Stranice

četvrtak, 14. travnja 2011.

Gusta juha od špinata i krompira

 
Jedva sam dočekala da na štandovima vidim svježe povrće, pogotovo špinat. Već su mi dosadile smrznute verzije bez okusa i teksture.


Tako sam došla i do ove juhe. Ideja je jednostavna i vjerujem da vam ovo neće biti neko otkriće. Za mene je ova juha savršenog okusa, jednostavna za napraviti i jako zdrava. Zato vam i donosim recept. Da vas podsjetim na ovu juhu, i da vas možda inspiriram za neku vlastitu verziju ;)


Gusta juha od špinata i krompira
 (4-6 porcija juhe)

3 krompira (srednje veličine)
1/2kg svježeg špinata
voda
sol, papar
maslinovo ulje

Izrezati krompir na kocke i staviti u vodu da se kuha. Pri kraju kuhanja dodati špinat i lagano ga blanširati. Dodati sol, papar i maslinovo ulje (količine odredite sami). Skiniti juhu s vatre i usitniti sve zajedno u blenderu (ili štapnim mikserom). Vratiti na vatru. Dodajti još začina ako treba. Ostaviti juhu da provije i skloniti s vatre. Servirati prema željama. Ja sam servirala s poprženim suncokretovim i lanenim sjemenkama...

Broj komentara: 15:

  1. obožavam ovakve juhe, super recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fina krepka juha:) A sličice su tako nježne, sve je u tonu!

    OdgovoriIzbriši
  3. mamma mia deve essere buonissimo! complimenti come sempre!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakve guste, povrtne juhe, s malo maslinovog ulja na kraju (koje često i zaboravim) svi obožavamo i stalno ih radim. No, uvjeriti ćeš se, malo će ih se priljepiti na ovu objavu, svi su do grla u kolačima i dizanom tijestu. Juhe kao da nitko ne jede ili možda i jedu, ali uvijek iste? Ili iz vrećice? E, sada, špinat nije povrće koje volim kuhano pa ne znam kako bi prošao u ovoj varijanti, ali mogla bih baš i probati. Vjerujem da me neće razočarati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Juhe obožavam, a krem juhe su mi posebna strast i one mi često zamjene cijeli obrok. Špinat, nažalost rijetko spremam jer ga moj dragi uporno odbija jesti (valjda ima neke traume iz djetinjstva), možda bi mu ga mogla podvaliti ovako u juhi. Jako mi se sviđa recept i prezentacija. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Juha odlična, već sam ju napravila po tvom receptu, i samo da ti kažem, planula je.

    OdgovoriIzbriši
  7. Super juha, a špinat baš volim u svim kombinacijama. Sutra sam na placu , kupujem sveži špinat i biti će i ova juhica. Odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  8. @Tamara: hvala!
    @Snježa: baš je krepka, i puna vitamina...
    @Federica: grazie!
    @Katarzis: mislim da su drugi recepti zanimljiviji od juha pa ih ljudi i manje stavljaju na blog. Meni se čini da baš dodatak maslinovog ulja daje onaj završni "touch" ovoj juhi ;)
    @Andrea: ja obožavam špinat, blitvu i sve na lešo tako da je ovo bio logični korak :)
    @Dunja: baš mi je drago!

    OdgovoriIzbriši
  9. @Branka: hvala, baš mi je drago da vam se sviđa juhica!

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja sam jedna od tih koja uvek zaboravi maslinovo ulje kao čarobni dodatak. Ovo ti je dobra kombinacija jer je krompir odlična osnova svim krem čorbicama, a naročito ako je zeleniš u pitanju. Obožavam spanać i ovde ga ima svežeg tokom cele godine na pijaci. Bar jednom nedeljno pravim Augustinova jaja (recept na blogu) ili onako zapržen i gust sa kiselim mlekom. Malo krutona, semenki i puna kapa!

    OdgovoriIzbriši
  11. obožavam krem juhe i ova mi je jako draga obzirom da obožavam špinat

    OdgovoriIzbriši
  12. @Tatjana: hvala!
    @Jelena: često koristim krompir kao osnovu za sve guste juhe. Pogledat ću recepte za špinat na tvom blogu. Stvarno je potrebno malo a dobije se fin i ukusan obrok.
    @Nina: probaj, sigurna sam da će ti se svidjeti.
    @Marijana: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  13. Juha je odlicna, obozavam krem juhe u svim kombinacijama. Sa spinatom je jos nisam pravila, tako da biljezim ovaj recept. Hvala!:)

    OdgovoriIzbriši