Stranice

subota, 22. veljače 2014.

Cheese cake brownie s "pekmezom" od suhih marelica



Iako je pola vikenda prošlo, imate još dosta vremena za napraviti ovaj kolač. Važno je početi još večeras tako da potopite suhe marelice i ostavite ih preko noći. Sutra dan ih samo smiksajte u blenderu i imate super brz i savršen "pekmez" od suhih marelica. Daljnja priprema kolača je super jedostavna i bit će gotov prije nego dođe vrijeme za popodnevnu kavu ili čaj ;)



Riječ je o klasičnoj mekanoj podlozi od čokolade i kremi od sira prošaranoj pekmezom od suhih marelica. Savršen spoj slatkog, kremastog, kiselog i ponovo slatkog. Meni osobno paše najbolje uz malu šalicu turske kave ;)


Cheese cake brownie s "pekmezom" od suhih marelica
(za pleh veličine 18x28 cm)

za pekmez od marelica
100g suhih marelica
voda
Dan prije preliti marelice s vodom i ostaviti ih u frižideru minimalno preko noći. Sutra dan ih smiksati (zajedno s vodom) u blenderu i po potrebi dodati još vode da se dobije kremasta struktura.

za kremu od sira
225g kremastog sira (pola kravljeg posnog i pola mliječnog namaza)
1/3 šalice šećera
1 jaje
1/2 žličice vanilije u prahu
Mikserom na laganoj brzini pomiješati zajedno obadvije vrste sira. Dodati šećer i vaniliju. Na kraju umutiti jedno jaje.

za tamnu podlogu
150g tamne čokolade
110g maslaca
2 jaja
1 žličica vanilije u prahu
1/2 žličice soli
1/2 šalice brašna (ja koristim tip850, vi možete obično bijelo, integralno i sl.)
1/3 pripremljenog pekmeza od marelica
Na laganoj vatri (ili na pari) otopiti maslac i čokoladu. Maknuti sa vatre te umiješati pekmez od suhih marelica. Umiješati vaniliju i sol. Kuhačom polagano miješati smjesu te dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati brašno (u par navrata). Paziti da smijesu previše ne miksate.

U pripremljen kalup sipati tamnu smjesu. Na nju lagano (i oprezno) rasporediti svijetlu smjesu. Ostatak pekmeza od suhih marelica (2/3) rasporediti u pravilnim razmacima po bijeloj smjesi. Uzeti čačkalicu i pomiješati pekmez sa bijelom kremom radeći zavijutke (swirils). Staviti u pećnicu na 170 stupnjeva 20 do 25 minuta.

P.S. ako nemate suhih marelica ili želite odmah početi s pripremom slobodno upotrijebite pekmez koji imate pri ruci. Ako želite možete koristiti i zaleđeno voće npr. maline (jednu šalicu). Njih smiksati sa žličom šećera i pomiješati s kremom od sira kako je navedeno u receptu. U tamnu podlogu staviti 1/3 šalice šećera umjesto pekmeza od marelica.


Broj komentara: 10:

  1. auuu, sto ovo dobro izgleda.. ma sta dobro, vrhunski!!! ovo sto prije treba isprobati =)))

    OdgovoriIzbriši
  2. p.s. je mislis da bi krema od sira mogla i bez jaja?

    OdgovoriIzbriši
  3. @Jovanka Baštovanka: nemam pojma. Vjerovatno bi. Što te brine?
    I u tamni dio idu jaja ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. ma nista specijalno, nego cisto ako ne treba da smanjim jaja..

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična ideja za suve kajsije! Sigurna sam da je baš fenomenalan! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je ovo super, baš me zanimao ovaj dio sa suhim marelicama. Valjalo bi probati...

    OdgovoriIzbriši
  7. Kupila si me ovom kombinacijom, danas ga isprobavam ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. @Jovanka: probaj pa javi. Meni se čini da to jedno jaje ustvari ima fukciju da stisne kremu prilikom pečenja.
    @Milica: ja obožavam kajsije u svakom obliku. Trenutno suhe dok ne dođe njihova sezona ;)
    @Tamara: hvala!
    @Petra: hvala!
    @Ingrid: probaj pa javi. Meni je super. Ne osjete se specijalno kajsije. One tu više služe kao zamjena za ostale manje zdrave zaslađivače. Možda može probati i sa datuljama...
    @Foozdarije: jeah. Javi kako je ispalo!

    OdgovoriIzbriši