Stranice

ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

Knedle sa sirom


Ovo je jedan jednostavan starinski recept. Kao dijete sam ih jela mnogo puta. Nikada dosada ih nisam pravila. Zašto??? Ni je ne znam točan odgovor. Vjerovatno zbog toga što od kada sam počela kuhati (a i danas) inspiraciju pronalazim na Internetu.


Tu ima stvarno odličnih recepata i kuharica. Dok ja isprobam sve što hoću, starinski recepti padnu u zaborav. Sasvim slučano sam se sjetila ovih knedli. A i trebalo mi je nešto brzo i provjereno. Nazvala sam mamu da mi da recept i napravila ih. Jedino što sam izmjenila jest tip griza, umjesto običnog ja sam korisitla integralni griz. Okus je i dalje fantastičan. Knedle su mekane i hrskave. Servirane s malo vrhnja i šećera okusom me vraćaju u djetinjstvo...



Knedle od sira
1/2 kg svježeg sira
3 jaja (srednje veličine)
griz (koliko bude trebalo)

Sir lagano vilicom protisnuti da dobijete homogenu smjesu. Izmutiti jaja. Sjediniti jaja i sir. Dodati prstohvat soli i sve fino izmiješati. Dodavati griz paralelno miješajući da se griz fino sjedini s ostatkom smjese. Smjesa ne smije biti ni pretvrda, a ni premekana. Ostaviti smjesu najmanje pola sata na sobnoj temperaturi. Posuti brašno po rukama. Žlicom vaditi knedle i rukama ih oblikovati. Poslagati ih na pobrašnjenu površinu. U uzavrelu vodu stavljati knedle i ostaviti da se kuhaju. Knedle su kuhane kada izbiju na površinu. Na ulju popržiti krušne mrvice. Knedle uvaljati u popržene mrvice.
Prijedlog za serviranje: križno razrezati knedlu. U sredinu staviti vrhnje i šećer. Servirati toplo.

31 komentar:

  1. Ovo nisam jela sto godina!! I ja sam sasvim zaboravila na ovaj recept, hvala ti što si ga podijelila s nama:))

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja ih volim .Baka mi ih je često pravila.Sada si u pravu,samo isprobavamo nesto novo..:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Buonissimiiiii!!! Una ricetta davvero originale e golosa!! Bravissima!! Un bacione.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne mogu da verujem - prestigla si me! :) Imam u bakinoj svesci recept za knedle sa sirom i htela sam ove nedelje da ih pravim :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikada ovo nisam jela, mo'š misliti Bosanci, sir i šećer:))
    Ali, sada mi djeluje vrlo zanimljivo i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Eda: ni ja, zato sam se i zaželjela ;)
    @Amalia: thanks!
    @Vera: istina, iako s vremena na vrijeme ubacimo i pokoji stari recept. Vidim da na tvom blogu (Astal) se može naći dosta finih i provjerenih recepata naših baka...
    @Manuela: Grazie, ma non e una ricetta originale. E una ricetta molto vecchia :)
    @Jovana: hvala, i mi ih jako volimo.
    @maxivida: ;) Jedva čekam da ih napraviš, volim čitati tvoje postove i gledati kako su to radile naše bake...
    @Snježa: ni u Dalmaciji ovo nije poznato. Moja mama je Slavonka pa eto odkud knedle :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj, zapela mi je knedla u grlu :) Iskreno, nisam ih baš puno puta jela, ovdje to jednostavno nije običaj..

    OdgovoriIzbriši
  8. Knedle su predivne, a ja bi ih radila sa kremom od sira. Moram da probam.

    OdgovoriIzbriši
  9. nisam ovakve knedlice nikad pravila, super recept!

