Stranice

ponedjeljak, 27. veljače 2012.

Namaz od cikle i ljubičastog luka


Već sam odavno kušala pečenu ciklu u obliku dip-a i kao sastavni dio salate. Zatim kao "tajni" sastojak u čokoladnoj torti i stvarno sam oduševljena. Osim prekrasne boje i teksture, pečena cikla dobije još jednu dodatnu dimenziju u obliku slatkastkog okusa. Uz dodatak pečenog ljubičastog luka, malo soli i naravno maslinovog ulja dobijemo ovaj super zdrav i ukusan namaz.



Namaz od cikle i ljubičastog luka

4 cikle srednje veličine (koru dobro oprati ili oguliti ako niste sigurni u porijeklo)
2 ljubičasta luka srednje veličine
maslinovo ulje
sol

Odrezati vrhove na cikli te zarezati lagano i poredati na tepsiju. Očistiti ljuske luka i zarezati na vrhu te poredati pored cikle. Posoliti ciklu i luk i poškropiti ih s maslinovim uljem. Staviti u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći dok ne omekšaju. Kada se povrće ohladi staviti ga u blender, izmiksati te dodati još maslinovog ulja i soli po potrebi. Ostaviti da se namaz odmara minimalno jedan dan.


Namaz sam poslužila na još jednoj verziji kruha čiji sam postupak opisala u prethodnom postu. Omjer brašna je isto kao i prije. Jedina je razlika u tome što sam koristila pola vrećice suhog kvasca i dodala tostirane sjemenke sezama.

Broj komentara: 25:

  1. Bilježim! ovo mi se čini više nego odlično.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Katarzis: javi dojmove. Meni je super odlično!

    OdgovoriIzbriši
  3. oooooooooooooo ovo ću morat probat!
    možeš li mi jasnije objasnit šta misliš pod "zarezati lagano", samo jednom preko cijele cikle ili onako kao da gulim naranču?

    OdgovoriIzbriši
  4. E taman sam se mislila kako ću izmislit neki namaz od cikle i kako će imati krasnu boju i eto tebe :D Odličan je!

    OdgovoriIzbriši
  5. @tena: mislim na to da ako je velika cikla onda zarezati križno skoro do polovine cikle. Ako je manja onda može i pri vrhu. Isto tako vrijedi za luk ;)
    @Monika: hehe, cikla je izvrsna za izmišljanje namaza. Radujem se novim kombinacijama!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako mi se svidja recept! Volim cveklu u svim kombinacijama. Eto bas danas sam napravila jednu salatu pd sveze cvekle... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super recept, izgleda jako dobro, belježim :)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne bih ja to smila napraviti!!! Ne bih stala pogotovo s domaćim kruhom! Uh! Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  9. @Miki: salata od svježe cikle, zvuči super!
    @Vera: hvala!
    @Gordana: hvala!
    @Snježa: samo napravi, ovo je skoro skroz dijetalno ;)
    @Tamara: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan namaz ! Znam da ću ga isprobati i to čim prije. Super si ga poslužila na finom domaćem kruhu, baš je jako primamnjivo !

    OdgovoriIzbriši
  11. @tena: jeeee, uživajte!
    @Branka: Hvala. Domaći kruh je zakon!

    OdgovoriIzbriši
  12. Za razliku od mnogih, obožavam ciklu.. i ovo mi je zapravo prilično uzbudljiv recept jer sam sigurna da ću ga barem jednom probati.. :)
    I da, kruh ti izgleda fantastično!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. predivna boja, baš me privlači, a odlično je što si upotrijebila domaći kruh za serviranje ovog prekrasnog namaza

    OdgovoriIzbriši
  14. Super izgleda. Volim ciklu ali najčešće je jedem u salati pa će ovo biti dobrodošla promjena.

    OdgovoriIzbriši
  15. Svakako bilježim ovaj recpetić! Tvoji novi postovi, kao i slike me uvijek oduševljavaju :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Predobar recept,obožavam ciklu u svim varijantama:)

    OdgovoriIzbriši
  17. bilo kuda cikla u zadnje vrijeme - svuda :). i to je odlicno tako, ako se mene pita. obozavam ciklu a pecena je posebno ukusna. ovaj tvoj recept zvuci predobro. provjeriti cu kako se drzi ona cikla u ladici frizidera, ima li luka i ... nadam se imati finu vecericu prema ovom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Genijalan recept! Ja bi definitivno dodala još malo limuna jer mi uvijek ide savršeno sa ciklom. Provam čim izraste cikla :)

    OdgovoriIzbriši