Stranice

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Pita od sira i jabuka

 
Nisam pretjerani ljubitelj jabuka. Jedem ih redovito, više iz navike nego iz želje. Tijekom zime nema nekog velikog izbora voća. Iako na tržnicama možemo naći i drugog voća, ja nemam naviku kupovanja vanseznoskih namirnica.


I tako se opet vraćamo na jabuke. Sva sreća da postoji mnoštvo recepata za kolač s jabukama. Ovo je jedna verzija kolača/pite od sira s podlogom od jabuka i pekmeza. Zgodna ideja za brz i jednostavan desert.


Pita od sira i jabuka

prhko tijesto (opet isto kao iz prethodnog posta ;))
250g oštrog brašna
125g maslaca
1 žumanjak
malo soli
1/1.5 dl vode (polako dodavati tijekom miješanja tijesta)
Pomiješati brašno i sol. Dodati maslac i sve zajedno dobro izmrviti. U sredinu tijesta staviti žutanjak i polako dodavajući vodu umijesiti prhko tijesto. Tijesto staviti u frižider najmanje sat vremena, a može i dulje.

nadjev
1/2 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
3 jabuke (očišćene i izrezane na tanke kriške)
100g brašna
100g šećera
1 žlica vanilin šećera
200ml slatkog vrhnja
pekmež od šljiva
1 žlica soka od limuna
Pomiješati i miksati zajedno svježi sir i jaja. Dodati brašno, šećer i sok od limuna. Istući slatko vrhnje te ga umiješati u prethodnu smjesu.

Razvaljati prhko tijesto i staviti ga u pripremljen pleh. Premazati ga s pekmezom. Poredati pripremljene kriške jabuka. Sve zajedno preliti pripremljenim nadjevom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne potamni. Servirati toplo, po želji posuti šećerom u prahu...

Broj komentara: 17:

  1. Jubistacha, ti si uvek korak ispred mene :) Baš sam se razmišljala da napravim nešto slično, samo ne s voćem, nego sa makom. Odnosno, našla sam recept koji mi se dopao. Ne bih pisala o tome, jer se ne uklapa u koncept mog bloga, ali pravim ja ohoho toga što nema veze s blogom. I dobro, kupila sam sastojke, i uzela još jednom da pročitam recept, kad mi je pogled pao na informacije o nutritivnim vrednostima, gde sam videla da u jednom parčetu ima 500 Kcal. Khm.

    Sad moram da razvijem sledeću strategiju: da tačno smislim kome ću sve podeliti kolač, pa da meni ostane samo jedno parče, jer jedno moram da pojedem, a ako u kući bude bilo još, neću mu odoleti. Muke Tantalove...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivna je !! Tako sočno izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno divno izgleda! Volim jabuke u kolačima tako da ću svakako probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasna pita! ja ne volim jabuke same za sebe, ali ih obožavam u kolačima :)

    OdgovoriIzbriši
  5. jabuke, sir.. pita.. ma ovo je aposlutno po mom guštu.. drugi put kad ćeš raditi bilježim se za šnjiticu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Isto tako nisam ljubitelj jabuka ali u kolačima, to je već druga priča! I zato mislim da si ovo fantastično skombinirala:)

    OdgovoriIzbriši
  7. @maxivida: ne mogu vjerovati ;) Odavno već pratim tvoj blog i mogu reći samo da uživam. Točno razumijem kada kažeš muke Tantalove. Ja imam strategiju djeljenja kolača rodbini, frendovima i zamrzivaču ;) Šteta što nećemo vidjeti recept za tvoju pitu. A da otvoriš na blogu posebnu stranicu na kojoj će biti samo novi recepti?
    @Jovana: sočna je :)
    @Sweet Green: hvala!
    @Lilly: i ja, pretežno u kolačima ;)
    @Tamara: isto kao i ja :)
    @Shangri La Food: dogovoreno ;)
    @Snježa: i meni se čini. Ideja je došla od jednog sličnog recepta...

    OdgovoriIzbriši
  8. splendida!!! davvero nuova come abbinamenti per me ma gustosissima! baci

    OdgovoriIzbriši
  9. Que tarta mas estupenda ..que colorido de las fotos ..besos MARIMI

    OdgovoriIzbriši
  10. Izgleda presocno, bas po mom ukusu! Odlicna kombinacija jabuka, sljiva i sira! njami :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Bas ti krasno izgleda ta pita! U ukus ne sumnjam!

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlično izgleda i znam da je prefino..

    OdgovoriIzbriši
  13. @Federica: grazie!
    @Ely: e splendida veramente!
    @garlutti: thank you!
    @Tanja: hvala!
    @Sandra: hvala!
    @Nada: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  14. Volim jabuke i definitivno drugačiji kolač ali jako fin i bogat nedjevom.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovakve kolače jako volim, a pogotovo kombinaciju sira i jabuka. Volim i slatki sir i jabuke i u ovoj piti su se odlično našli. Pekmez sigurno daje i dodatnu sočnost i svježinu. Odlično !
    I jako lijepo mi izgleda !

    OdgovoriIzbriši