Američke palačinke su se udomaćile u našoj kuhinji. Iako volimo i one naše tradicionalne, ove su u zadnje vrijeme postale hit. Kad je nešto hit onda se često pravi pa je red da se isprobaju različiti recepti i na kraju dođe do neke svoje kombinacije. Ovo je trenutno meni najbolje kombinacija pa je želim s vama podijeliti. Ako je isprobate, svakako mi javite dojmove!
Moj prijedlog za serviranje jest tradicionalni umak za crepes Suzette s dodatkom komadića svježe naranče. Definitivno savršeno upakirana velika doza vitamina C što i nije zanemarivo s obzirom na vremenske (ne)prilike.
Pahuljaste Američke palačinke
135g pšeničnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica šećera
1 žlica ulja (ili otopljenog maslaca)
1 jaje (veće)
1 žlica likera od naranče (može i vanilin ekstrakt ili rum)
120ml buttermilka (pomiješati mlijeko plus žličica soka od limuna i ostaviti pola sata na toplom mjestu)
60g jogurta
Posebno pomiješati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i šećer. U posebnoj zdjeli miksati (pjenjačom) jaje, ulje i liker. Dodati buttermilk i jogurt te pažljivo izmiješati. Pomiješati zajedno brašno i smjesu mokrih sastojaka te miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa (ja miješam pjenjačom). Ostaviti desetak minuta da se tijesto odmori na sobnoj temperaturi. Peći u zagrijanoj tavi po minutu sa svake strane.
P.S. tijesto za ove palačinke treba biti doslovno pahuljasto i gusto čim se svi sastojci izmiješaju. Ne dolazite u napast da nešto još dodate. Tavu za pečenje premažite uljem i dobro zagrijte. Više je ne treba premazivati, samo treba smanjiti temperaturu na srednju jačinu da palačinke ne izgore (jačina ovisi o vašem štednjaku). Čim spustie hrpicu tijesta na tavu i vidite mjehuriće vrijeme je za okretanje. Kod pečenja treba biti brz, u protivnom palačinke brzo potamne. Kada se palačinke ohlade prelite ih najdražim sirupom i ukrasite po želji.
Recept je inspiriran prema originalu za The Ultimate Healthy Buttermilk pancakes.
Broj komentara: 7:
a umak?
Mljac!!!
Mljac!!!
@Tina: pomiješati koricu jedne narače i sok od dvije naranče. Dodati šećer(100g) i liker (od naranče, domaći ili kupovni, 75ml) i sve staviti na vatru da provrije. Maknuti s vatre i umiješati 100g maslaca. Ja sam prepolovila količine i napravila manju verziju za prvi put.
@Tamara: hvala!
Super izgledaju. I mene je zanimao umak ali vidim recept u prethodnom komentaru.
Odlična ideja!
@Petra: hvala!
@Dzoli: hvala!
Objavi komentar