petak, 27. svibnja 2016.
Ljetna pita s breskvama
Sigurna sam da će mnogi od vas ovaj naslov pročitati kao "lijena" pita s breskvama, pogledati sliku i ostati zbunjeni. Jer svi znamo kako izgleda prava lijena pita s jabukama. Ona uopće ne sliči na ovu pitu sa slike. Međutim ovo je nešto drugačija pita i po načinu izrade, a i po okusu.
Ono što ima zajedničko s lijenom pitom od jabuka jest to da se brzo i jednostavno napravi. A još brže i jednostavnije pojede ;)
Polako se bližimo sezoni breskvi i ako imate strpljenja pričekajte prave plodove. Ako ne možete dočekati tada koristite one iz kompota. U svakom slučaju pita je odlična.
Ljetna pita s breskvama
1 prhko tijesto
4 kom zrelih i oguljenih breskvi (ili jednu konzervu kompota od breskve)
150ml slatkog vrhnja
1 jaje (srednje veličine)
1 vrhom puna žlica škrobnog brašna
1 vrhom puna žlica šećera (ili malo više ako koristite svježe breskve)
prhko tijesto
250g brašna
125g maslaca (hladnog, izrezanog na kocke)
1 žlica šećera
prstohvat soli
1 žumanjak
hladne vode (po potrebi)
Pomiješati brašno i maslac da se dobije mrvičasta struktura. Dodati šećer i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati žumanjak. Zamijesiti kompaktno tijesto (ako treba dodati i hladne vode). Tijesto ostaviti u prozirnoj foliji u frižideru minimalno pola sata.
Razvaljati tijesto, staviti u tepsiju te lagano vilicom nabosti. Ostaviti da se hladi još 15 min u frižideru.U međuvremenu miksati slatko vrhnje, jaja, škrobno brašno i šećer. Na pripremljeno tijesto redati oguljene i isjeckane (kao na slici) polovice breskvi (sve ukupno osam komada). Pripremljenu kremu preliti preko breskvi. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu i peći na 180 stupnjeva 20-30 min.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
2 komentara:
Super izgleda, kao neko divno sunce (koje je malo gricnuto). jedino me muči ovo gulenje breskvi, to baš i nije jednostavno.:)
Taj pojam "lijena" pita mi je nedokučiv i ne razumijem ga, još uvijek. Zašto lijena? Zar ima i vrijedna pita?:))
@Laka kuharica: imaš samo 4 komada breskvi za oguliti. Mislim da ih možeš oguliti istom tehnikom kao i paradajz. Mislim da se lijena odnosi na domaćicu koja radi pitu. Iako što se mene tiče svaka žena koja radi pitu je vrijedna žena!
Objavi komentar