Stranice
▼
subota, 5. ožujka 2011.
Dunavski valovi
Ovaj recept je dobila moja sestra od jedne svoje prijateljice. Vjerovatno je kod nje probala kolač i toliko joj se svidio da je tražila recept. Ona sama ga nikada nije napravila. Kako je recept dospio među moje papire, nikada neću saznati. Ne sjećam se da sam ga ja namjerno uzela :)
Sve u svemu drago mi je da sam ga "dobila" i napravila. Jer kolač je pun pogodak. Nije baš za svaki dan, jer je težak. Ako je neka svečanija prilika na pomolu s ovim kolačem nećete pogriješiti. Kako ja nisam naučila raditi složene kolače, tako mi se učinilo da treba dosta vremena dok se napravi. Iskusnija domaćica će ga napraviti mnogo brže ;)
Dunavski valovi
tijesto:
3 jaja
15 žlica šećera u prahu
15 žlica ulja
15 žlica brašna
15 žlica mlijeka
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo (vrećica)
voćni preljev:
1 kompot od višanja
sok iz kompota
3 žlice šećera
3 žlice ruma
Brašno pomiješati s praškom za pecivo. Istući snijeg od bjeljanjaka i postupno dodavati žumanjke, pa šećer te na kraju ulje. U tijesto naizmjenice dodavati brašno i mlijeko. Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan dodati 2 žlice kakaa. Žutu smjesu uliti u pobrašnjen i nauljen kalup te staviti u pećnicu 10 minuta na 180 stupnjeva. Izvaditi iz pećnice i na to poslagati višnje. Preko višanja preliti tamno tijesto. Vratiti u pećnicu i ispeći do kraja. Pola tekućine iz kompota pomiješati s 3 žlice šećera i 3 žlice ruma. Preliti preko vrućeg kolača.
krema:
0.5l mlijeka
2 pudinga od vanilije
20 dkg maslaca
20 dkg šećera u prahu
Maslac pjenasto izraditi sa šećerom. Napraviti puding od vanilije. Kada se puding ohladi(tijekom hlađena promiješati puding da se ne uhvati korica) pomiješati ga s maslacem. Kremom premazati ohlađeni kolač.
čokoladna glazura:
10 dkg tamne čokolade
3 žlice šećera
6 dkg maslaca
malo vode
Rastopiti čokoladu, šećer i vodu. Dodati maslac i preliti kolač.
P.S. Zna li netko zašto se kolač baš ovako zove? Pretpostavljam zbog valova koji se vide u presjeku...
Sjajan kolač draga!!
OdgovoriIzbrišiune gourmandise à ne pas refuser
OdgovoriIzbrišibonne soirée
Jubi,ja sam radila bez višanja ali znam i za taj recept.Odlične fotke!
OdgovoriIzbrišio da.. dunavski valovi :)) krasan je...
OdgovoriIzbrišinikada ne bi rekla da ti je prvi put. sjajno izgleda i fotke su super..
Čim vidim višnje, odma znam da bi se mom mužu jako svidjelo :) Iako, mislim da je nešto ovakvo prenapredno za moje kulinarsko umijeće..
OdgovoriIzbrišiMamma mia che golosità!! Un dolce davvero strepitoso!! BRavissima! Un bacione.
OdgovoriIzbrišiSjajno, ovaj kolač još nisam pravila...
OdgovoriIzbrišiOvo je nemački kolač, zove se u originalu Donauwelle. Ja ga lično nisam probala, iako potiče iz ovog okruženja, ali inače je veoma poznat i popularan. Čudi me da kažeš da je težak jer po pravilu, njihovi kolači su veoma lagani (za razliku od austrijskih). Moraću da probam, pa ću ti reći. :)
OdgovoriIzbrišiOvo je odbar kolač ipak te višnje mu daju jednu dobru dimenziju, osvježavajuću notu!
OdgovoriIzbriši@Jovana: hvala draga.
OdgovoriIzbriši@Fimere: it looks like that ;)
@Vera: Super, nisam probala bez višanja (još) ;)
@Shangri: slažem se da su fotke sjajne, a ima jop par sitnica koje bih popravila drugi put (glazura ;))
@Marina: to sam i ja mislila. Još uz malu bebu, cijeli dan sam ga radila :)
@Manuela: e molto goloso davvero...
@Marijana: probaj, nama se jako svidio.
@maxivida: pa mislim da su ga dobro preveli, znači odatle dolazi ime. Pod težak mislim u odnosu na one kolače koje inače radim (količina šećera i maslaca). Ja probala samo austrijsku štrudlu od jabuka i nije bila uopće teška ;)
Ovaj kolač sam nekada, sada već davno, često jela kod prijateljice koja ga je odlično radila. Kolač je super, ali baš zato što je i nama bio dosta težak pomalo je nestao iz kuhinje i sa stola. Ti si svoj baš dobro napravila, meni se isto čini da traži malo više vremena i posla, ali isplati se :)
OdgovoriIzbrišiMa che bella!
OdgovoriIzbrišiComplimenti!
Još da ga mogu probati...
OdgovoriIzbriši@Branka: Imaš pravo, ima posla ali se isplati :)
OdgovoriIzbriši@Gloria: grazie!
@Tatjana: možda kada izume novu generaciju kompova ;)
O, ovo je jako fin kolac! :) Sjajne su ti slike, kompliment!
OdgovoriIzbriši@Tanja: hvala!
OdgovoriIzbrišiimam kolač ovog naziva ali nešto sasvim drugo, ovaj tvoj mi djeluje ćak bolje
OdgovoriIzbriši@Nina: ma da? Super, ako napraviš stavi na blog!
OdgovoriIzbrišiwow slike su pre fine :) odlično izgledaju, meni jedan od dražih kolača, a u tvojoj izvedbi izgledaju još bolje!
OdgovoriIzbriši