Stranice
▼
srijeda, 23. ožujka 2011.
Torta od čokolade i lješnjaka (bez brašna)
Krenula sam raditi kolač i shvatila da nemam brašna. U originalnom receptu piše da ide jedna žličica brašna. Odlučila sam da ću kolač napraviti bez brašna. Povećala sam količinu mljevenih lješnjaka, jer oni su skoro glavni sastojak kolača.
Napravila sam još mnogo izmjena u odnosu na original. Zato vam donosim moju verziju recepta, a ispod njega link na original.
Torta od čokolade i lješnjaka (bez brašna)
100g tamne čokolade
100g šećera
3 jaja
125g maslaca
200g lješnjaka
1 vrećica praška za pecivo
Lješnjake lagano prepržiti, očistiti od ljuske i samljeti. Pomiješati mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac. Skinuti s vatre te miješati dok se maslac ne otopi. Miješati zajedno šećer i jaja dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodavati polako mljevene lješnjake i otopljenu čokoladu. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 45 minuta (test čačkalicom).
Originalni recept se nalazi na prekrasnom blogu L'albero della carambola pod nazivom Torta al cioccolato e nocciole.
Jednostavna i odlična tortica !! :-))
OdgovoriIzbrišiMmm, lješnjaci. Super izgleda. E, a jel se peče u normalnom kalupu za tortu, ili nekom manjem?
OdgovoriIzbriši@Jovana: hvala!
OdgovoriIzbriši@baba: ja sam pekla u onom promjera 24 cm!
I ispalan jos i bolja, bar tako izgleda. Pozdrav...
OdgovoriIzbriši@Miodrag: meni se čini da je njihova malo zagorila...
OdgovoriIzbrišiSavršeno!
OdgovoriIzbrišiOdlično!
OdgovoriIzbrišiSve više mi se sviđaju ti recepti bez brašna, a lješnjake obožavam!
volim ovakve bez-brašnaste verzije, super je torta
OdgovoriIzbrišiMa i sto ce ti brasno. Ih, jedna ko ni jedna! Bas lijepo izgleda i sigurno je fina!
OdgovoriIzbrišiDobro si se ti snašla i na kraju je torta ispala još i bolja!
OdgovoriIzbrišiOve sedmice se izleda prave sve neke fine tortice na blogovima, a sudeci po sastojcima sigurno je i vrlo ukusna, ma pored toliko lesnika i cokolade ne sumnjam uopste u to, mmmmm...:)))))
OdgovoriIzbrišiCiao cara!! Ma che golosità di torta!! Io mi accontenterei anche delle briciole, ma ormai saranno finite anche quelle!! Bravissima! Un bacione.
OdgovoriIzbriši99% "biskvita" za kolače i torte radim bez brašna i to mi je sasvim normalno, pa me prilično čudi kada se to naglašava. Radim i bez praška za pecivo, jer snijeg od bjelanjaka daje "visinu" i diže kolač. Ovo je jako fino, odlična kombinacija (lješnjaci su k tome i manje masni od oraha), ali ohrabri se, i makni i pp, samo poduplaj broj jaja.
OdgovoriIzbriši@Maslinka i Tadeja: hvala!
OdgovoriIzbriši@Tamara: probah prvi put i stvarno je super!
@Sandra: istina ;)
@Snježa: i meni se čini :)
@mignonne: ovo je tjedan za tortice ;)
@Manuela: erano finite :)
@Katarzis: imaš pravo, probat ću i bez praška. Samo nisam sretna ni s velikom količinom jaja. I da si skratim proces izrade ne tučem posebno bjeljanjke, a to bi sigurno pomoglo i dalo finiju rahlost kolaču ;)
Mmmmm fantasticano. Obozavam ovakve kolace.
OdgovoriIzbrišiIdealan spoj - cokolada i ljesnici. Izgleda odlicno!
OdgovoriIzbrišiMoćna i fina tortica.
OdgovoriIzbrišiMogu misliti da je prefina...
OdgovoriIzbriši@Sanja: hvala!
OdgovoriIzbriši@Jasna: slažem se ;)
@Dilajla: moćna ;)
@Sweet Green: prefina je :)
Baš po mom ukusu!
OdgovoriIzbrišiÉ com grande prazer que estou aqui e com certeza voltarei. o seu é um espaço maravilhoso, agradeço a visita.
OdgovoriIzbrišiSuper tortica , i baš je odlično da si izostavila i tu žlicu brašna jer kako se vidi može, i to jako dobro , i bez nje. Odlično izgleda a sigurno je i jako ukusna !
OdgovoriIzbrišiPosto zbog zdravstvenih razloga treba da izbegavam belo brasno - kolac je kao porucen za mene. U mojoj verziji je sa mlevenim orasima (to se naslo u kuci) i sa secerom od breze (zbog nizeg glikemijskog indeksa). Upravo napravljen... Dok se hladi - uspela sam da ga probam. Prvi utisci: bogat, ozbiljan kolac, sa jakim okusom cokolade. U prvi mah mi se ucinilo da nije dovoljno sladak ali sad, ohladjen, ima pravu meru. Mislim da cu ga sledeci put napraviti u formi za mafine - samo iz razloga sto tako lepse izgleda i lakse se sluzi uz caj (ovu kombinaciju obozavam). HVALA na odlicnom receptu
OdgovoriIzbriši