Stranice

utorak, 21. svibnja 2013.

Domaća tortilla ( i quesadilla)


Malo tko danas može reći da ima uvijek vremena, a i želju da kuha. Međutim jesti se mora svaki dan, barem kada su djeca u pitanju. Zato ja često radim tortilla-e. Kao prvo jer se brzo naprave, kao drugo jer se mogu servirati na zanimljive načine i kao treće jer trpe razna punjenja u koje spada i ne tako omiljeno povrće.


Često se desi da ostane par komada. Ako ih dobro ne spakiram (uvaljam u krpu i vrećicu) sutra ujutro postanu tvrde. Tada nastupa još jedna opcija: quesadilla-e. Jednostavno stavim jednu tortillu na ugrijanu tavu, pobacam ribani sir, mladi luk ili što već imam pri ruci. Prekrijem drugom tortiljom i zagrijavam dok se sir ne otopi. Prevrnem (da se i druga strana ugrije) i nakon dvije minute izvadim na dasku za rezanje. Serviram toplo, narezano na četiri dijela (tako je najlakše jesti ;))


Domaće tortilla-e
(za oko 10 komada)
300g pšeničnog (polubijelog) brašna
2 žličice maslaca
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 šalica tople vode (po potrebi)

Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo. Utrljati maslac dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Postepeno dodavati vodu i zamijesiti glatko tijesto. Premazati ga uljem i ostaviti prekriveno desetak minuta da se odmori. Podijeliti ga na desetak kuglica. Svaku razvaljati u kružni oblik i peći na ugrijanoj tavi po minutu do dvije sa svake strane. Slagati ih jednu na drugu. Držati ih zamotane u krpi da se ne suše.




Broj komentara: 12:

  1. Baš ću isprobati ovaj recept za tortiljice... A quesadilla - obrok za 5 minuta!
    Mislim da u današnje vrijeme svi pribjegavamo takvim trikovima :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgledaju, ja imama recept u koji ide svinjska mast ali baš ću isprobati ovaj tvoj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako fino. Tortille obično kupim gotove, iako sam ih i ja znala raditi kod kuće. Od kada ih mogu kupiti, nekako mi se ne da, iako sam sigurna da su ovako spremljene puno bolje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Radila sam tortille nekoliko puta i uvijek sam zaboravila da ih, kad se stvrdnu, mogu ovako iskoristit :) Super ideja!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super! I ja volim tortilje. Zamrznem pa kad zagusti to bude ručak:)

    OdgovoriIzbriši
  6. odicne su! A kesadilje su mi novo omiljeno jelo :D

    OdgovoriIzbriši
  7. looks gud...i also prepare tortilla ( Indian style)

    OdgovoriIzbriši