Stranice

ponedjeljak, 3. rujna 2012.

Sočna čokoladna torta s pekmezom od marelica (bez brašna)



Ova torta je nastala u kratkom roku. Isto tako, moglo bi se reći je i nestala ;) Napravila sam je za svoj gušt (tj. svoj rođendan). Puna je čokolade, čokolade i pogodite čega još?


Marmelade od marelica. Jer kao prvo obožavam tu marmeladu, a kao drugo njen pomalo kiselkasti okus daje savršen spoj s biskvitom koji je pun čokolade. Ako ne vjerujete, kuhače u ruke i naprijed ;)
U slučaju da nemate marmeladu od marelice, sigurna sam da će i ona od višanja biti dostojna zamjena. Sada kad bolje razmislim, ne vjerujem u to. Moram odmah ispeći još jednu i to s marmeladom od višanja. Čisto da potvrdim svoju teoriju ;)


Sočna čokoladna torta s pekmezom od marelica (bez glutena)
(za kalup promjera 20cm)

150g tamne čokolade
150g maslaca
100g smeđeg šećera
6 jaja
100 g zobenog brašna (sitno mljevenih zobenih pahuljica)
4 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
1 mahuna vanilije
marmelada od marelica (za premaz)

Otopiti maslac i čokoladu na laganoj vatri te ostaviti sastrane da se ohlade. Pomiješati zobeno brašno, kakao i prašak za pecivo. Mutiti šećer i jaja dok se ne dobije pjenasta smjesa. Dodati vaniliju. Paralelno dodavati otopljenu čokoladu i mješavinu brašna i kakaa pri tome miješajući smjesu mikserom na niskoj brzini. Tijesto staviti u pripremljeni kalup na 180 stupnjeva i peći dok ne bude gotovo (test čačkalicom). Kada je gotovo izvaditi ga iz pećnice te ostaviti da se hladi. Nakon toga izvaditi ga iz kalupa i premazati prethodno ugrijanom marmeladom (marmeladu ugrijati na laganoj vatri, dodati žličicu vode ako treba). Ostaviti sve zajedno da se malo stegne te servirati.

Važna napomena:
za sve one koji imaju problema s tolerancijom na gluten zamijeniti zobeno brašno s istom količinom mljevenih badema ili lješnjaka (hvala Ornela!).


Broj komentara: 29:

  1. Obožavam ovakve kolače i mogu misliti da je ovo pravo malo čokoladno savršenstvo. Ja bih možda čak i izbacila zob i stavila mljevene bademe (ili i bez njih). Mislim da bi đžem od višanja isto tako jako dobro odgovarao. Imaš, pravo, treba probati i tako nekoliko puta:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ufff, izgleda močnosočno. A umjesto zobi uvališ bademe i dobiješ ultimativnu paleo sachericu. O da. Čim se oslobodim tereta gestacijskog dijabetesa ću da skuvam bližnjima.

    Btw, ima na ilici neka slastičarna, na stanici kod svetog duha, rade nekakvu uber skupu čokoladnu tortu/kolač bez glutena. Dobra je. Al ova tvoja izgleda sočnije. Podatnije. Raskošno i puteno <3

    OdgovoriIzbriši
  3. @Laka kuharica: možeš naravno, sigurno će i s bademima ili lješnjacima biti zakon. Ako probaš, javi dojmove!
    @Frizidher: hvala. Vrijedi isto, kada probaš javi dojmove! Raskošno i puteno je super opis ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je bas fino, jako dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh,uh,uh...ovo je baš kako volim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Totra mora biti odlična, tako dobro izgleda, sočno i fino. Slažem se da je kombinacija džema od marelica i čokolade super !

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno, kako mi je drago na tvom blogu čitati recepte bez glutena, ma odlično!

