Stranice

srijeda, 23. studenoga 2011.

Smeđi soda kruh



Od kada su zavladali ovi hladni dani ja ne funkcioniram kako treba. Kao da mi nešto fali. Svaki dan je isti, bilo jutro, podne ili večer. Sivilo, hladnoća i magla. Prošli tjedan je bilo najgore. Zadnjih par dana nije tako strašno, osim što najavljuju kišu. Stoga nije tako čudno što mi se dešava da zaboravim kupiti osnovne namirnice kao npr. kruh. To i ne bi bilo tako strašno da sam obavila tjednu kupnju i obnovila zalihe kvasca. Vjerovatno ću se sjediti jednog dana da i to napravim. A do tada, odlučila sam se snaći sa sodom bikarbonom.



Recept sam još davno snimila i spremila u listu za isprobavanje. Prije par godina sam dobila kuharicu pod nazivom: Home Baking autorice Biddy White Lennon kao poklon iz Irske. Ova mala knjižica (bez slika) je bogata tradicionalnim irskim receptima kao npr. Potato cakes (tortice od krumpira) ili Oatmeal bread (kruh od zobenog brašna). Ja sam (do sada) isprobala samo ovaj recept za soda kruh i moram reći da sam jako zadovoljna. Brz i ukusan kruh, od samo par sastojaka. Plus, za razliku od klasičnih tijesta (s kvascem) ovaj kruh ne treba držati na toplom i čekati da udvostruči volumen ;)



Najbolje ga je jesti dok je topao. Ako želite i sutradan uživati u njemu, najbolje će se držati zamotan u platnenu krpu. Isprobano!


Meni najviše odgovara u kombinaciji sa sirnim namazom i zelenim maslinama. Ako volite hrskavu koru, onda će vam najbolje prijati bez ičega...


 Smeđi soda kruh

450g integralnog pšeničnog brašna
175g običnog bijelog brašna
1 (vrhom puna) žličica sode bikarbone
1 žličica soli
oko 450 ml buttermilk-a (ako ga nemate pri ruci možete ga sami napraviti ako dodate jednu žličicu soka od limuna na jednu čašu mlijeka)

Pomiješati obje vrste brašna, sodu bikarbonu i sol. Polagano dodavati buttermilk i miješati dok se ne formira mekano tijesto. Pobrašniti ruke i njima lagano mijesiti tijesto dok ne posane glatko. Oblikovati krug od dobivenog tijesta debljine max 4cm (ja sam tijesto podijelila na dva manja kruga iste debljine radi bržeg pečenja). Oštrim nožem križno zarezati tijesto. Na taj način će se tijesto brže ispeći i neće unutra ostati sirovo. Staviti ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 40-ak minuta.

Broj komentara: 15:

  1. Ovo mi zvuči genijalno, zašto ne, svakako ću probat, digem se u 7 i u 8 zovem svoje kikiće na doručak.

    OdgovoriIzbriši
  2. meni ovaj kruh izvrsno izgleda! ovo je recept za sačuvati, brz, jednostavan i ukusan

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo lepo izgleda - nikad ne bih rekla da hleb može samo od kašičice soda bikarbone da bude ovako vazdušast.

    OdgovoriIzbriši
  4. fenomenalni izgleda,nikad nisam radila kruh sa sodom bikarbonom!!

    OdgovoriIzbriši
  5. dobro, kada se tebi tako nešto dešava meni je odmah lakše. Pa ti si i puno mlađa što je meni za utjehu. A, kruh je još bolja utjeha! Odličan je i jako mi se sviđa. Mogla bih jedan vikend uraniti i spremiti ga!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Dunja: super, javi kako je ispalo!
    @Tamara: hvala!
    @Opasna: mislim da je u pitanju kombinacija sode bikarbone i buttermilch-a!
    @Tamara: hvala. Probaj ;)
    @Snježa: odkada je došla jesen ja sam se uspavala ;)
    @Zelja: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam ljubitelj ovakve vrste hleba,a tebi je bas lep!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Super izgleda. I ja sam sva smotana ovih sivih i tmurnih dana.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kruh odlično izgleda! Bila sam danas u okolici Zagreba i Bjelovara pa nisam mogla vjerovati promjeni vremena, jer sam iza sebe ostavila sunčano vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovaj recept cu sigurno imati na umu, i meni se po ovoj hladnoci cesto ne mili po hleb, a sastojke u svakom trenutku imam u kuci.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam ti uvijek za pečenje kruga i svakakvih kiflica čim zahladi!
    Predivno izgleda, čini mi se tako jednostavan. Nisam nikad radila kruh sa sodom :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Pravila sam jednom soda hleb i dopao nam se. To je super varijanta kad u kuci nema kvasca, sto se i meni ponekad desi. :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  13. praktičan brzi receptić, ja ću ga isto sačuvati za isprobavanje

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovaj kruh mi se sviđa najviše zato što je bez kvasca. Soda je kako se čini odlična zamjena, kruh zbilja odlično izgleda. A tek kada si spomenula hrskavu koricu, ...., bilježim odmah recept !
    Što se slabijeg funkcioniranja tiče po ovom vremenu , tu smo negdje, niti ja se ne snalazim puno bolje.

    OdgovoriIzbriši