ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Kolač s tikvicama



I vrapci na grani znaju da sam ove godine pravila tikvice nebrojeno puta. Desilo se da dobivam domaće (organske) tikvice u količinama koje zahtjevaju malo više mašte u upotebi istih da spriječimo zasićenje.

Zato sam pokrenula cijelu potragu na netu za receptima koje bih mogla iskoristiti. S obzirom da sam pravila dosta slanih stvari na red su došle i slatke. Zato vam danas donosim ovaj neobičan kolač koji će se svima svidjeti, pa čak i onima koji vole više klasične uratke ;)



Kolač s tikvicama
(za dva kalupa veličine 11x20cm
1 šalica = 250 ml)


2 +1/2 šalice ribanih tikvica
1 šalica nezaslađenog sosa od jabuka (ako koristite kupovni, smanjite ukupnu količinu dodanog šećera)
1/2 šalice kokosovog ulja (ili nekog drugog)
3 jaja
2 žličice vanilin ekstrakta
1 šalica smeđeg šećera (može i manje ako koristite zaslađeni sos od jabuka)
3 šalice pšeničnog brašna (ja koristim tip 850)
3 žličice cimeta
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
1/2 šalice nasjeckanih oraha (ili lješnjaka)

Pomiješati tikvice, sos od jabuka, ulje, jaja, vanilin ekstrakt i šećer. Miješati dok se smjesa ne izjednači. Ubaciti sve ostale sastojke, osim oraha. Smjesu ne treba previše miješati, samo dok se sve fino ne ujednači. Na kraju ubaciti i orahe. Peći 50-ak minuta na 160 stupnjeva (test čačkalicom).

Recept je inspiriran ovim originalom.

Broj komentara: 6:

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda, ovo će mi biti super ideja za doručak.

Laka kuharica kaže...

Vjeruj da nikada, nikada nisam radila ništa slatko s tikvicama. Glupo, ali tako je. Ni s mrkvom. Nema mi pomoći, ne znam zašto se libim, nedokućivo mi je. Koliko god su ovo sve divni sastojci i koliko god je ovaj kolač sočan, ne znam, ne znam....:))

jubistacha kaže...

@Petra: hvala draga. Slažem se, odličan za doručak ili popodnevnu kavu ;)

jubistacha kaže...

@Laka kuharica: znam, i meni je dugo trebalo da se odvažim. Prevagnula je dobra godina i puno tikvica u vrtu ;)
Kako ti spremaš tikvice (osim na neke uobičajene načine)?

Ingrid Perisa kaže...

Ni ja nisam nikada radila ništa slatko s tikvicama, valjalo bi probati

jubistacha kaže...

@Ingrid: probaj pa javi dojmove!

Objavi komentar