Stranice

utorak, 31. siječnja 2012.

Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom



Prilikom pravljenja ovog kolača ne treba puno mudrovati. Samo pomiješati sastojke i staviti tijesto u pećnicu. U međuvremenu skuhati čaj i uživati uz omiljenu knjigu ili seriju... Kada je kolač gotov ostaviti ga da se ohladi i ukrasiti marmeladom po želji i uživati.



Možda vam se zobeno brašno čini kao neki egzotični sastojak koji se nabavlja u specijalnim radnjama i nije jeftino. Moram vas razuvjeriti da je postupak dobivanja istog jako jednostavan. Dovoljno je samljeti zobene pahuljice (da, one iste koje papate za doručak) u sjekaču dok ne dobijete smesu brašnaste strukture. Zato nema opravdanja da ne isprobate ovaj kolač. Slijedi recept...


Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom

(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2  žlice ulja
marmelada od šljiva i listići badema (za ukras)


Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Kada se kolač ohladi premazati ga marmeladom od šljiva te ukrasiti listićima badema.

* nemojte preskočiti dio s marmeladom. Odlično se slaže s ostalim okusima
* kolač je prilično zasitan zato je najbolje napraviti manju količinu
* ako (slučajno) ostane za sutra ili (oh, ne) za prekosutra kolač postaje još ukusniji

Broj komentara: 18:

  1. Vrlo interesantno i za mene novo, moram probat. Ovo mi je iznenađenje, samljeti zobene pahuljice???

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam se nikad dosjetila smljeti zobene pahuljice, zanimljivo, kolačić je baš jednostavan i čini se ukusan

    OdgovoriIzbriši
  3. Bogatstvo ukusa i mirisa! Vrlo lep kolač!

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim sve kolace sa jabukama, ali ovaj tvoj recept bas zvuci zanimljivo i lako!

    OdgovoriIzbriši
  5. danas isprobavam, javim rezultate! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Uvodni odlomak je uz fotku najbolja preporuka za isprobati ovaj kolač.

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim ovakve jednostavne, zdrave i brze kolačiće! Jako lijepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično zvuči, baš sam u potrazi za kolačima sa malo šećera.

    OdgovoriIzbriši
  9. Izvrsno izgleda a brzo i jednostavno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Imaš pravo, nema izlika za ne napraviti ovaj kolač.I meni se, stvarno, jako sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  11. samo prom,ješati sastojke!!??tp je kolač po mom guštu a savršen je jer si ni ne mogu priuštiti puno vremena!!a još je i zdrav!!??

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam zobene pahuljice, ja ih stavim čak i u voćnu salatu :) Još mi je draže kad vidim kako sami meljemo heljdu, rižu i zob u brašno! Divna torta :)
    Jako mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  13. Zobene pahuljice često meljem u multipraktiku i korsitim kao brašno. A jabuke u biskvitu obožavam jer mu daju super sočnost i prekrasan okus. Još s domaćim džemom na vrhu... Jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  14. obozavam zobene pahuljice (doruckujem ih cesto) i dugo sam trazila neki recept u koji bih ih stavila. svidja mi se ovaj recept i to jako. cini se jako socno i ukusno. s dzemom malo podsjeca na linzer tortu.
    mislim da cu isprobati uskoro :)

    OdgovoriIzbriši
  15. upravo grickam svježe pečeni kolač DIVAN JE!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. @Sani: odlično, drago mi je da ti se sviđa!

    OdgovoriIzbriši