petak, 29. prosinca 2023.

Slana zvijezda (sourdough verzija)

 

 

Evo jedna super ideja ako radite feštu za doček Nove Godine ili ako se želite sami počastiti. Ovaj način rezanja i slaganja tijesta je potekao od njene slatke verzije pod nazivom Nutella star bread ili slatki kruh u obliku zvijezde s nutellom. 

Mi danas pričamo o njenoj slanoj inačici punjenoj po želji šunkom, sirom, ajvarom, kečapom i sl. Isto tako možete dodati i origano ili neku drugu sušenu začinsku travu pa imate okus pizze. Uglavnom mogućnosti su bezbrojne, i svakako ih isprobajte. Samo tijesto je odlično, brzo se zamjesi, i odlično je za rukovanje. Nema ljepljenja, lomljenja i sl. Meni osobno najbolja kombinacija ajvar i pršut. A vi svakako javite neke svoje kombinacije...

 

Slana zvijezda (sourdough verzija)

500g brašna (pšenično tip 550)

250g startera (kiselog tijesta, sourdough...)

1 žličica soli

75g jogurta

2 jaja (na sobnoj temperaturi)

75g maslaca (sijeckan na kockice, na sobnoj temperaturi)

jaje (za premaz)

Pomiješati brašno i sol. U posebnu posudu pomiješati starter, jaja i jogurt. U posudu s brašnom dodati mokre sastojke i zamijesiti tijesto.  Na kraju umiješati maslac. Mijestiti tijesto (najbolje ako imate samostojeci mikser) dok ne postane elasticno. Staviti ga na toplo da se dize (ili ako planirate sutradan raditi onda u frizider na hladnu fermentaciju). Kada je tijesto spremno (dovoljno se dignulo) razvaljati ga i podijeliti na četiri kugle. Svaku kuglu razvaljati što tanje u obliku tanjura. Slagati tijesto, nadjev i tako do kraja. Na kraju zarezati tijesto na četvrtine. Svaku četvrtinu na polovicu i još jednom tako. Nakon toga saviti svaka dva kraka i povezati zajedno (najbolje pogledati na netu kako se slaze sourdough star bread). Na kraju premazati prrethodno izmućenim jajem. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na na 160 stupnjeva oko dvadesetak minuta.



Nema komentara:

Objavi komentar