Stranice

četvrtak, 21. lipnja 2012.

Džem od jagoda s dodatkom ruma i mente



Sezona jagoda je na žalost prošla. Planirala sam napraviti veće količine džema, ali jednostavno nisam stigla. Ne žalim previše jer nam polako pristižu marelice, breskve, nektarine... Kada kažem voće za džem prvenstveno mislim na ono koje je tog trenutka u sezoni, po mogućnosti prirodno dozrelo na suncu bez previše kemijskih dodataka.



Odaberijte svoje najdraže voće i krenite u pripremu. Na ovaj način u njemu možete uživati i kada nestane sa štandova ;)


Džem od jagoda s dodatkom ruma i mente

dvije mjerice jagoda
1/2 bočice ruma
4 žlice smeđeg Rapadura šećera
pola šake listića mente (na kraju)
naribana korica i sok od jednog limuna

Jagode oprati i narezati na sitnije komade. U posudu staviti jagode, koricu i sok od limuna. Dodati šećer i rum. Sve zajedno staviti na jaku vatru dok ne provrije. Nakon toga smanjiti vatru i kuhati lagano dok se ne dobije gusta smjesa. Kada je džem gotov dodati listiće mente i pokriti poklopcem da menta pusti svoj miris. Odstraniti listiće mente te sipati džem u teglice. Čuvati na suhom i hladnom mjestu.

P.S.
-kako provjeriti jeli džem gotov? Na hladan tanjurić (ostaviti ga da stoji u frižideru pet minuta) staviti žličicu džema. Tanjurić malo nakriviti. Ako smjesa nije tekuća džem je gotov.
-od ove količine jagoda dobije se jedna manja teglica džema
-ako volite slađe džemove svakako povećajte količinu šećera
-ako radite s nekim manje slatkim voćem kao npr. višnjama svakako provjerite slatkoću džema prije kraja. Ova količina šećera neće biti dovoljna.
-ako radite sa slađim voćem, najbolje je dodati limunovog soka. Pomoći će pri zgušnjavanju džema.


Broj komentara: 13:

  1. Obožavam ovakve recepte, koji privlače mišlju i pogledom!
    Odličan džem i slikice, Ljubice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan mi je rum, a tek menta u džemu!!! I meni je žao što su jagode prošle, ali bar sam se najela svježih :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh, divna kombinacija aroma...Ni dzemovi vise nisu ono sto su bili!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravila sam dzem od jagoda sa mentom, ali nikad mu nisam dodavala rum. Zanimljiva kombinacija...

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam domaće džemove, pogotovo ako su još od domaćeg voća. S jagodama na žalost nisam nikad radila, ali sigurno je okus božanstven

    OdgovoriIzbriši
  6. domaći džemovi i njihova izrada su meni fenomenalni trenutci :)
    baš je krasan ovaj tvoj!

    OdgovoriIzbriši
  7. Imamo sreću da kod nas u vrtu jagode daju plodove od 5. do 9. mjeseca, ali velike količine u intervalima...Kod sljedećeg velikog uroda svakako bih isprobala ovaj recept jer mi se sviđa kombinacija jagoda, ruma i mente, samo me zanima kolika je to količina 2 mjerice jagoda i koliko ima bočica ruma, 1 dcl? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. Majstorice od džema, pekmeza i sličnoga - ovaj mora da je poseban. Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  9. jako zanimljiva kombinacija s mentom i rumom

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna kombinacija, mnogo mi se dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super!
    Baš sam kupila ribizle i hoću da napravim džem. Mogla bi da iskoristim recept jer imam mente.
    Nemam pojma kako će rum da se slaže sa ribizlama...Javiću utiske

    OdgovoriIzbriši
  12. Sigurna sam da ćete uživati i u ovim manjim količinama, sviđa mi se kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super mi je ova kombinacija, jagode sa mentom sam radila, ali nisam dodavala rum, a to mi se ovdje čini baš dobro. Jagode su pomalo prošle, ali imam nešto zamrznutih pa ću i ovo isprobati. Što se tiče kuhanja džemova, naravno da i ja čekam svako moguće sezonsko voće, trenutno "cupkam" u očekivanju marelica prikladnih za džem :)

    OdgovoriIzbriši