Stranice

petak, 1. svibnja 2015.

Čokoladni cupcakes(i)


Ako postoji netko tko ne voli čokoladu onda nema smisla da nastavi čitanje ovog posta. Za sve one koji obožavaju čokoladu samo dvije riječi: dvostruka čokolada! Tamni biskvit s okusom klinčića (jer u mom svijetu čokolada i klinčić su savršeni par) i krema od mascarponea s dodatkom otopljene čokolade. 

S obzirom na okus (i kalorijsku vrijednost) ovaj kolač spada u one koji se rade samo za specijalne prilike ;)


Čokoladni cupcakes(i)

100g pšeničnog brašna
2+1/2 žlice kakaa u prahu
1+1/2 žličice praška za pecivo
80g šećera (smeđi, od šećerne trske)
prstohvat soli
40g maslaca
120ml mlijeka
1 jaje
1 žličica mljevenih klinčića (ili nekog drugog začina koji se slaže s čokoladom)

250g mascaroponea
250ml slatkog vrhnja
100g tamne čokolade

Za biskvit:
pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sol, šećer i maslac. Lagano miksati dok se ne dobije tijesto strukture slične pijesku. Dodati klinčiće, mlijeko i jaje. Miješati sve zajedno dok se ne dobije tekuće tijesto (bez grudica). Paziti da se ne pretjera s miksanjem. Staviti tijesto u pripremljene košarice i peći u ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva dvadesetak minuta.
Za kremu:
čokoladu otopiti na pari. Miksati (na velikoj brzini) slatko vrhnje dok se ne dobije šlag. Pomiješati šlag i mascarpone. Dodati otopljenu čokoladu. Dekorirati po želji.

4 komentara:

  1. Poprilično sam zaintrigirana ovom kombinacijom koju spominješ, čokolada i klinčić, nikada to nisam probala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Do prije (nekih) desetak godina cokoladu nisam voljela, ali zato sada nadoknadjujem sve one propustene godine. Divan recept za nas cokoholicare!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Petra: meni se ta dva okusa super slažu. Ako isprobaš javi dojmove.
    @Jasna: ja sam oduvijek volila čokoladu. Samo u zadnjih par godina preferiram onu s većim postotkom kakaa (>75%).

    OdgovoriIzbriši
  4. klinčić i čokolada - to mi je novost.... hm, morat ću isprobat!

    OdgovoriIzbriši