Kada imam slobodnog vremena volim tražiti nove recepte, isprobavati nove okuse i učiti nove tehnike kuhanja ili pečenja. Kada nemam slobodnog vremena (što je skoro pa uvijek, uzevši u obzir da imam dvoje male djece) onda pribjegavam trikovima. Uzmem provjereni recept, malo izmjenim i od njega napravim nešto drugačije.
Naime, riječ je o tome da koristeći jedan recept mogu napraviti muffine s tri različita okusa i tako zadovoljiti i najizbirljivija nepca uz minimalno truda i potrošenog vremena. Sigurna sam da vas ima koji već imate u rukavu par takvih recepata pa vas ovim putem pozivam da ih podijelite s nama. Za sve one koji još traže, slijedi ovaj recept koji sam ja koristila. Jedan je osnovni recept, različiti su dodatci.
Moj osobni favorit i prvi na redu s muffini s komadićima čokolade.
Čokoladni muffini
2 šalice brašna
1/3 šalice šećera
1 žlica praška za pecivo
1 šalica mlijeka
1/4 šalice ulja
2 jaja (L)
100 g tamne čokolade (isjeckati na sitne komade)
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješati zajedno brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodati komadiće čokolade. U drugoj zdjeli pomiješati jaja, mlijeko i ulje da se sve sjedini. Špatulom umiješati mokre u suhe sastojke da se dobije kompaktna smjesa (paziti da se smjesa ne miješa previše).
Smjesu staviti u predviđene košarice i peći na 160 stupnjeva 15 do 20 min.
Zatim slijedi nešto nježnija varijanta, muffini s kokosovim uljem i kokosom.
Nježni kokos muffini
2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
1 žlica praška za pecivo
1 šalica kokosovog mlijeka
1/4 šalice kokosovog ulja
2 jaja (L)
70 g mljevenog kokosa
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješati zajedno brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodati mljeveni kokos. U drugoj zdjeli pomiješati jaja, mlijeko i ulje da se sve sjedini. Špatulom umiješati mokre u suhe sastojke da se dobije kompaktna smjesa (paziti da se smjesa ne miješa previše).
Smjesu staviti u predviđene košarice i peći na 160 stupnjeva 15 do 20 min.
Te na kraju nešto sezonsko, muffini s jagodama.
Muffini s jagodama
2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
1 žlica praška za pecivo
1 šalica mlijeka
1/4 šalice ulja
2 jaja (L)
250 g jagoda (isjeckati na sitne komade)
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješati zajedno brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodati jagode. U drugoj zdjeli pomiješati jaja, mlijeko i ulje da se sve sjedini. Špatulom lagano umiješati mokre u suhe sastojke da se dobije kompaktna smjesa (paziti da se smjesa ne miješa previše).
Smjesu staviti u predviđene košarice i peći na 160 stupnjeva 15 do 20 min.
Iskusna domacica zna kako da iskoristi svoje vrijeme...Divni mafini.
OdgovoriIzbrišiHvala Jasna!
OdgovoriIzbriši