Stranice

srijeda, 11. svibnja 2011.

Lahmacun



Lahmacun je tijesto prekriveno nadjevom i zapečeno u pećnici. Porijeklom je iz Turske, a zbog sličnosti sa daleko poznatom talijanskom rođakinjom često se naziva i turska pizza. U originalu se najčešće nadjeva s goveđim ili janjećim mesom.

Kako ja nisam imala ni jedno, a ni drugo meso pri ruci nadjev je ipak malo drugačiji od originala. Kupila sam pureće mljeveno meso i napravila bolonjez umak. Recept, vjerujem svi poznajete jako dobro. Taj umak sam stavila na tijesto i sve zajedno zapekla u pećnici.


Na kraju sam posula sa svježim bosiljkom. Ovo jelo nas je oduševio. Stvarno jednostavna, a opet tako dobra kombinacija mesa i tijesta. Savjetujem vam da svakako probate.
Moram napomenuti da je od navedene količine u receptu ispalo mnogo tijesta. Skoro dovoljno da napravim dvije pune tepsije (one velike šta dođu kao dio štednjaka). Tako da sam imala viška tijesta na koje sam stavila drugi nadjev. U nedostatku vremena, poslužila sam se provjerenim namirnicama.


Malo maslinovog ulja po površini, zatim sol i bosiljak. I ovaj lahmacun je super ispao. Osim što je dobar topao, lahmacun se može jesti i hladan. Jednako je ukusan. Isprobano :)


Lahmacun
tijesto
suhi kvasac
žličica šećera
šalica i po tople vode
5 šalica brašna
malo maslinovog ulja
Pomiješati kvasac i šećer. Dodati pola čaše tople vode i ostaviti da odstoji 20-ak minuta. U veliko zdjeli promiješati brašno, ostatak vode i kvasac. Umijesiti mekano tijesto. Po potrebi dodati još vode ili brašna. Oblikovati kuglu, premazati je uljem i ostaviti na toplom mjestu da odstoji 1 sat. Za to vrijeme tijesto bi se trebalo udvostručiti. Formirati 10 do 12 kuglica. Svaku kuglicu prekriti krpom te razvaljati na tanko. Staviti nadjev na tijesto i peći u pećnici na 180 stupnjeva dok rubovi ne potamne.

Recept je preuzet iz časopisa Sensa sretna hrana (01/2011).

Broj komentara: 19:

  1. Baš razmisljam koje testo da pripremim za doručak... Prijelo mi se baš nešto ovako tanko razvučeno sa nekim jednostavnim nadevom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. DIVNO JE ! Jednostavno i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zamamno, ove "prazne", to bih mogla uvijek, a i one s mesom, mogu si mislit, kosana i prodinstana janjetina s dosta ružmarina. Savršenstvo, to ću baš napravit u vikendici u krušnoj peći.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš sam htela napraviti ove pizze ali nikako ne stižu na red...Tvoje izgledaju jako njami :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Spremam slicno turski pide :) Prelepo je sve sto mirise na pizzu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako dobro, jako fino, ....., ja ovo do sada nisam radila, a kombinaciju sa mljevenim mesom bilježim i napraviti ću je mojim curama u Dbk, one to obožavaju. Ovu drugu , praznu, ostavljam za sebe :)
    Odlično izgleda i vjerujem da vas je oduševilo !

    OdgovoriIzbriši
  7. Po mom ukusu je nadev,bas mi se svidja ova pizza!!

    OdgovoriIzbriši
  8. @MilaJeDraga: hm, doručak. Odlična ideja...
    @moravac: hvala!
    @Tamara: slažem se ;)
    @Dunja: krušna peć? To će biti savršeno: hrskava korica, tanko tijesto...
    @Marijana: hvala!
    @maslinka: jedva čekam da vidim neka nova punjenja na tvom blogu...
    @jafi: baš tako, prelijepo :)
    @Branka: od ove koločine tijesta možes kombinirati puno malih pizza i različitih nadjeva...
    @Maja: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Lahmacun- jedan od mojih omiljenih turskih jela! Slike su fantastične!!!

    PS. Kod mene te čeka nagradica!! :)))))

    OdgovoriIzbriši
  10. ...I kod mene, molim da svratish!
    Volim ovakav jela. Ja to zovem 'pidom'!

    OdgovoriIzbriši
  11. @Tanja i Jasna: hvala!
    P.S. ne znam što se događa s blogerom posljednjih dana. Prvo mi je failo zadnji post, sada ga ima ali zato fale skoro svi komentari. Nadam se da je ovo privremeno :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Turska pizza, nikada mi nije uspjela;)))
    Tvoj a je bas odlicna!

    OdgovoriIzbriši
  13. Snimila sam i ja recept u Sensi i mislila ga isprobati, ali onda sam zaboravila na njega. Evo sad si me podsjetila i moram ga napraviti. :)
    Jako lijepo ti je ispao i izgleda preukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. I meni se čini da s bloggerom ima nekih problema! Nije ni lako koliko nas je:)
    Fantastičan mi je ovaj Lahmacun, sigurna sam da bi se mojoj ekipi svidio!

    OdgovoriIzbriši
  15. Volim kako izgleda i tanko testo. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  16. @melrose: probaj još jednom, sigurno će ti uspjeti!
    @Andrea: hvala, čekam slike na blogu!
    @Snježa: hvala!
    @Miodrag: super je tanko, to se i nama najviše svidjelo!

    OdgovoriIzbriši
  17. sjecam se da sam ovo prvi puta jela u Sarajevu, pod nazivom - turska pizza. fino je!

    OdgovoriIzbriši