    OdgovoriIzbriši
  8. @Uz Astal: hvala!
    @Senka: i ja ;)
    @Branka: treba probat i verziju s višnjama, čisto radi objektivne ocjene ;)
    @Anja: hvala, imaš s desne strane tag cloud, i tamo tag: bez brašna gdje možeš pronaći sve recepte na jednom mjestu (bez brašna znači bez pšeničnog brašna ;))

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam i džem od marelica i od višanja, odluka ce biti teska...ili da ju premažem pola-pola? :D Recept me oduševio!! Morat cu isprobati što prije ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. @Anja: odlična ideja, lapo lapo ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Volim ovakve torte. Ja bih isto umjesto zobenog brašna stavila mljevene bademe, a što se pekmeza tiče, definitivno marelice!

    OdgovoriIzbriši
  12. @What's...: vidim da ću morati napraviti još jednu s bademima ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja često pečem kolače sa zobenim pahuljicama pa bih je isprobala baš ovakvu. Jako mi se sviđa ideja.:)

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  14. @Maja: super, javi dojmove. Mislim da će kod tebe biti s marmeladom od marelica...

    OdgovoriIzbriši
  15. Naravno! Pečem sutra pa javim.:)

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  16. Slažem se da lagano kiselkasta marmelada daje savšen kontrast i balans bogatoj čokoladnoj torti. Fenomenalno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovo izgleda predobro, hitno idem isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  18. @Monika: hvala!
    @Petra: javi dojmove!

    OdgovoriIzbriši
  19. uh, divotna kombinacija! torta odlično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlična torta, sjajan recept.

    OdgovoriIzbriši
  21. zgodna ideja , nikad nisam isprobala tortu s mljevenim zobenim pahuljicama

    OdgovoriIzbriši
  22. Ispekla sam je i stavila ti fotku na FB. Prefina je! <3

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  23. Jubi,
    Sa divljenjem prema nepresusnoj kreativnosti i zahvalnoscu pratim sve tvoje recepte oznacene sa "bez glutena", no moram te upozoriti da zob u sebi, po zvanicnoj kategorizaciji, sadrzi gluten.

    Za informaciju, zitarice koje ga sadrze su psenica, raz i jecam, a i zob se najcesce klasificira zajedno s njima. To moze biti zbog nacina obrade ili uzgoja, zbog cega zob biva kontaminirana glutenom, te stoga nepreporucljiva u prehrani celijakicara. Drugim rijecima, potpuno cista zob moze biti sigurna za osobe osjetljive na gluten, no i to uz nadzor. Stoga, obzirom da je razina ne/tolerancije na gluten individalna i ne moze se precizno ustvrditi, bolje je biti na strani opreza.

    Izvor:
    http://www.celijakija.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=37
    http://www.coeliac.org.uk/healthcare-professionals/diet-information/oats-in-the-gluten-free-diet

    Lijep pozdrav i hvala jos jednom sto mislis na nas sa suzenim spektrom naimrnica za spravljanje slastica :-)

    OdgovoriIzbriši
  24. @Maja: super!!!
    @Ornela: joj, nisam imala pojma. Svakako ću napisati nešto više o ovome. Drago mi je da si mi ukazala na ovu informaciju. Ovim putem savjetujem svima koji imaju problema s tolerancijom na gluten da izbace zobeno brašno i zamjene ga s mljevenim bademima ili lješnjacima u istoj količini!

    OdgovoriIzbriši
  25. Pekmez od marelica u kolacima: za mene pun pogodak! Procitala sam i prethodni komentar, iako mogu jesti sve vrste brasna, primamljivija mi je ideja s ljesnjacima ili bademima i nju cu ovih dana probati. I naravno: rodendanski cestitoljupci! :)

    OdgovoriIzbriši
  26. odmah printam ovaj recept! marelice i čokolada su savršena kombinacija, a kad tome dodamo da se u ovom kolaču ne koristi brašno - čista desetka!

    OdgovoriIzbriši
  27. kombinaciju čokolade i marmelade od marelica sam otkrila prije nekoliko godina i kombiniram u mnogim kolačima, upravo jedan imam u pripremi za objavu
    moram ti samo potvrditi da je marmelada od višanja gotovo isto toliko dobra, a također bi ti savjetovala da isprobaš i džem od marelice, meni je možda malo iznad marmelade
    svakako ću gledati da isprobam i ovu tvoju tortu

    OdgovoriIzbriši