srijeda, 22. veljače 2017.

Sendvič torta


Klasik britanske slastičarske scene, u originalu poznat kao Victoria Sandwich. Riječ je o bogatom (punom maslaca) i sočnom biskvitu koji se peče u dvije tepsije promjera 20cm. Te se na kraju spoji marmeladom od jagoda i po želji se doda šlag. Vjerovatno je svoju popularnost stekao tijekom vladavine kraljice Victorije pa je zato i dobio tako zanimljivo ime.


Ova torta se tradicionalno poslužuje kao svakodnavni desert ili prilikom ispijanja čaja. Ja sam je napravila kao vikend desert i moram priznati da iako izgleda jednostavno ovaj kolač je zaista super. Sočan i mirisan biskvit uz dodatak marmelade i šlaga je stvarno odlična kombinacija ;)



Sendvič torta (Victoria Sandwich)

(pripremiti dva kalupa promjera 20cm ili peći u jednom pa presjeći)

225g omekšalog maslaca
150g šećera
4 veća jaja
225g brašna
4 žličice praška za pecivo
za punjenje
oko  4 velike žlice marmelade od jagoda
šlag

Pomiješati maslac, šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo u zdjeli. Miskati dok se ne dobije jednolična smjesa (oko 2 minute). Staviti smjesu u pripremljene kalupe i peći u ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva (fan pećnica) oko 25 minuta (test čačkalicom!). Ako se peče cijela smjesa odjednom onda peći 30 minuta. Kada je gotovo ostaviti ih par minuta u kalupu da se ohlade, te nakon toga izvaditi ih na rešetku za hlađenje i ostaviti da se do kraja ohlade. Filovati s marmeladom i šlagom (može i bez) i ako želite ukrasiti šećerom u prahu.

2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Baš sam neki dan gledala emisuju Sophie Dahl koja je radila istu ovu tortu. Jrdino što ju je ona uz pekmez punila sa buttercreamom i cijelo sam si vrjeme mislila kako bi šlag u ovoj torti puno bolje pasao.
Sviđa mi se recept.

Anonimno kaže...

Da da i ovde je ova sendvič torta popularna,uzevši broj imigranata iz Engleske. Sasvim lepo si je napravila

Objavi komentar