Stranice

ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Torta od čokolade i oraha (bez brašna)

 
Volim gledati i pratiti što rade većina "poznatih" kuhara poput Jamiea, Gordona, Nigelle... Od svih njih mi je najdraža Nigella. Koji god recept s njene stranice sam probala napraviti ispao je super. Osim toga što dobro ispadne bude i ukusno. Najviše mi se sviđa to što ne komplicira. Kada vidim nešto zanimljivo pa krenem čitati recept uvijek se iznenadim kako je ustvari sve jednostavno.

U mnogo slučajeva Nigella napiše zamjenu ako slučajno nemate neki sastojak pri ruci. Za ovu tortu nije predložila zamjenu sastojaka, već sam ja sama odlučila zamjeniti bademe s orasima. I nisam pogriješila. Torta je stvarno fina, sočna i zasitna.U originalu se radi i margarita krema uz tortu. Ja je nisam imala potrebe praviti jer mi je bilo i ovako dovoljno. Pretpostavljam da bi bila dobra i uz malo šlaga ili kuglu sladoleda od vanilije...
Donosim vam moju verziju recepta i link na Nigellin original.



Torta od čokolade i oraha (bez brašna)

150g tamne čokolade
150g maslaca (na sobnoj temperaturi)
6 jaja
200g šećera
100g oraha (tostiranih i samljevenih)
4 žlice kakaa

Otopiti na pari čokoladu i maslac te ih ostaviti sastrane da se ohlade. Miksati jaja i šećer zajedno dok ne dobijete pjenastu smjesu. Pomiješati mljevene orahe i kakao. Umiješati ih lagano u smjesu od jaja. Dodati i otopljenu čokoladu s maslacom. U pripremljenu tepsiju (23cm) uliti smjesu te je staviti u zagrijanu pećnicu na 180 supnjeva 40-45min. Kada se ohladi izvaditi je iz kalupa, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz...



Ovdje možete pronaći originalnu verziju.

21 komentar:

  1. Nigella je zakon :) Odlična ti je ova torta!

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim Nigelline recepte, a ovakva zamjena koju si napravila, uopće nije neobična. I orasi i bademi imaju svoje lijepe strane. Jedino mi nije jasno zašto se naglašava ovo bez brašna: za mene su torte oduvijek bile od jaja, oraha i nekih dodataka+krema. Naravno, postoje torte s biskvitima, ali nisam ljubiteljica. Pa me čudi da je izgleda čudno kada u torti nema brašna. Iskreno, jedini pravo fini kolač je upravo kao ovaj koji si napravila. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Tamara: slažem se za Nigellu :)
    @Katarzis: znam da se pravi biskviti za torte rade bez brašna. Ja ovdje naglašavam tu činjenicu za one koji žele raditi kolač bez brašna zbog zdrastvenih razloga...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nigella ima dobrih recepata, ali moram reci da sam naisla na par cudnih kao pohovane bounty cokoladice, e to mi je bezveze. A najinteresantniji mi je njen odnos prema hrani i baratanje istom. Uvek mi je scena u glavi kada odvaja zumance od belanca i to radi tako sto sipa jaje u saku, pa kroz prste pusta belance da tece. To njeno igranje sa hranom pokazuje koliko ona uziva u citavom procesu spremanja.

    Naravno da nisi pogresila sto si bademe zamenila orasima, pa nista bolje nisi mogla da uradis:)

    OdgovoriIzbriši
  5. @Ana: mislim da i Jamie odvaja bjeljanjke na taj način :)
    @Dunja & Marijana: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. E, takve najvise volim...BEZ BRASNA!
    Otkacena fotografija (ona prva). Sjena viljuske daje neobican izgled.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ooooooo kako božanstveno izgleda!! Ja obožavam Nigellu i Gordona i sve što se napravi po njihovim receptima je jednom rečju-savršeno!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako volim Nigellu i njene recepte. Pouzdani su, ona zbilja ništa ne komplicira i uz to je prekrasna pa je čovjek s užitkom gleda.
    Jako volim ovakve sočne torte bez brašna, u zadnje vrijeme su mi to najdraži kolači. Ova tvoja verzija izgleda vrlo ukusno i primamljivo. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kad netko uživa u hrani krajnji rezultt je ovo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Fantastičan i jednostavan kolač - torta!

    OdgovoriIzbriši
  11. @Federica: grazie!
    @Jasna: i meni se ona prva najviše sviđa baš zbog viljuške :)
    @Jovana: slažem se, iako mi Gordon ponekad malo zakomplicira i brzo priča :)
    @Mary: hvala!
    @Andrea: i ja sam oduševljena ovim sočnim kolačima. Zovem ih dva u jedan: i biskvit i krema zajedno :)
    @Dilajla: i ja uživam zajedno s Nigellom :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @Snježa: upravo tako kolač-torta!

    OdgovoriIzbriši
  13. Super, sviđa mi se recept i obavezno ću ga isprobati jer sam u potrazi upravo za ovakvom hranom koja u sebi ne sadrži bijelo brašno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Moj omiljeni tip kolača, samo bih stavila bademe ili lješnjake umjesto oraha. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. @VolimBoje: super, baš mi je drago da ti se sviđa!
    @Vali: slažem se, u originalu idu bademi. Iako moram reći da orasi previše ne osjete u ovom kolaču :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Super kolač, čokolada i orasi, ma savrseno!bilježim :)

    OdgovoriIzbriši
  17. neki dan sam u Profilu listala Nigellinu knjihu recepata. Odličan izbor si napravila, torta je super i super si je napravila , jako lijepo izgleda ! Vjerujem da ću je jednom raditi, ali ću ostaviti bademe, baš ih nekako preferiram iako vjerujem da je i sa orasima odlično.

    OdgovoriIzbriši