Stranice
▼
subota, 11. veljače 2012.
Sočni kolač od jabuka s preljevom od jagoda
Evo još jedne varijacije na temu "zdravih kolača" s zobenim brašnom umjesto pšeničnog. Prema našem skromnom mišljenju neusporedivo bolja verzija od Sočnog kolača od jabuka. Umjesto marmelade ovaj put sam napravila preljev od jagoda (smrznutih), aceta balsamica i meda. Preljev savršeno nadopunjuje kolač. Predlažem da svakako isprobate!
Sočni kolač od jabuka s preljevom od jagoda
(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2 žlice ulja
Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
Preljev od jagoda
1 šaka smrznutih jagoda (otprilike)
2 žličice meda
1 žlica aceta balsamica
Stavite sve zajedno na laganu vatru i povremeno miješajući kuhajte dok jagode ne postanu mekane. Ako želite gušći umak kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće.
Nisam do sada imala priliku probati zdrave varijante kolača, a s obzirom da je riječ o voćnom kolaču, sigurno je ukusan.
OdgovoriIzbrišiOdličan kolač i sigurno ću ga isprobati. Sviđa mi se i preljev, sve skupa super iskombinirano i jako lijepo izgleda !
OdgovoriIzbrišiMoje 2 omiljene vrste voca u jednom kolacu + divna aroma kardamoma i zdravlje zobenog brasna...Savrsenstvo!
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa ovaj tvoj kolač. Baš ti hvala na ovim zdravijim varijantama kolača!
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se kako razmišljap s ovim zobenim kolačima! Skroz po mome guštu :)
OdgovoriIzbrišiJednostavan kolac, a lep. Jer zasto bismo uvek morali kada pomislimo na dezert da pomislimo na nesto cokoladno i jako. Ovo je super promena :)
OdgovoriIzbrišibaš lijepa zdrava varijanta, a prekrasno i izgleda
OdgovoriIzbrišiFino i sočno. jedino, zobeno brašno je nemoguće naći, a iz Zgba ga bogme ne kanim tegliti:) Neki dan sam jedva našla i kukuruzno brašno, da čovjek ne vjeruje. Ili da. Lanci imaju samo ono što ljudi kupuju i asortiman se jednostavno smanjuje na sve lošije i jeftinije namirnice.
OdgovoriIzbrišiZanimljivo.Moram isprobati to sa zobenim brašnom.
OdgovoriIzbrišiSuper zanimljiv recept. Zdrava varijanta.
OdgovoriIzbrišiBaš mi se sviđa, pogotovo zbog ovog preljeva!
OdgovoriIzbriši