četvrtak, 1. travnja 2010.

Čokoladni vijenac s orasima



Sastojci:
1 3/4 šalice glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1/2 šalice kakaa
3/4 šalice šećera u prahu
1/4 šalice smeđeg šećera
1 žličica arome vanilije
2 jaja
1 šalica mlijeka
60g maslaca
1/3 šalice sjeckanih oraha

Čokoladni preljev:
100g sjeckane tamne čokolade
1/3 šalice slatkog vrhnja

Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva, a kalup premazati otopljenim maslacem ili uljem. U prikladnu posudu prosijati brašno sa sodom bikarbonom i kakaom. Dodajte brašno pa u sredini udubite jamicu. U drugoj posudi umutite jajas vanilijom, mlijekom i maslacem. Zatim dobivenu mješavinu umiješajte u brašno. Tijesti nastavite miješati mikserom, najprije 3 minute na nižoj, zatim još 5 minuta na višoj brzini tako da smjesa postane glatka. Naposljetku primješajte orahe i tijesto izlijte u pripremljeni kalup. Kolač pecite otprilike 35 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Topli kolač neka u kalupu odstoji 10 minuta, zatim ga izvrnite i ohladite. Preljev pripremite tako da u zdjelici nad slabom vatrom zagrijete slatko vrhnje i razlomljenu čokoladu. Toplu glazuru ohladite na sobnu temperaturu te njome prelite kolač.


Napomena:
nisam imala kalup za vijenac pa sam koristila obični okrugli kalup za torte promjera 24cm. Recept je preuzet iz časopisa "Dobar tek", broj 1, veljača-ožujak 2010.

Broj komentara: 8:

Nina kaže...

vidjela sam ga i ja u časopisu, odličan kolač, dobro izgleda

Vali kaže...

Odlično izgleda. Nisam baš ljubitelj oraha pa bih ih zamijenila ljšnjacima. Super mi je kak ti je curica narasla, a ti si se vratila u kuhinju! :)

Ljiljana kaže...

Super je, bas lep recept :)))

Unknown kaže...

Prekrasan kolač i baš je dobro ispao i kao torta.

Sweet Corner kaže...

fenomenalan!!!!

Laka kuharica kaže...

Izgleda jako dobro i primamljivo, ali kako sam na dijeti, za sada ću u njemu uživati samo preko slike!

Andrea kaže...

Jako ukusno i sočno izgleda, a i nije kompliciran za napravit, baš lijep recept. Jako mi je fora i fotka, odn. kompozicija. :)

jubistacha kaže...

Hvala cure, i ja se slazem s vama. Kolac je jednostavan a prilicno socan i zasitan. @andrea: slucajno se sjetih da napravim malo drugaciju kompoziciju i sada mi padaju svakave ideje na pamet. Samo mi treba malo vise vremena. Radim kolac u pauzi izmedju dojenja i presvlacenja :)

Objavi komentar