Stranice

četvrtak, 31. svibnja 2012.

Razljevak s višnjama



Moja svekrva često radi kolače. Većinom su to isti (provjereni) recepti koje radi od oka. Takav recept je i ovaj za razljevak. Mislim da je to neka verzija clafoutis-a sa dodatnim "tajnim sastojkom". To je ustvari preljev od kiselog vrhnja i šećera koji se fino rastopi na površini još prilično toplog kolača.


Sezona višanja je u tijeku i šteta je ne iskoristiti ih na ovaj način. U ovom kolaču baš dolazi do izražaja provjerena kombinacija kiselih višanja i slatkog tijesta plus dodanog preljeva.



Razljevak s višnjama

2 jaja
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša šećera
2 + 1/2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
višnje (bez koštica)

preljev:
1 čašica kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera

Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati jaja i ulje te sve zajedno izmiješati. Na kraju umiješati i jogurt. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Tijesto staviti u pripremljenu tepsiju te po njemu poslagati višnje. Peći na 180 stupnjeva dok ne bude gotovo (test čačkalicom). Za preljev pomiješati kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer. Preliti preko vrućeg tijesta i ostaviti da se ohladi (i sve fino upije).



Broj komentara: 12:

  1. Ubit ćeš me s ovim krasnim slikama. :)
    Obožavam kolače s višnjama koji se najčešće prave u dvije varijante - ili s lisnatim tijestom, odnosno savijačama ili sa ovakvim tijestom. Moram priznati da neusporedivo više volim ovakvo tijesto kao što si prezentirala. Dosada sam uvijek kušao tuđe kolače i uživao u njima, ali baš ću se morati uhvatiti u koštac i sa ovim receptom. Samo da mi je biti ozbiljan i stvarno sebe natjerati da se upustim u kuhinjsku i početničku avanturu s kolačima. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sam jutros sa mamaom pričala o ovom kolaču. :) Ovaj kolač je obeležio moje detinjstvo. Bio je prvi kolač koji sam pripremala samostalno. Ja sam ga zvala šoljica kolač. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. odlično! obožavam kolače s višnjama. mislim da mi je to definitivno najdraže voće u kolaču

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam ljubitelj višanja ali uvijek računam da se kolači s višnjama mogu napraviti i s trešnjama. Karanfil je prekrasan

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim visnje, a kolac divno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  6. najbolji kolač, volim višnje i jedva čekam da moje dozriju

    OdgovoriIzbriši
  7. @Slatka recenzija: vrijeme je da počneš peći kolače ;)
    @Zoka: moj prvi samostalni kolač je bio mramorni, isto sa šoljicama ;)
    @Tamara: meni su višnje super, al ipak više volim čokoladu ;)
    @Tamara: naravno ili malinama, marelicama, jagodama...
    @Gordana: hvala!
    @ninakuhinja: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš mi se dopada,jer nisam do sada još pravila sa tim prelivom od kisele pavlake.Super ideja!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno izgleda! Moja je baka radila sličan razljevak, već mi miriše do tu :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovakvi kolači su mi jako dragi, odličan je , a vjerujem da je "tajni sastojak" poprilično pridonio dobrom okusu !

    OdgovoriIzbriši
  11. @Irena: preljev je super!
    @Maja: baka rules ;)
    @Branka: tajni sastojak je točka na i ;)
    @Unknown: upravo tako!

    OdgovoriIzbriši