Stranice

nedjelja, 29. siječnja 2012.

Rolane kifle s kukuruznim brašnom



Od kada sam prvi put probala ove kifle one su se udomaćile u našoj kuhinji. Odlično i mekano tijesto te jednostavnost pravljenja jesu zaslužni za toliki staž. Osim toga, pogodne su za isprobavanje nekih novih vlastitih ideja. Tako sam napravila ovu zadnju (za sada!) verziju. Kombinacija pšeničnog i kukuruznog brašna daje tijesto koje je malo drugačije od onog u originalu. Umjesto hrenovki ja sam stavila domaći sir s vlascem što se pokazalo kao savršena zamjena.



U originalu recept se nalazi na Jeleninom blogu i stvarno je lijepo opisano. Kao i svi ostali recepti koji se tamo nalaze. Prava kuharska enciklopedija za početnike, ali i za one iskusnije!



Ovdje ću napisati recept kako sam ja radila, a original možete provjeriti ovdje.


Rolane kifle s kukuruznim brašnom
 (za 8 komada)

1 vrećica kvasca
prstohvat šećera i prstohvat brašna u 50ml vode
125ml toplog mlijeka
125ml ulja
75ml tople vode
300g pšeničnog brašna
200g kukuruznog brašna
1 žličica soli
tvrđi sir za nadjev
1 jaje (za premaz)
suncokretove sjemenke (tostirane)

Kvasac, šećer, brašno i toplu vodu (50ml) pomiješati te ostaviti da kvasac proradi. Pomiješati brašno i sol. Napraviti udubinu pa dodati nadošli kvasac, mlijeko i ulje. Zamijesiti tijesto uz dodavanje tople vode (75ml).  Tijesto treba biti mekano i da se ne lijepi za ruke. Ne brinite ako vam ostane viška tople vode, sve ovisi o kakvoći brašna. Tijesto podijeliti na osam kuglica te svako posebno razvaljati u krug. Na sredinu staviti sir (prethodno izrezan) te formirati kifle. Izmutiti jaje i malo soli. Premazati kifle s jajem te posipati suncokretovim sjemenkama.  Peći na 210 stupnjeva (bez ventilatora) oko 15-ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 i peći još jedno 15-ak minuta.

Broj komentara: 18:

  1. Divno su ti ispale! Potpisujem Tamaru :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna boja, vidi se da su meke i jako ukusne, posebno još i s ovim sjemenkama gore! Odlično Ljubice!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jednostavne i divne! Baš mi se sviđaju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Rado bih ih probala; kukuruzno brasno im sigurno daje poseban okus!

    OdgovoriIzbriši
  5. Znači odomaćile se kifle kod tebe. baš mi je drago. Ja rado dodajem kukuruzno brašno svuda pa ću probati i potvom receptu. Pravim prazne punjene kako voliš, a sir je pravi pogodak. Mogla si sa ovim receptom učestvovati u FBI rukavicama, samo stavi link i ažuriraj post.

    OdgovoriIzbriši
  6. @Tamara: hvala!
    @Maja: hvala!
    @Nada: i meni se sviđa boja!
    @Julija: upravo tako!
    @Jasna: okus je super!
    @Maja: hvala
    @Just Cake Girl: hvala!
    @Jelena: ne samo udomaćile već postale dio inventara ;)
    @What's...: i meni. Nema ih više ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kifle i kiflice rijetko radim jer im ni Darko ni ja ne možemo odoljeti i sve ih smažemo dok su još vruće, a onda poslije kukamo :D Ove mi se baš sviđaju. Zaintrigirao me taj tvoj domaći sir s vlascem. Kako si ga napravila?

    OdgovoriIzbriši
  8. @Monika: napravila ga je teta koja ga prodaje na placu. Jedan kolut oko 40kn ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. I mi volimo kad se u testo doda i kukuruzno brasno! :) Divne su!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Super izgleda.Jako volim te slane kiflice mora da su savršene sa kukuruznim brašnom.

    OdgovoriIzbriši
  11. prekrasne su ,gorgonzolu si stavila??

    OdgovoriIzbriši
  12. @Miki: i mi isto!
    @Petra: jesu, isprobaj svakako!
    @Tamara: ne, to je kravlji sir s vlascem u obliku koluta. Kupljen na placu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Za ovakve kifle sam uvijek raspoložena. Punjenje koje si stavila posebno mi se sviđa. Odlične su !

    OdgovoriIzbriši
  14. baš mi se dopadaju ove kockice sira unutra kifli

    OdgovoriIzbriši