utorak, 7. kolovoza 2018.

Čokoladna babka



Na netu postoje razni receptu za ovu divnu kombinaciju čokolade i dizanog tijesta. Čak postoje i razna priče o porijeklu iste (sličan kolač se spominje u raznim kuhinjama).

Neću vam previše pričati već samo ovo napisati: predivna kombinacija tijesta i čokoladnog fila uz dodatak mljevenih čokoladnih keksića. Ako ste ljubitelj čokolade što čekate, idemo zajedno peći :)



Čokoladna babka

200g startera (kiselo tijesto, 100% hidratizirano)
430g brašna
70g šećera
3 jaja
50g vode
3/4 žličice soli
150g maslaca (na sobnoj temperaturi)

fill:
130g tamne čokolade
120g maslaca
30g kakao praha
1 žličica cimeta
1 žličica kardamona
3 kom čokoladnih keksića (nasjeckati na sitne komade)

Tijesto:
pomiješati brašno i šećer. Dodati starter, jaja i vodu. Lagano mikserom (s nastavcima za tijesto) miješati smjesu par minuta. Dodati sol i jednu po jednu žlicu maslaca dok se tijesto miksa (najbolje je ako imate samostojeći mikser). Nakon što je dodan maslac, miksati tijesto na srednjoj brzini oko 10 minuta. Ostaviti ga preko noći prekrivenog u frižideru (duga fermentacija pridonosi boljoj kvaliteti tijesta).
Fil:
na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu. Dodati kakao, cimet, kardamon i keksiće. Sve zajedno pomiješati da se dobije jednolična smjesa.
Slaganje:
izvaditi tijesto iz frižidera,te razvaljati polovicu tijesta da se dobije što tanji pravokutnik. Premazati ga filom te posuti po njemu polovicu nasječenih čokoladnih keksića. Sve zajedno zarolati. Tako pripremljeno tijesto nožem prerezati vodoravno na tri dijela (da se može napraviti pletenica). Napraviti pletenicu, te je prenjeti u pripremljeni kalup. Isto napraviti i s ostatkom tijesta. Ostaviti pletenice da se dižu na sobnoj temperaturi oko sat vremena (ukupno vrijeme dizanja ovisi o temperaturi u kuhinji, ako imate hladniju kuhinju možda će malo dulje potrajati). Pletenice staviti peći u zagrijanu pećnicu. Pecite ih oko 40-ak minuta na 160 stupnjeva.




2 komentara:

Anonimno kaže...

Odličan i vrlo precizan recept. Hvala!❤️🍞

jubistacha kaže...

Hvala. Tijesto je stvarno jednostavno i podatno za napraviti.

Objavi komentar