Stranice

subota, 26. studenoga 2011.

Sočna čokoladna torta s dodatkom cikle


 
Pretpostavljam da ste sigurno skeptično kliknuli da vidite o čemu se tu radi? E pa nema nekih specijalnih trikova. Niti načina pripremanja cikle koje ni vi, u svojoj kuhinji ne možete napraviti. Riječ je o dodatku kuhane cikle (koja je i sama po sebi slatka) da se postigne što veća sočnost biskvita. Ako volite čokoladu i sočne biskvite onda je ovo kolač za vas. Ukućanima zaboravite reći da se unutra nalazi cikla. Ako sami pogode onda stvarno zaslužuju još minimalno jedan komad ;)



U originalu se torta zove Moist Chocolate-Beet Cake , a nalazi se na odličnoj stranici D.Lebovitza. Ako niste do sada vidjeli njegovu stranicu, vrijeme je da to promjenite. Osim zgodnih recepata tu se nalazi i mnoštvo praktičnih savjeta. Za one koji žele odmah vidjeti recept, prijevod slijedi u nastavku.


Sočna čokoladno ciklasta torta

240g cikle (očišćene od zemlje)
200g tamne čokolade
1/4 šalice vruće (espresso) kave ili vode
200g maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
135g brašna
3 žlice kakaa
1 1/4 žličice praška za pecivo
5 većih jaja (odvojeni žutanjci i bjeljanci)
prstohvat soli
200g šećera

Premazati maslacem posudu za pečenje (20cm) i na dno staviti papir za pečenje. Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kuhati ciklu u vodi oko 45 minuta. Kada se ohladi, oguliti koru, iskidati je na komade i staviti u blender. Miksati dok ne dobijete smjesu slične strukture kao pire. U velikoj zdjeli na pari otopiti čokoladu. Kada je čokolada skoro otopljena, isključiti vatru. U čokoladu dodati vruću kavu i promiješati. Dodati maslac u komadima i lagano ga pritiskati da se polako otopi u vrućoj čokoladi. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo. Maknuti zdjelu s čokoladom s izvora topline i miješati dok se maslac skroz ne otopi. Dodati unutra (zajedno) žumanjke i energično miješati dok se sve fino ne poveže. Na kraju umiješati pire od cikle. Istući bjeljanjce dok ne dobijete čvrstu smjesu. Polagano, ručno umiješati šećer u bjeljance. Sve zajedno ručno umiješati u mješavinu čokolade. Na kraju dodati mješavinu brašna i kakaa. Staviti tijesto u pripremljenu posudu te peći oko 40 minuta na 160 stupnjeva. Kada je torta gotova ostaviti je da se skroz ohladi prije nego je izvadite iz kalupa. Servirati uz šlag, kokos ili mak. Po želji!

24 komentara:

  1. Iskreno, nisam kliknula zbog cvekle, već zbog stalka na kome torta stoji - tako je dobar, još ako nije plastika - prosto sam očarana. Ništa me više ne može iznenaditi, jer sam nedavno pravila tortu od šargarepe po Jeleninom receptu, tako da uopšte ne sumnjam da je i ova torta izvanredna. U svakom slučaju ću je napraviti i lično se uveriti :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvo što mi je palo na pamet je: Šta bi mm rekao na ovu tort:):)
    Sastojci sigurno obećavaju ali, ...
    Svaka ti čast na isprobavanju tako različitih okusa i sastojaka! A, stalak je stvarno sladak!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo mi je odlično ! Uvijek sam za neke ovakve, malo neobične, kombinacije. Uz to ciklu jako volim tako da je rado smjestim u sve i svašta a ne samo u salatu. Super je torta i lijepo si je prezentirala .

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam jos uvijek probala ciklu u biskvitima,no imam osjecaj da daje jako finu teksturu,vlaznost ...moracu da probam !!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam ljubitelj cikle, tako da bih tortu probala samo ako ne znam da je unutra. A kako se nigdje ne vide naznake cikle, već izgleda kao čokoladna torta, posegnula bih za kriškicom bez pitanja što je unutra.

