Stranice

srijeda, 15. siječnja 2025.

Super mekane kifle (sa sourdough kvasom)



Dugo sam tražila recept koji bi odgovarao svom mojim kriterijima za mekane kifle. Bilo mi je važno sa se relativno lako oblikuju i da unutrašnjost bude mekane poput spužve.

 

Trebalo je par puta pokušati, napraviti, testirati da konačno ovu verziju proglasim nama trenutno najbolju. Tko zna, možda u budućnosti nađemo još koji bolji recept. A do tada ovaj stavljam ovdje kao podsjetnik :)
Ako netko još nije čuo što je to sourdough kvas i kako se pravi evo ovdje više informacija...


 

Super mekane kifle (sa sourdough kvasom)

200 ml mlijeka

100 ml vode

4 žlice ulja

500g brašna

1 žličica soli

80g čvrstog slatkog startera (evo kako ga napraviti )

1 jaje (za premazivanje) i sjemenke za posipanje (po želji)

Pomiješati brašno i sol. U posebnu zdjelu pomiješati mlijeko, vodu, ulje i natrgan čvrsti starter. Promiješati da se starter otopi što je moguće više. U zdjeli s brašnom napraviti u sredini rupu te uliti tekuće sastojke. Zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti ga da se diže na toplom. Kada se dovoljno dignulo, tijesto razvaljati i podijeliti na osam komada. Formirati kiflice ili neki drugi oblik. Ostaviti na toplom da se tijesto još jednom podigne. Premazati razmućenim jajem te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, 20-ak minuta.



Nema komentara:

Objavi komentar