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno zanimljiv i jednostavan recept, hvala ti sto si ga podijelila sa nama :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam ih, a nisam ih jela duži period, skroz sam zaboravila na njih! Divno ti izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ooo, vidim da su fotke u potpunosti uspjele, kao i knedle! ;) Mi pravimo knedle sa sirom drugačije od ovih, slično kao knedle sa šljivama od krumpirovog tijesta, samo umjesto šljiva ide sir, zato sam rekla da mi tijesto bude mljackavo od sira. Probat ću baš ove tvoje kao alternativu mojima :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično, bilježim, ali raditi ću ih u neutralnoj ili malo slanoj varijanti!

    OdgovoriIzbriši
  14. Nisam jos nikad jela ove knedle... Obavezno moram probati!!! Hvala na divnom receptu! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. @Mary: hvala.
    @Marina: nemoj da ti zapne, fino je pojedi :)
    @Jelena: super ideja. A koju kremu od sira koristiš?
    @Tamara: hvala.
    @Sweet Green: drago mi je da vam se sviđa recept.
    @Maja: hvala, i kod nas će postati češći gost nego dosada ;)
    @Josipa: jesu, baš sam zadovoljna. To sam i ja mislila raditi a onda mi je mama dala ovaj recept.
    @Just Cake Girl: hvala!
    @Katarzis: I meni je palo napamet da se mogu upotrijebiti kao neutralni prilog uz neki saft...
    @Tanja: probaj svakako pa stavi na blog da vidimo dojmove...

    OdgovoriIzbriši
  16. Ma questi gnocchi sono giganteschi......ne mangio uno solo......ma che bontà!!!!!!!Un bacino la stefy

    OdgovoriIzbriši
  17. Odličan recept, po malo zaboravljen, ali baš lijepo da si nas podsjetila.

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlične knedle ! Mi nismo nikada radili knedle sa sirom pa iako je ovo stari recept meni je novost i jako mi se sviđa ova kombinacija. Super izgleda, napraviti ću ih i ja.

    OdgovoriIzbriši
  19. @Stefy: si, sono giganti. E basta una solo :)
    @Dunja: hvala. I meni je drago da sam ga se dosjetila...
    @Branka: znam da se to dolje ne jede. Moja mama je Slavonka pa sam ja tako imala prilike jesti knedle. Probaj pa mi javi dojmove...

    OdgovoriIzbriši
  20. Bellissima ricetta ..fa venire proprio la voglia di preparala e questo è la cosa importtante per ogni piatto che viene proposto!!
    Buon 8 marzo!

    OdgovoriIzbriši
  21. ja obožavam knedle. sa svim punjenjima, može i prazne.. :)))

    doduše ja sam čudno čeljade, pa volim kad su knedle malo tvrđe , pa ih pravim samo sa brašnom..

    hvala ti što si me podsjetila na njih. izgledaju ti svjetski ..

    ps
    sretan 8 mart :)

    OdgovoriIzbriši
  22. @Sanja:hvala.
    @Mammazan: grazie. Buon 8 marzo a tutte le donne!
    @Shangri: mislim da i ove možeš napraviti tvrđe. Samo dodaj više griza.
    P.S. Sretan 8. mart svim ženama!

    OdgovoriIzbriši
  23. Kako su dobre ove knedle, sad si me vratila u detinjstvo...u pravu si, nekada smo ih puno cesce pravili, a sada ne stizemo od novih receptica sa neta. Moram pohvaliti slicice koje su jako lepe, sada bih odmah ponela ceo ovaj tanjric sa sobom!;)))

    OdgovoriIzbriši
  24. Divne fotkice a recept...super !Pravim:))

    OdgovoriIzbriši
  25. @mignonne: hvala. I ja sam zadovoljna sa slikama ;)
    @stočiću: hvala. Javi kako je ispalo...

    OdgovoriIzbriši
  26. Bonjour, Je suis Irina, je vis en Italie, mais d'origine russe. J'aime votre blog et je vais vous suivre et vous invite à suivre mes recettes et les blogs.
    Ce plat est délicieux!

    bisous
    Irina

    OdgovoriIzbriši