Stranice

četvrtak, 13. rujna 2012.

Raw (sirovi) brownies



Kako da opišem u par riječi okus kada se prvi put zagrize ova savršena kombinacija lješnjaka, indijskih orašćića i kakaa? Savršeno jednostavno nije dovoljno, tražim neki novi pridjev da dočaram ljepotu ovih kolačića. Osim okusa i mekane teksture (ne brinite, ne ostaju komadići lješnjaka na zubima ;)) ovaj kolač je i prilično zdrav.


Bez šećera, pšeničnog brašna i mliječnih prizvoda. Dakle pogodan je za sve one koji trebaju svoju prehranu prilagoditi na ovaj ili onaj način. Čak je i pogodan za one koji nemaju pečnicu jer se naime ne peče ;)


Raw (sirovi) brownies

1/2  šalice indijskih orašćića
1/2  šalice tostiranih lješnjaka
1/2  šalice datulja
1/2  šalice grožđica
4 vrhom pune žlice kakaa
prstohvat soli

50g otopljenog kakao maslaca
2 žlice sirupa od agave
2 žlice kakaa
1 žličica vanilin ekstrakta

U blender (ili sjekač) staviti indijske orašćiće i lješnjake. Miksati dok se ne dobije brašnasta smjesa. Dodati kakao i još jednom izmiješati. Ostaviti sve sastrane. U istu posudu od blendera staviti datulje i grožđice te miksati dok se ne dobije neka vrsta paste. Pomiješati pastu i suhe sastojke. Miješati rukama dok se ne dobije kompaktna smjesa. Smjesu utisnuti u manji kalup. Ja koristim onaj duguljasti za kruh. Kalup staviti u zamrzivač. U međuvremenu također u blenderu pomiješati kakao maslac, agavin sirup i kakao. Dodati vanilin ekstrakt. Ako treba dodati još malo kakaa da smjesa postane kompaktna i maziva. Izvaditi tijesto iz zamrzivača i premazati pripremljenom kremom. Ostaviti preko noći u frižideru da se fino stisne.

P.S.
-najbolje je staviti pek papir u kalup, pa onda utiskivati smjesu. Kad se treba servirati, lakše je sve zajedno izvaditi iz kalupa
-ja nisam dovoljno otopila kakao maslac, zato moja krema ima bijelih komadića. Nije nam smjetalo dok smo jeli ;)
-kakao maslac možete zamijeniti s kokosovim uljem


Broj komentara: 16:

  1. Ovo je stvarno interesantan recept, pogotovo kad se zaželiš ove delicije, a nemaš volje za pečenje

    OdgovoriIzbriši
  2. @Tamara: i što je najbolje, čak je i prilično zdrav. Samo u umjerenim količinama ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajan recept, sastojci vrhunski, ovi browniesi idu odmah na moju listu isprobavanja!!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. wow! I sve to je raw? Ne vjerujem predobro izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uffff, fantastično! Lešnici su mi sve draži i draži u desertima :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je savršeno, svaka čast i hvala na receptu. Definitivno radim! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. vjerujem da bi i sa smokvama i cimetom i bademima i inim paralelnim ljepotama funkcioniralo! Još samo da je taj agavin sirup nekako anulirat... možda med? ali i to je puno glukoze... Možda želatina sa steviom zbog konzistencije? Btw, iako prezirem sirovu hranu kako je reklamiraju sirovi vegani (užasno ih nevolim, da, imam predrasude i ponosna sam na njih) oduševljena sam receptom, jako je paleo <3 samo ja nesmjem glupi šećer bio prirodan ili rafiniran, nikako jest, uf. E, i još nešto, u dm-a ima za kupit datulja koje nisu "obogaćene" glukoznim sirupom!

    OdgovoriIzbriši
  8. @tanja: hvala!
    @JCG: je, i ja isto. Okus je odličan!
    @Milin Kuvar: slažem se ;)
    @Anja: hvala!
    @Frizhider: naravno, mogućnosti prilagodbe su nepresušne. Bitno je samo da pratiš količine (barem okvirno, uvijek se može nešta dodati). Svakako agavin sirup možeš zamijeniti ili rižinim sirupom ili stevijom (isprobati da vidiš jeli dovoljno slatko). Ja koristim datulje iz DM-a. One bez koštica. Nisam znala da su obogaćene glukoznim sirupom. Zašto???

    OdgovoriIzbriši
  9. odlicna kombinacija! svidja mi se sto ne moram paliti rernu, jedino nemam pojma gdje da kupim kakao maslac....

    OdgovoriIzbriši
  10. @lusitania: kod nas ima u bio&bio trgovinama. Možeg ga zamjeniti s kokosovim maslacem ili običnim. U tom slučaju će premaz biti nešto bogatiji ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. jako mi se sviđa ovaj recept, super! zgodno, zdravo, ukusno

    OdgovoriIzbriši
  12. pa da da, te iz dm-a nemaju glukoznog sirupa u sebi, zato i imaju cca 270 kcal na 100 g a ne više... one "turske" i "grčke" po supermarketima su zapravo ušećerene, valjda zbog duljeg shelf life-a... tužno.

    OdgovoriIzbriši
  13. "Stavi sve sto imas uvijek doma u rezervi po policama i uzivaj" - tako meni zvuci ovaj recept. Ipak, ne isprobavam dok ne isprobam onu tvoju rodendansku tortu s pekmezom od marelica:) A to ce bit uskoro:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Jaaako mi se sviđa - nepečeni i još k tome s indijskim oraščićima. Predobar!

    OdgovoriIzbriši
  15. probala sam nekoliko kombinacija nepečenih kolača i uvijek se iznenadim koliko su dobri, vjerujem da bi i sa sovim bilo isto, upravo je savršen

    OdgovoriIzbriši