nedjelja, 30. siječnja 2011.

Varivo od heljde


U zadnjih par godina poklonici zdrave prehrane su ponovo otkrili heljdu. U prošlosti, uz krumpir, heljda je bila osnovna seljačka hrana. Kažu da je heljda vrlo zdrava namirnica i da je dokazan njen zdrastveni učinak. Heljdini pripravci pomažu kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema.



Ja sam tek nedavno otkrila heljdu. Moram priznati da mi se jako sviđa njen neutralan okus i mekana struktura. Kratko vrijeme koje je potrebno da se skuha, bez prethodnog namakanja također ide njoj u prilog. Od samog zrna heljde se može raditi varivo. Od heljdinog brašna se mogu raditi palačinke, kruh i sl. Mogućnosti su stvarno mnogobrojne.


Varivo od heljde
(otprilike za 4 osobe )
1 luk
4 krompira
2 mrkve
200g heljde
vode ili povrtnog temeljca (po potrebi)
sol, papar

Isjeći luk na sitne komadiće i zažutiti na ulju. Dodati komadiće mrkve i propirjati dok ne omekša. Očistiti krompire, isjeći na kocke i dodati u pirjanu mrkvu. Sve zajedno promiješati da se poveže. Dodati heljdu. Uliti vodu da prekrije heljdu. Posoliti i popapriti prema želji. Kuhati na laganoj vatri dok krompir ne omekša i heljda ne bude kuhana.

Broj komentara: 10:

Jovana kaže...

Zdrav i ukusan obrok !

Josipa kaže...

Mmm, baš mi dobro izgleda! Nedavno sam radila slično varivo od leće pa znam da je fino! :)

jubistacha kaže...

@Jovana: slažem se, lagan i zdrav obrok!
@Josipa: i meni se čini slično kao varivo od leće.

Sweet Green kaže...

Isprobat cu, izgleda bas lijepo i jednostavno, a sto je najvaznije cini mi se da bi ovakvu kombinaciju jela i djeca. Heljdino brasno puno korisitim ali zrno zapravo vrlo rijetko.

Tamara kaže...

Odličan obrok, volim heljdu, otkrila sam ju relativno nedavno, prije godinu dana i zaljubila se u tu namirnicu

jubistacha kaže...

@Sweet Green: moja curica jede varivo bez problema. Probaj, čini mi se da bi im se moglo svidjeti.
@Tamara: ja sam otkrila heljdu prije tri-četiri godine, pa malo zaboravila i sada je ponovo otkrila ;)

Knjiski Moljac kaže...

Jednostavno i zdravo.MOja cera bas lepo jede heljdinu kasu pa cu probati i ovaj nacin :)))

maslinka kaže...

Super!

Andrea kaže...

Ne znam zašto ali heljda i ja se nikako ne možemo sprijateljiti. Moram joj dati još koju šansu prije nego potpuno odustanem od nje, ovaj tvoj recept zvuči kao dobar način za ponovno upoznavanje. :D :D

jubistacha kaže...

@Knjiški Moljac: probaj, sigurno će joj se svidjeti.
@Maslinka: hvala.

Objavi komentar