utorak, 31. siječnja 2012.

Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom



Prilikom pravljenja ovog kolača ne treba puno mudrovati. Samo pomiješati sastojke i staviti tijesto u pećnicu. U međuvremenu skuhati čaj i uživati uz omiljenu knjigu ili seriju... Kada je kolač gotov ostaviti ga da se ohladi i ukrasiti marmeladom po želji i uživati.



Možda vam se zobeno brašno čini kao neki egzotični sastojak koji se nabavlja u specijalnim radnjama i nije jeftino. Moram vas razuvjeriti da je postupak dobivanja istog jako jednostavan. Dovoljno je samljeti zobene pahuljice (da, one iste koje papate za doručak) u sjekaču dok ne dobijete smesu brašnaste strukture. Zato nema opravdanja da ne isprobate ovaj kolač. Slijedi recept...


Sočni kolač od jabuka sa zobenim brašnom

(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2  žlice ulja
marmelada od šljiva i listići badema (za ukras)


Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Kada se kolač ohladi premazati ga marmeladom od šljiva te ukrasiti listićima badema.

* nemojte preskočiti dio s marmeladom. Odlično se slaže s ostalim okusima
* kolač je prilično zasitan zato je najbolje napraviti manju količinu
* ako (slučajno) ostane za sutra ili (oh, ne) za prekosutra kolač postaje još ukusniji

Broj komentara: 18:

Dunja kaže...

Vrlo interesantno i za mene novo, moram probat. Ovo mi je iznenađenje, samljeti zobene pahuljice???

ninakuhinja kaže...

nisam se nikad dosjetila smljeti zobene pahuljice, zanimljivo, kolačić je baš jednostavan i čini se ukusan

Opasna kaže...

Bogatstvo ukusa i mirisa! Vrlo lep kolač!

Jasna's kitchen creations kaže...

Volim sve kolace sa jabukama, ali ovaj tvoj recept bas zvuci zanimljivo i lako!

Sani kaže...

danas isprobavam, javim rezultate! :)

What's for dessert? kaže...

Uvodni odlomak je uz fotku najbolja preporuka za isprobati ovaj kolač.

julija kaže...

Volim ovakve jednostavne, zdrave i brze kolačiće! Jako lijepo izgleda!

Marija kaže...

Odlično zvuči, baš sam u potrazi za kolačima sa malo šećera.

Petra Kranjica kaže...

Izvrsno izgleda a brzo i jednostavno.

Tamara kaže...

Super!

Snježa kaže...

Imaš pravo, nema izlika za ne napraviti ovaj kolač.I meni se, stvarno, jako sviđa!

Tamara kaže...

samo prom,ješati sastojke!!??tp je kolač po mom guštu a savršen je jer si ni ne mogu priuštiti puno vremena!!a još je i zdrav!!??

Maja kaže...

Obožavam zobene pahuljice, ja ih stavim čak i u voćnu salatu :) Još mi je draže kad vidim kako sami meljemo heljdu, rižu i zob u brašno! Divna torta :)
Jako mi se dopada!

Just Cake Girl kaže...

Savršen kolačić :)

Monika kaže...

Zobene pahuljice često meljem u multipraktiku i korsitim kao brašno. A jabuke u biskvitu obožavam jer mu daju super sočnost i prekrasan okus. Još s domaćim džemom na vrhu... Jako dobro!

Mare kaže...

obozavam zobene pahuljice (doruckujem ih cesto) i dugo sam trazila neki recept u koji bih ih stavila. svidja mi se ovaj recept i to jako. cini se jako socno i ukusno. s dzemom malo podsjeca na linzer tortu.
mislim da cu isprobati uskoro :)

Sani kaže...

upravo grickam svježe pečeni kolač DIVAN JE!!!

jubistacha kaže...

@Sani: odlično, drago mi je da ti se sviđa!

Objavi komentar