Stranice
▼
četvrtak, 14. travnja 2011.
Gusta juha od špinata i krompira
Jedva sam dočekala da na štandovima vidim svježe povrće, pogotovo špinat. Već su mi dosadile smrznute verzije bez okusa i teksture.
Tako sam došla i do ove juhe. Ideja je jednostavna i vjerujem da vam ovo neće biti neko otkriće. Za mene je ova juha savršenog okusa, jednostavna za napraviti i jako zdrava. Zato vam i donosim recept. Da vas podsjetim na ovu juhu, i da vas možda inspiriram za neku vlastitu verziju ;)
Gusta juha od špinata i krompira
(4-6 porcija juhe)
3 krompira (srednje veličine)
1/2kg svježeg špinata
voda
sol, papar
maslinovo ulje
Izrezati krompir na kocke i staviti u vodu da se kuha. Pri kraju kuhanja dodati špinat i lagano ga blanširati. Dodati sol, papar i maslinovo ulje (količine odredite sami). Skiniti juhu s vatre i usitniti sve zajedno u blenderu (ili štapnim mikserom). Vratiti na vatru. Dodajti još začina ako treba. Ostaviti juhu da provije i skloniti s vatre. Servirati prema željama. Ja sam servirala s poprženim suncokretovim i lanenim sjemenkama...
obožavam ovakve juhe, super recept!
OdgovoriIzbrišiFina krepka juha:) A sličice su tako nježne, sve je u tonu!
OdgovoriIzbrišimamma mia deve essere buonissimo! complimenti come sempre!!!!
OdgovoriIzbrišiOvakve guste, povrtne juhe, s malo maslinovog ulja na kraju (koje često i zaboravim) svi obožavamo i stalno ih radim. No, uvjeriti ćeš se, malo će ih se priljepiti na ovu objavu, svi su do grla u kolačima i dizanom tijestu. Juhe kao da nitko ne jede ili možda i jedu, ali uvijek iste? Ili iz vrećice? E, sada, špinat nije povrće koje volim kuhano pa ne znam kako bi prošao u ovoj varijanti, ali mogla bih baš i probati. Vjerujem da me neće razočarati.
OdgovoriIzbrišiJuhe obožavam, a krem juhe su mi posebna strast i one mi često zamjene cijeli obrok. Špinat, nažalost rijetko spremam jer ga moj dragi uporno odbija jesti (valjda ima neke traume iz djetinjstva), možda bi mu ga mogla podvaliti ovako u juhi. Jako mi se sviđa recept i prezentacija. :)
OdgovoriIzbrišiJuha odlična, već sam ju napravila po tvom receptu, i samo da ti kažem, planula je.
OdgovoriIzbrišiSuper juha, a špinat baš volim u svim kombinacijama. Sutra sam na placu , kupujem sveži špinat i biti će i ova juhica. Odlično izgleda !
OdgovoriIzbriši@Tamara: hvala!
OdgovoriIzbriši@Snježa: baš je krepka, i puna vitamina...
@Federica: grazie!
@Katarzis: mislim da su drugi recepti zanimljiviji od juha pa ih ljudi i manje stavljaju na blog. Meni se čini da baš dodatak maslinovog ulja daje onaj završni "touch" ovoj juhi ;)
@Andrea: ja obožavam špinat, blitvu i sve na lešo tako da je ovo bio logični korak :)
@Dunja: baš mi je drago!
@Branka: hvala, baš mi je drago da vam se sviđa juhica!
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda jakooo primamljivo!
OdgovoriIzbrišiI ja sam jedna od tih koja uvek zaboravi maslinovo ulje kao čarobni dodatak. Ovo ti je dobra kombinacija jer je krompir odlična osnova svim krem čorbicama, a naročito ako je zeleniš u pitanju. Obožavam spanać i ovde ga ima svežeg tokom cele godine na pijaci. Bar jednom nedeljno pravim Augustinova jaja (recept na blogu) ili onako zapržen i gust sa kiselim mlekom. Malo krutona, semenki i puna kapa!
OdgovoriIzbrišiobožavam krem juhe i ova mi je jako draga obzirom da obožavam špinat
OdgovoriIzbrišiOdlična!
OdgovoriIzbriši@Tatjana: hvala!
OdgovoriIzbriši@Jelena: često koristim krompir kao osnovu za sve guste juhe. Pogledat ću recepte za špinat na tvom blogu. Stvarno je potrebno malo a dobije se fin i ukusan obrok.
@Nina: probaj, sigurna sam da će ti se svidjeti.
@Marijana: hvala!
Juha je odlicna, obozavam krem juhe u svim kombinacijama. Sa spinatom je jos nisam pravila, tako da biljezim ovaj recept. Hvala!:)
OdgovoriIzbriši