Stranice

srijeda, 23. ožujka 2011.

Torta od čokolade i lješnjaka (bez brašna)

 
Krenula sam raditi kolač i shvatila da nemam brašna. U originalnom receptu piše da ide jedna žličica brašna. Odlučila sam da ću kolač napraviti bez brašna. Povećala sam količinu mljevenih lješnjaka, jer oni su skoro glavni sastojak kolača.



Napravila sam još mnogo izmjena u odnosu na original. Zato vam donosim moju verziju recepta, a ispod njega link na original.



Torta od čokolade i lješnjaka (bez brašna)

100g tamne čokolade
100g šećera
3 jaja
125g maslaca
200g lješnjaka
1 vrećica praška za pecivo

Lješnjake lagano prepržiti, očistiti od ljuske i samljeti. Pomiješati mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Čokoladu otopiti na pari te dodati maslac. Skinuti s vatre te miješati dok se maslac ne otopi. Miješati zajedno šećer i jaja dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodavati polako mljevene lješnjake i otopljenu čokoladu. Peći u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva oko 45 minuta (test čačkalicom).

Originalni recept se nalazi na prekrasnom blogu L'albero della carambola pod nazivom Torta al cioccolato e nocciole.

23 komentara:

  1. Jednostavna i odlična tortica !! :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, lješnjaci. Super izgleda. E, a jel se peče u normalnom kalupu za tortu, ili nekom manjem?

    OdgovoriIzbriši
  3. @Jovana: hvala!
    @baba: ja sam pekla u onom promjera 24 cm!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ispalan jos i bolja, bar tako izgleda. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  5. @Miodrag: meni se čini da je njihova malo zagorila...

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično!
    Sve više mi se sviđaju ti recepti bez brašna, a lješnjake obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  7. volim ovakve bez-brašnaste verzije, super je torta

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma i sto ce ti brasno. Ih, jedna ko ni jedna! Bas lijepo izgleda i sigurno je fina!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobro si se ti snašla i na kraju je torta ispala još i bolja!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ove sedmice se izleda prave sve neke fine tortice na blogovima, a sudeci po sastojcima sigurno je i vrlo ukusna, ma pored toliko lesnika i cokolade ne sumnjam uopste u to, mmmmm...:)))))

    OdgovoriIzbriši
  11. Ciao cara!! Ma che golosità di torta!! Io mi accontenterei anche delle briciole, ma ormai saranno finite anche quelle!! Bravissima! Un bacione.

    OdgovoriIzbriši
  12. 99% "biskvita" za kolače i torte radim bez brašna i to mi je sasvim normalno, pa me prilično čudi kada se to naglašava. Radim i bez praška za pecivo, jer snijeg od bjelanjaka daje "visinu" i diže kolač. Ovo je jako fino, odlična kombinacija (lješnjaci su k tome i manje masni od oraha), ali ohrabri se, i makni i pp, samo poduplaj broj jaja.

    OdgovoriIzbriši
  13. @Maslinka i Tadeja: hvala!
    @Tamara: probah prvi put i stvarno je super!
    @Sandra: istina ;)
    @Snježa: i meni se čini :)
    @mignonne: ovo je tjedan za tortice ;)
    @Manuela: erano finite :)
    @Katarzis: imaš pravo, probat ću i bez praška. Samo nisam sretna ni s velikom količinom jaja. I da si skratim proces izrade ne tučem posebno bjeljanjke, a to bi sigurno pomoglo i dalo finiju rahlost kolaču ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Mmmmm fantasticano. Obozavam ovakve kolace.

    OdgovoriIzbriši
  15. Idealan spoj - cokolada i ljesnici. Izgleda odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  16. @Sanja: hvala!
    @Jasna: slažem se ;)
    @Dilajla: moćna ;)
    @Sweet Green: prefina je :)

    OdgovoriIzbriši
  17. É com grande prazer que estou aqui e com certeza voltarei. o seu é um espaço maravilhoso, agradeço a visita.

    OdgovoriIzbriši
  18. Super tortica , i baš je odlično da si izostavila i tu žlicu brašna jer kako se vidi može, i to jako dobro , i bez nje. Odlično izgleda a sigurno je i jako ukusna !

    OdgovoriIzbriši
  19. Posto zbog zdravstvenih razloga treba da izbegavam belo brasno - kolac je kao porucen za mene. U mojoj verziji je sa mlevenim orasima (to se naslo u kuci) i sa secerom od breze (zbog nizeg glikemijskog indeksa). Upravo napravljen... Dok se hladi - uspela sam da ga probam. Prvi utisci: bogat, ozbiljan kolac, sa jakim okusom cokolade. U prvi mah mi se ucinilo da nije dovoljno sladak ali sad, ohladjen, ima pravu meru. Mislim da cu ga sledeci put napraviti u formi za mafine - samo iz razloga sto tako lepse izgleda i lakse se sluzi uz caj (ovu kombinaciju obozavam). HVALA na odlicnom receptu

    OdgovoriIzbriši