četvrtak, 20. kolovoza 2009.

Godišnji odmor


Slika1. More

Evo mene u Zagrebu, pokraj svog kompa i neograničenog interneta. Sada sam napokon u mogućnosti ponovo postati. Za sve one koji neznaju, bila sam na krajnjem jugu Hrvatske kao i skoro svake godine dosada. Jedina razlika je u tome što sam ovaj put prošla skoro cijelu županiju. Prvenstveno smo tražili fine plaže za kupanje, ali i ostale zanimljivosti. Nemam namjeru raditi reklamu ili nešto slično već s vama podijeliti ljepote tog dijela Hrvatske.
Za početak smo se odlučili prošetati po Pelješcu, i ono što nam se odmah svidjelo jest malo turističko naselje pod nazivom Sreser. Sreser se nalazi negdje otprilike na polovici Pelješca ako idete od Stona prema Orebiću.

Slika2. Pogled iz Sresera prema kopnu

Mjesto je jako fino uređeno, plaža je solidna. Ima puno krupnog šljunka i ako želite mirno ulaziti u more ponesite sa sobom papuče :) Ulaz u more je pristupačan, nema ježeva niti sličnih "opasnih" stvorenja. Plaža je dosta duga i proteže se uz cestu koja nije jako prometna. More je relativno plitko i da biste došli do određene dubine treba dosta plivati.

Slika3. Plaža u Sreseru

Jedan dan smo odlučili otići na izlet do Korčule, i tamo se zadržati cijeli dan. Odlučili smo biti u gradu Korčula i eventualno otići do nekog obližnjeg mjesta. Do Korčule se stiže trajektom koji plovi iz Orebića svakih pola sata (ako se dobro sjećam). Plovidba trajektom traje 15 min, a skoro toliko traje i iskrcavanje ako je trajekt pun :) Trajekt pristaje u luci koja se nalazi blizu grada, ali vam ne preporučam da idete pješke do Korčule. Ako ste bez auta onda imate opciju da idete katamaranom iz Orebića koji pristaje direktno u gradu Korčuli. O gradu ste sigurno već mnogo toga čuli, tako da ja neću pisati o njegovoj povijesti. Samo ću reći da je centar prekrasan, te da "gradska" plaža koja se nalazi odmah pored samog centra uopće ne zaostaje. Mi smo se kupali i stvarno je prekrasno.

Slika4. Pogled na stari grad s plaže

Da ne zanemarimo ostatak županije, sljedeći put smo se uputili prema jugu tj. prema Dubrovniku. Ali tamo se nismo zaustavili osim da iskrcamo par francuskih autostopera (moram priznati da sam ovog ljeta vidjela mnogo mladih francuza kako stopiraju) te smo produžili prema Cavtatu. Prekrasan mali gradić, s još prekrasnijom šetnicom/plažom i pogledom na Stari Grad (Dubrovnik). Jedina zamjerka jest to da je zabranjen promet u samom centru, ali zato druga cesta (jedina koju možete odabrati nakon što naiđete na znak zabranjeno) vas vodi ravno na veliki parking koji se plaća. Cijene još nisu dostigle ove zagrebačke, ali do sljedeće godine tko zna :) Plaža je jako lijepa, put uz more je asfaltiran (zabranjen promet automobila), klupice se nalaze s jedne strane a s druge je more i stijene. Povremeno se može naići na izbetoniran ili pošljunčan dio plaže. Dakle za svakoga ponešto :)


Slika5. Šetnica u Cavtatu

Ovo je sve za sada. Sljedeći put nešto malo više o biljkama pokraj mora.

Broj komentara: 8:

Phoenix kaže...

Super je ovaj post...Mislim da sam bar mnogo puta ovo obišla, (nekako mi je to i najdraži dio obale)s uživanjem sam čitala i gledala slike...
Super...daj jošššš
LP
Phoenix

Vali kaže...

Baš lijepo! Podsjeća me na moj prošlogodišnji odmor, Pelješac, Korčula, Trsteno, Dubrovnik!

Josipa kaže...

more, moree... krasno :) jedva čekam novi post, nadam se da će biti riječi i o gastro ponudi ;)

jubistacha kaže...

vali je pogodila temu sljedeceg posta: Arboretum Trsteno! Mogu pisati o gastronomiji samo nemam slika jer smo se vecinom hranili kod kuce :)

Andrea kaže...

Jubi draga, vidim da si uživala na moru. Mi smo lani bili u Korčuli tjedan dana i baš smo uživali. Divan mi je taj otok.
Kao i vi smo prošli cijelu županiju, a zaletili smo se i do Crne Gore. :)
Nismo jedino bili u arboretumu tako da željno išćekujem nastavak. :)

jubistacha kaže...

Sljedeci put svakako posjetite arboretum. Korcula je super, nisam nikad bila u Crnoj Gori, u planu je :)

ekscentrika kaže...

prelepe slike (: i ove, i sa biljkama (:
a ja provalih odakle da šaljem komentare. moj firefox ne voli ovo polje, ali je u chrome-u sve ok.
citam te redovno, i puno pozdravljam! nedostajala si!

sreserka kaže...

sreser ja najlipse misto na svitu.... pozdrav svima koji imaju ikakve veze sa sreserom....

Objavi komentar