Stranice
▼
četvrtak, 20. ožujka 2014.
Super zdravi kolač od prosa i jabuka
Od svih zdravih žitarica tipa quiona, amarant, bulghur i sl. ja najviše volim proso. Ni sama ne mogu objasniti zašto. Jednostavno je tako. Do sada sam ga koristila uvijek u slanim kombinacijama, kao prilog ili u salatama. Čak sam radila i kruh s prosom.
Ovaj put ga prestavljam u slatkoj kombinaciji. S jabukama, bananom i cimetom. I još pokojim dodatkom. Pa krenimo na recept ;)
Super zdravi kolač od prosa i jabuka
(za pleh veličine 18x28 cm)
1 šalica prosa
2 + 1/2 šalice mlijeka
2 jabuke (oguliti i naribati)
1 banana (napraviti pire)
2 jaja
lješnjaci ili bademi (sjeckani, količina po želji)
1 žličica cimeta
1/2 žličice klinčića (mljevenog)
1 žlica marmelade bez šećera (okus po želji) ili neki drugi zaslađivač
Skuhati proso u mlijeku. Možda vam neće trebati svo mlijeko, ovisi o vrsti prosa. Najbolje da slijedite upute na pakiranju samo umjesto vode stavite mlijeko. U posebnoj zdjeli pomiješati jabuke i bananu. Dodavati jaja (jedno po jedno) stalno miješajući (kuhačom). Začiniti cimetom i klinčićem. Na kraju umiješati (dio po dio) kuhani proso. U gotovu (i ujednačenu) smjesu dodati žlicu marmelade. Tijesto prebaciti u pripremljenu tepsiju te po vrhu rasporediti sjeckane lješnjake.
Peći četrdesetak minuta na 160 stupnjeva. Kolač je gotov kada su rubovi tamni i mogu se prstima odvojiti od tepsije.
Ovo mi je jako zanimljivo. Baš imam proso doma i isprobati ću.
OdgovoriIzbrišiIsto sam do sada radila samo slana jela s njim.
Hvala puno za recept!
@Zeza S: nema na čemu. Javi kad isprobaš!
OdgovoriIzbrišiovo je sigurno fino!!
OdgovoriIzbrišiStvarno jednostavno, zdravo i dobro izgleda. Ja kombinaciju jabuke, banane i zitarice upotrebljavam kao fil za bio kolace. Super pozdrav.
OdgovoriIzbrišiZanimljiv recept! Nisam nikad probala proso u kolačima, baš me zanima okus, ako isprobam javim dojmove :)
OdgovoriIzbrišiOvo moram praviti... super!
OdgovoriIzbrišiajme super je :) nisam nikada probala proso, ovo bi bila idealna prilika :)
OdgovoriIzbrišiUvijek imam proso, koristim ga umjesto paštice za juhu i u povrtnim juhama. Isto ga najviše volim i super je za želudac. Isto se spremam raditi kolač. Ovaj mi se baš sviđa, super zdravo!
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo.
OdgovoriIzbrišiSjajan recept! Po mom ukusu. Primetila sam ga odmah čim si ga objavila, ali nikako da detaljnije pogledam recept. javiću utiske kad probam... :)
OdgovoriIzbrišiOdlicna stvar, pravim vec cetvrti put. Hvala na receptu! :)
OdgovoriIzbriši