Dugo sam tražila recept koji bi odgovarao svom mojim kriterijima za mekane kifle. Bilo mi je važno sa se relativno lako oblikuju i da unutrašnjost bude mekane poput spužve.
Trebalo je par puta pokušati, napraviti, testirati da konačno ovu verziju proglasim nama trenutno najbolju. Tko zna, možda u budućnosti nađemo još koji bolji recept. A do tada ovaj stavljam ovdje kao podsjetnik :)
Ako netko još nije čuo što je to sourdough kvas i kako se pravi evo ovdje više informacija...
Super mekane kifle (sa sourdough kvasom)
200 ml mlijeka
100 ml vode
4 žlice ulja
500g brašna
1 žličica soli
80g čvrstog slatkog startera (evo kako ga napraviti )
1 jaje (za premazivanje) i sjemenke za posipanje (po želji)
Pomiješati brašno i sol. U posebnu zdjelu pomiješati mlijeko, vodu, ulje i natrgan čvrsti starter. Promiješati da se starter otopi što je moguće više. U zdjeli s brašnom napraviti u sredini rupu te uliti tekuće sastojke. Zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti ga da se diže na toplom. Kada se dovoljno dignulo, tijesto razvaljati i podijeliti na osam komada. Formirati kiflice ili neki drugi oblik. Ostaviti na toplom da se tijesto još jednom podigne. Premazati razmućenim jajem te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva, 20-ak minuta.
1 komentar:
izvrstan recept, krase kiflice, ovaj domaći kvasac je najzanimljiviji, pravila sam takve integralne žemičke
Objavi komentar