Stranice
▼
nedjelja, 19. veljače 2012.
Kruh s rupicama ( i starterom)
U zadnje vrijeme često naletim na recepte za kruh u kojima se umjesto (ili uz) kvasac koristi i starter. Prema izvorima s Interneta starter je ustvari komad tijesta u kojem se od brašna i vode proizvede kvasac (drugačiji nego onaj kupovni).
Postoji mnogo načina (svi su u principu slični) da se napravi starter. Ja sam ga (ovaj put) napravila tako da sam pomiješala 50g bijelog brašna i 250ml mlake vode. Nakon toga sam ga stavila na laganu vatru i kuhala dok se smjesa nije zgusnula. Ostavila sam sastrane da se ohladi. Starter se može staviti u frižider i koristiti nakon par dana. Ja sam se žurila pa sam ga upotrijebila te iste večeri. Uz njega sam dodala i kvasac jer nisam htjela riskirati (ipak sam ga radila prvi put). Kruh je ispao savršeno. Odlična tekstura i rupice, tvrdoća kore taman za grickanje. Kruh se i sutra dan drži odlično. Ne mrvi se, a okus mu je još bolji. Već imam u planu razne kombinacije za sljedeći put.
Kruh s rupicama
250g bijelog pšeničnog brašna
250g integralnog pšeničnog brašna
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
300ml mlake vode (možda malo više, sve ovisi o kvaliteti brašna)
starter
Pomiješati brašno, kvasac i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati starter. Umijesiti tijesto paralelno dolijevajući mlaku vodu. O kvaliteti brašna će ovisiti količina vode. Tijesto treba biti mekše i ne jako čvrsto. Ostaviti ga preko noći da nabuja. Sutra dan ugrijati pećnicu na maksimalnu temperaturu. U pleh od pećnice staviti pek papir. Tijesto oblikovati u kuglu (tj.pogaču) i staviti na sredinu pleha. Sa svake strane pleha dodati po jedan remekin (ili bilo koju drugu zdjelicu koja može ići u pečnicu) pun vode. Voda će prilikom pečenja isparavati i na taj način vlažiti gornju površinu kruha. Peći na maksimalnoj temperaturi (bez ventilatora) oko pola sata, te smanjiti na 180 stupnjeva. Peći još otprilike pola sata.
Voda mi kreće na usta kada vidim ovako ruskavu koricu! U poslednje vreme sam par puta pokušala da napravim hleb sa korom, ali bezuspešno. Moram da probam i sa ovim tvojim, izgleda mnogo lepo.
OdgovoriIzbrišiStvarno je hleb sa rupicama;)) sjajno izgleda:))
OdgovoriIzbrišiNe čudim ti se da si tako zadovoljna. Predobro izgleda! Ja se ne usuđujem često praviti kruh jer ga ja onda najviše pojedem:) samo ponekada!
OdgovoriIzbrišiKruh ti je prekrasan, ja obožavam kruhove ovako s rupicama. Nisam nikada radila sa starterom moram isprobati
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda kruh :)
OdgovoriIzbrišiJoš nisam radila rupičasti kruh, a sviđa mi se rustikalni izgled.
OdgovoriIzbrišiKruh je krasan i miriši sve do ovuda!
OdgovoriIzbrišiRupice na hlebu su sjajne... :) Obozavam takve hlebove!
OdgovoriIzbrišiSuper si napravila ovaj kruh, izgleda fenomenalno ! I ja imam dobra iskustva sa starterom i mislim da ću ga isto tako češće koristiti.
OdgovoriIzbrišiKako dobro izgledaju ove rupice! Podsjeća me na chiabatu.
OdgovoriIzbrišiMoja baka radila je kruh sa starterom i bia je nanadmašiv :) Kruh savršeno izgleda, radit ću ga već ovih dana - volimo domaća peciva i krušćiće :)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda. Ja sam nešto isprobavala sa starterom ali sam zaboravila na njega. Moram se ponovno pokrenuti.
OdgovoriIzbriširadila sam sa starterom nekoliko puta i jako sam zadovoljna, posebno me oduševljava što kruh i pecivo i drugi dan ostaju svježi, tvoj kruh je psoebno rupičast i rado bih ga gricnula
OdgovoriIzbrišiKruh savršeno izgleda,rupičasta struktura mu je neodoljiva:)
OdgovoriIzbriši