaja, a razvlačenje kora sam svladala djelomično i rijetko radim jer mi zauzima vremena... meni lijepo izgleda tvoja štrudla i drago mi je da si se odvažila probati mnogi bježe od izrade kora i nikad ne probaju

    OdgovoriIzbriši
  12. @Just Cake Girl: hvala draga na nagradi.
    @Drenka: trenutno stavljam "crafts" postove na ovaj blog. Možeš pogledati darivanje i uključiti se u igru. Bit će mi drago da sudjeluješ.
    @Jasna: hvala draga, iako ne nalazim ime svog bloga na popisu. Vjerovatno je tiskarska greška...
    @Jovana: hvala.

    OdgovoriIzbriši
  13. @Nina: aha, onda moraš staviti više ulja ili tekućine u tijesto? Ma ja sve probam, pa ako uspije super ako ne ponovo :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Nagradu ovoga puta imas kod Tihane (Just cake girl!) - komentar ispod moga ;-)

    OdgovoriIzbriši
  15. @Jasna: a jesam zabrljala identitete :)
    Ma radim sve brzo pa se to dešava. Vidjela sam, tnx.

    OdgovoriIzbriši
  16. nema do domaćih kora.. ja ih doduše ne radim s jajetom i mislim da stvarno kad se ušemiš nije više nikakav problem..
    ovako ih ja radim
    http://shangrilafood.blogspot.com/search?q=%C5%A1trudla

    inače višnje i jabuke su mi najdraže punjenje za šturdlice

    OdgovoriIzbriši
  17. @Andrea: hvala. Odlična je ova štrudla od višanja...

    OdgovoriIzbriši
  18. Izgleda divno, fotke su prekrasne, obozavam strudlu od jabuka, a domace kore pravim s integralnim brasnom. Bas si me inspirirala, mozda i kod mene danas osvane kakva strudlica :)

    OdgovoriIzbriši
  19. @Sweet Green: super, hoćeš nam staviti recept za integralne kore?

    OdgovoriIzbriši
  20. Hi, I defenitely need to try this one!!!

    OdgovoriIzbriši
  21. Jubi ovo stvarno jako dobro izgleda. Ja nemam sreće s domaćim korama, uvijek mi nekako čudno ispadnu pa ih više ni ne pokušavam raditi. Zbog toga zavidim svima vama kojima ovako lijepo ispadaju. :)

    OdgovoriIzbriši