Stranice
▼
nedjelja, 30. rujna 2012.
Preokrenuta pita od jabuka
Dok za druge obroke imam milion ideja i izvedbi, doručak se svodi na manje više isto. Pecivo plus neki namaz, jednostavno i dosadno. Znam da je zobena kaša jako zdrava, trudila sam se svim snagama da je zavolim, ali uzalud.
Čak sam napravila svoju granolu koja čeka negdje u zadnjem dijelu smočnice, zaboravljena. Kada mi je ideja za pitu pala na pamet, znala sam da moram recept podijeliti s vama. Osim što je ukusna, jako je i zdrava jer sadrži jogurt, zobene pahuljice i jabuke. Već imam u planu novu s nekim drugim voćem npr. dunjama. Vidjela sam da su se pojavila na štandovima...
Preokrenuta pita od jabuka
4-5 jabuka srednje veličine
kockica maslaca
cimet
2 jaja
1 jogurt
1 žličica praška za pecivo
3 žličice meda (ili neko drugo sladilo, po želji)
zobenog brašna (po potrebi)
Iskidati jabuke na sitne komade te is dinstati na otopljenom maslacu uz dodatak cimeta i male žličice meda. Kada su jabuke gotove ostaviti ih sastrane. U međuvremenu umutiti tijesto. Miksati jaja i med. Dodati jogurt, prašak za pecivo i zobeno brašno dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. Preliti smjesu preko jabuka i sve zajedno u pećnicu na 15-ak minuta tj. dok tijesto ne bude gotovo. Ostaviti da se hladi pa sve "iskrenuti" na tanjur za serviranje tako da jabuke budu na vrhu.
Odlično i zdravo, samo mi kaži koliko jogurta i na koliko stepeni?
OdgovoriIzbrišiTo je doručak po mom guštu, nešto slatko! A i sviđa mi se što je kolač u zdravoj verziji.
OdgovoriIzbriši@Vesna: jedna čaša (mislim da je 180g), oko 160 stupnjeva, zavisi o pećnici ;)
OdgovoriIzbriši@Whats...: ja više volim slano, ali ovaj doruča duže drži dokazano ;)
Idealno za doručak, sviđa mi se :)
OdgovoriIzbrišisad znam detalje pa ce kod mene to biti dezert!
OdgovoriIzbrišivolim tvoje "zdrave" kolače!
OdgovoriIzbrišiKolac je super, ali ja vise volim slani dorucak. Pokusavala sam i sa slatkim, ali od njega uvek brze ogladnim. :) Ne znam zasto...
OdgovoriIzbrišiIako nisam neki specijalni ljubitelj jabuka, pite i kolace sa njima i cimetom jako volim, a dopada mi se i ova varijanta sa ovsenim brasnom, mada vise pravim neki kolac koji miks crumble-a i obicnog testa (kod mene 'lenja pita sa ovsenim pahuljicama') ili samo pojacam te 'crumble' sastojke pa ispadne varijanta sa jabukama. Nama ovo obicno zna da bude vecera dok je toplo ali je lepo i ujutru za dorucak uz mleko ili jogurt.
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada sto si stavila jogurt u testo.
ni ja ne volim jabuke onako svježe ali, u kolačima su mi izvrsne. i ovaj je sigurno jedan od tih.
OdgovoriIzbrišiJa jabuke volim na sve načine i svježe i u kolačima i u kompotima i svakako..a ovakva pita posebno sad, u jesen!
OdgovoriIzbrišie sad ja sam još uvijek najradije na onim našim klasičnim doručkima, jaja sa slaninicom ili vrganjima ili... :)
OdgovoriIzbrišiovakva pita bi meni pasala kasnije, a volim obrnute pite sa svim voćem
presuper kolač!
OdgovoriIzbrišinajdraži su mi ovakvi kolači - brzi, jednostavni i mirišljavi.... miriše mi preko ekrana!
OdgovoriIzbrišiSamo, ja sebe ne bi mogla prisilit da to napravim za doručak. U jutro uglavnom ne zalazim u kuhinju, osim da napravim sendvič. Možda kad budem imala djecu....do tad će ovo bit dobra užina ;)
Ja sam uvijek za jabuku i sve od jabuka, ovaj kolač bilježim. Odličan mi je , i za doručak, i za desert..., super !
OdgovoriIzbrišiZa koliki su kalup ovo mjere? Unaprijed hvala, Ivana.
OdgovoriIzbriši@Ivana: ovo bi bilo za kalup promjera 26cm. Ja sam radila u tavi istog promjera. Pa sam je samo prebacila u pećnicu.
OdgovoriIzbriši