    Da li je stalak iz Livinga? Vidjela sam tamo takve stalke (imaju ih i u zelenoj i bijeloj boji), ali samo manjeg promjera.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Opasna: ;) Stalak je stakleni iz Livinga.
    @Creations by Ane: javi kako je ispalo!
    @Snježa: moj mm nije bio oduševljen i to samo zato jer je znao da je cikla unutra. Inače što se tiče okusa ili teksture nigdje se ne osjeti cikla ;)
    @Branka: hvala!
    @Mirjana: probaj pa javi dojmove!
    @What...: da, stalak je iz Livinga. To i jest manjeg promjera. (ja sam pekla kolač u dva kalupa. Ovaj na slici je promjera 16cm).

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas izgleda kao socan cokoladni kolac, ne bih mogla ni zamisliti da ima i cvekle unutra, koja cool kombinacija!:))

    OdgovoriIzbriši
  8. često naiđem na ovo po blogoviam ali još nisam probala, nekako mi se nije dalo. Bravo za hrabrost :) Izgleda zaista sočno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan dodatak moram priznati koji ću s zadovoljstvom primjeniti u svojoj kuhinji s ovim divnim desertom.

    OdgovoriIzbriši
  10. @Irena: hvala!
    @mignonne: istina ;)
    @Tamara: hvala!
    @Dilajla: javi kako je ispalo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Stvarno čudesno, volim experimente, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam njegove kolače takod a sam sigurna da bi mi se i ovo svidjelo mada nisam ljubitelj cikle.
    Divno ti je ispala, a biskvit izgleda baš sočno :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja se već neko vrijeme spremam probati kolač (brownie) od crnog graha, zvuči mi fora. Ako se ne varam, kuhani i pasirani grah se koristi umjesto brašna, samim tim je i zdraviji:-)

    OdgovoriIzbriši
  14. ajme stalak za tortu!!!!!????
    skrenuo mi je pažnju s torte!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Stalak je prekrasan. Več sam snimila tortu kod Libowitza ali je sam još moram i isprobati. Krasno izgleda u tvojoj izvedbi.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pravile smo ja i seka jednom jako slicnu tortu. Cini mi se da je u nju isla sveza cvekla, sitno rendana. Odlicna je bila! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. I ja imam neki slican recept...Shto je najbitnije, decki se ne bune ;-)

    OdgovoriIzbriši
  18. baš izgleda sočno! rado bih probala, volim sve neobične kombinacije :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Izgleda divno! Prije nego te, moram da napravim tvoju tortu od maka :). Zove me :)

    OdgovoriIzbriši
  20. @Dunja: hvala!
    @Maja: hvala!
    @Natasa: i ja se spremam za te brownie-je!
    @Tamara: stalak je iz Livinga. Nije neka kvaliteta ;)
    @kranjica: hvala!
    @Miki: nisam probala sa svježom. Drago mi je da je bila super!
    @Jasna: dečki znaju šta je zdravo!
    @Monika: doista je sočna, mislim da je cikla za to zaslužna...
    @Cinnamon...: javi kada isprobaš!

    OdgovoriIzbriši
  21. hehee, baš sam se obradovala vidjevši tvoju tortu, ja sam je radila po receptu Katie, sa bloga "what Katie ate" (ako te bude zanimalo ovdje je link:http://whatkatieate.blogspot.com/2010/09/chocolate-beetroot-cake.html). Sviđa mi se jako jako ovaj tvoj stalak, i fotke su baš lijepe. Lebovitza cijenim i pratim, puno se nauči od njega :), mene oduševljavaju njegove fotoreportaže i zanimljivosti pariške gastro scene, pekarne, slastičarne i ostalo :)))

    OdgovoriIzbriši