utorak, 31. siječnja 2012.

Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom



Prilikom pravljenja ovog kolača ne treba puno mudrovati. Samo pomiješati sastojke i staviti tijesto u pećnicu. U međuvremenu skuhati čaj i uživati uz omiljenu knjigu ili seriju... Kada je kolač gotov ostaviti ga da se ohladi i ukrasiti marmeladom po želji i uživati.



Možda vam se zobeno brašno čini kao neki egzotični sastojak koji se nabavlja u specijalnim radnjama i nije jeftino. Moram vas razuvjeriti da je postupak dobivanja istog jako jednostavan. Dovoljno je samljeti zobene pahuljice (da, one iste koje papate za doručak) u sjekaču dok ne dobijete smesu brašnaste strukture. Zato nema opravdanja da ne isprobate ovaj kolač. Slijedi recept...


Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom

(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2  žlice ulja
marmelada od šljiva i listići badema (za ukras)


Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Kada se kolač ohladi premazati ga marmeladom od šljiva te ukrasiti listićima badema.

* nemojte preskočiti dio s marmeladom. Odlično se slaže s ostalim okusima
* kolač je prilično zasitan zato je najbolje napraviti manju količinu
* ako (slučajno) ostane za sutra ili (oh, ne) za prekosutra kolač postaje još ukusniji

Broj komentara: 18:

Dunja kaže...

Vrlo interesantno i za mene novo, moram probat. Ovo mi je iznenađenje, samljeti zobene pahuljice???

Anonimno kaže...

nisam se nikad dosjetila smljeti zobene pahuljice, zanimljivo, kolačić je baš jednostavan i čini se ukusan

Tanja Leković kaže...

Bogatstvo ukusa i mirisa! Vrlo lep kolač!

jasna varcakovic kaže...

Volim sve kolace sa jabukama, ali ovaj tvoj recept bas zvuci zanimljivo i lako!

Sani kaže...

danas isprobavam, javim rezultate! :)

What's for dessert? kaže...

Uvodni odlomak je uz fotku najbolja preporuka za isprobati ovaj kolač.

julija kaže...

Volim ovakve jednostavne, zdrave i brze kolačiće! Jako lijepo izgleda!

Marija kaže...

Odlično zvuči, baš sam u potrazi za kolačima sa malo šećera.

Petra Kranjica kaže...

Izvrsno izgleda a brzo i jednostavno.

Bite my cake kaže...

Super!

Unknown kaže...

Imaš pravo, nema izlika za ne napraviti ovaj kolač.I meni se, stvarno, jako sviđa!

Tamara kaže...

samo prom,ješati sastojke!!??tp je kolač po mom guštu a savršen je jer si ni ne mogu priuštiti puno vremena!!a još je i zdrav!!??

Maja kaže...

Obožavam zobene pahuljice, ja ih stavim čak i u voćnu salatu :) Još mi je draže kad vidim kako sami meljemo heljdu, rižu i zob u brašno! Divna torta :)
Jako mi se dopada!

Just Cake Girl kaže...

Savršen kolačić :)

Monika kaže...

Zobene pahuljice često meljem u multipraktiku i korsitim kao brašno. A jabuke u biskvitu obožavam jer mu daju super sočnost i prekrasan okus. Još s domaćim džemom na vrhu... Jako dobro!

Mare kaže...

obozavam zobene pahuljice (doruckujem ih cesto) i dugo sam trazila neki recept u koji bih ih stavila. svidja mi se ovaj recept i to jako. cini se jako socno i ukusno. s dzemom malo podsjeca na linzer tortu.
mislim da cu isprobati uskoro :)

Sani kaže...

upravo grickam svježe pečeni kolač DIVAN JE!!!

jubistacha kaže...

@Sani: odlično, drago mi je da ti se sviđa!

Objavi komentar