Stranice

nedjelja, 2. ožujka 2014.

Cheesecake


Recept za cheesecake već postoji na ovom blogu. To je bio jedan od mojih prvih uspješno napravljenih kolača. Od tada je prošlo oko četiri godine i ovaj recept još i danas koristim. S njim sam uvijek zadovoljna. Ovaj kolač je idealan za početnike, ali i za one iskusnije kada su u žurbi. Relativno brzo i jednostavo se pravi, a dobije se izdašna količina dovoljna za mnoga okupljanja.


Za razliku od originalnog recepta, ovaj sam malo izmjenila i prilagodila nešto manjem kalupu. Ova verzija mi je bolja od prethodne i definitivno će se ponoviti ;)


Cheesecake (2nd version)
(za kalup promjera 20cm)

150g keksa (ja sam koristila McVities)
120g maslaca
1 žlica šećera
Kekse staviti u prozirnu vrećicu i lupati valjkom dok se ne usitne ili ih usitniti u blenderu. Umiješati šećer i maslac iskidan na sitne komade. Sve zajedno utisnuti u pripremljeni kalup (namazan i postavljen s papirom za pečenje) te peći 5 minuta na 200 stupnjeva

200g sirnog namaza (ja sam koristila ABC sir)
200g posnog sira (ja sam koristila posni iz Lidla)
1 čašica kiselog vrhnja (ja sam koristila Vindijin,12%mm)
1 žličica vanilije u prahu (mljevene vanilije)
4 jaja
2 žlice šećera
sok od 1/2 limuna

Pomiješati obadvije vrste sira i vrhnje. Dodati šećer i vaniliju. Polako umiješati jaja (jedno po jedno). Na kraju dodati sok od limuna. Probati kremu i ako treba dodati još šećera (ovisi o vama). Sve izliti preko pripremljene podloge i peći dvadesetak minuta na 170 stupnjeva. Prilikom izlijevanja kreme na podlogu najbolje je prvo staviti par žlica pa onda dodati ostatak. U suprotnom riskirate da se podlogana sredini udubi ili pomakne (ovo znam iz iskustva ;)).

Na kraju pomiješati još jedno kiselo vrhnje i žlicu šećera. Po želji dodati vanilije. Preliti preko toplog kolača i ostaviti u toploj pećnici još par minuta. Kolač ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi pa ga staviti u hladnjak na par sati, još bolje preko noći.



Broj komentara: 9:

  1. Bas ti je lep cheesecake, super kremast :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršen, mislim da je i moj recept skoro pa isti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršena poslastica, s jako malo šećera :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volim i uvijek sam ZA cheesecake :)

    OdgovoriIzbriši
  5. @Ljilja: hvala!
    @Tamara: i ja ;)
    @Irena: super.
    @Vladka: da. Vjerujem da se može napraviti i sa stevijom. Nisam nikada pokušala!
    @Anja: i ja ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravimo jako slično, odnosno muž pravi. Meni nema bolje torte od njegove, iako i tvoja izgleda primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno izgleda. Obožavam cheesecake.

    OdgovoriIzbriši