subota, 7. prosinca 2019.

Kako napraviti svoj vlastiti kvas



Što je to domaći kvas?

Domaći kvas (eng.sourdough) u doslovnom prijevodu znači kiselo tijesto. Jednostavno rečeno kvas je kombinacija divljeg kvasca i bakterija koje su već prisutni na žitaricama od kojih je samljeveno brašno koje se koristi u pripremi kvasa.

Ovisno o temperaturi okoline i mikrobnom sastavu brašna sama priprema kvasa može trajati od tri dana do skoro četrnaest dana. Jačina kiselosti domaćeg kvasa ovisi isto tako o brašnu koje se koristi za pripremu kvasa.

Zašto koristiti domaći kvas u pripremi kruha?

Zato jer je kruh pripremljen s domaćim kvasom mnogo bolji od onog što se može kupiti u pekari ili nekom velikom dućanu. Zbog dugotrajnog i priprodnog procesa fermentacije ovako pripremljen kruh je lakše probavljiv, zasitniji, hranjiviji i ukusniji nego standardno napravljen kruh. Ovako napravljen kruh dulje ostaje svjež i lakše ga je rezati i jesti čak i nakon par dana. Sve to zahvaljujući drugačijem načinu pripreme, kontroliranim sastojcima i dugoj fermentaciji.

 

Jeli moguće napraviti domaći kvas u par dana?

Odgovor je da, moguće je napraviti samo svoj vlastiti kvas u par dana. Kao što sam već napisala, duljina će ovisiti o temperaturi okoline i sastavu brašna. Za početak je najbolje uzeti raženo brašno jer ono daje najbolje rezultate u najkraćem mogućem roku.


Prije nego počnemo treba pripremiti:
-raženo brašno
-vodu
-praznu teglu i poklopac
-vagu

 

Prvi dan (ujutro):

 


U staklenci pomiješati 100g vode i 60g raženog brašna. Lagano poklopiti staklenku (bez zavrtanja, zrak treba prodirati u staklenku) te je ostaviti na toplom mjestu (20-25 stupnjeva). Ostaviti staklenku tri dana na istom mjestu. Svako jutro i večer pomiješati mješavinu unutar staklenke.

Četvrti dan (ujutro):

Dodati 100g vode i 90g raženog brašna i promiješati s mješavinom unutar staklenke. Ostaviti na istom mjestu.

 

Četvrti dan (navečer):

Izliti otprilike pola sadržaja iz staklenke te dodati 100g vode i 60g raženog brašna. Sve zajedno promiješati.

Peti dan (ujutro):

 



Izliti sve osim otprlike 50ml smjese te dodati 100g vode i 60g raženog brašna. Sve zajedno promiješati.


Peti dan (navečer):


Ako je smjesa puna mjehurića i lijepo je narasla, domaći kvas je gotov.


Ako nije, treba ponoviti jutarnji postupak: 
izliti sve osim otprlike 50ml smjese te dodati 100g vode i 60g raženog brašna. Sve zajedno promiješati.

Što ako priprema kvasa nije uspjela?

Priprema kvasa može poći krivo ako kvas nije dovoljno nahranjen (tj. nije redovito hranjen).
Ako na bilo koji način osjetite da mirisom (alkoholni miris) ili izgledom (plijesan na površini) osjetite da nešto ne valja, bolje je sve baciti i ponovo započeti pripremu.


Što dalje?

Sada je vrijeme za pripremu svog prvog kruha. Za početak predlažem jednostavan recept pod nazivom: Sourdough kruh za početnike. Happy baking!

P.S. za pripremu ovog startera ja sam korisitla brašno od pira jer već imam starter od raženog brašna. Ako i vi poželite napraviti starter od pšeničnog ili pirovog brašna onda koristite jednake omjere npr. 50g brašna i 50g vode...


2 komentara:

Anonimno kaže...

Sto kad je domaci kvas gotov? Kada smo dio iskoristili za kruh, sto sa preostalim dijelom? Kako ga dalje hraniti i cuvati?

jubistacha kaže...

Preostali dio se cuva za sljedeci put. Moze se cuvati na pultu u kuhinji ili nekoj hladnoj prostoriji. Ja ga cuvam u frizideru. Prije nego cu praviti novi kruh, izvadim starter iz frizidera, osvjezim ga s jednakom kolicinom brasna i vode. Pricekam da naraste i onda ga koristim u daljnoj pripremi.

Objavi komentar