nedjelja, 11. travnja 2010.

Kolač od griza by Josipa



Među komentarima na post o piti od lješnjaka se našao i komentar kolegice blogerice s bloga In search for inspiration. Ona mi je dala recept za svoj domaći kolač od griza. Isprobala sam ga prvom prilikom. Recept sam sljedila u potpunosti osim što sam u kremu od griza dodala otopljenu čokoladu umjesto dvije žlice šećera. Kolač je ukusan i sočan. Svakako ću ga opet raditi. Jedino čime nisam zadovoljna jest glazura. Još mi dosada ni jedna nije fino uspjela. Kada režem kolač, glazura se lomi na puno malih djelova. Ime li tko slično iskustvo i kako da to popravim?

Recept za kolač:
Biskvit
Izmiksati 4 cijela jaja s 4 žlice šećera. Dodati pola praška za pecivo, 3 žlice brašna i 1 žlicu kakaa i kratko izmiksati da se sve poveže. Peći na 180 stupnjeva u onoj klasičnoj tepsiji za kolače.

Krema
U pola litre hladnog mlijeka staviti 8 žlica šećera, 1 vanilin šećer, 5 vrhom punih žlica griza. Kuhati 5-10 min da se griz skuha i krema zgusne. Izmiksati 2 jaja i dodati ih u vruć griz i dobro izmiješati (ne treba kuhati). Izliti vruću kremu na biskvit, poravnati i ohladiti.

Na hladno ide glazura od čokolade (otopiti 100g čokolade za kuhanje, 1 žlicu šećera, 3 žlice mlijeka i 1 žlicu ulja).

Broj komentara: 13:

Josipa kaže...

stvarno si brza :))) drago mi je da ti se svidjelo i sviđaju mi se promjene :)) jedino me zanima jesi stavila kakao u biskvit, nekako mi svijetlo izgleda? e sad, što se tiče glazure, probaj uzeti onu glazuru s medene pite na mom blogu, meni je odlična... i uvijek kad ju režem, upalim plin na štednjaku, zagrijem nož, i onda on fino prolazi kroz čokoladu... i tako za svaki novi red kolača... uvijek pali ;) i još nešto... glazure u koje ide voda se uvijek lakše režu iz meni nepoznatog razloga :)

Josipa kaže...

evo link: http://inspiredfoodie-josipa.blogspot.com/2010/02/honey-pie.html

jubistacha kaže...

brza sam :) U biskvit sam stavila kokos umjesto kakaa jer mi se sviša okus kokosa u biskvitu. Hvala na ideji, prvom prilikom ću probati ovu drugu glazuru. I nisam znala za ovaj trik sa zagrijavanjem noža, nemam plinski štednjak, ali ga namjeravam nabaviti.

Iiiii kaže...

Pa sada cu i ja morati probati:) izgleda bas dobro!

Unknown kaže...

Opet griz! Prekrasno, tako bih rado komadić ali ovi moji ne vole griz:(((

jubistacha kaže...

Pa naravno, griz je na meniju ovih dana ;)@ snježa: šteta zbog tvojih, a da im probaš napraviti ipak?

Andrea kaže...

Kako dobro izgleda. Pratila sam malao vaše dopisivanje na forumu i jako me zanimao rezultat. Moram priznati da sam oduševljena, a posebno mi se sviđa što si dodala čokoladu grizu. Ovo bi čak i ja pojela s guštom iako griz nije moja top namirnica. Ma zapravo dobar je griz. :)

jubistacha kaže...

Da se nadovežem na tvoj post, uvijek imam kod kuće griz i čokoladu ako me uhvati želja za slatkim :)

Вера kaže...

Bas sjajan recept,svidja mi se i kako izgleda!

kreativka kaže...

mislim da nema onog tko ga ne bi probao..

Sandy kaže...

Ovo tako lijepo izgleda! Sad bi najrade jedan komad :D griz mi fali a volim ga u desertima na svakakav nacin.htjela sam ti reci za glazuru kako je ja radim i super mi je, ne znam jel znas kako se radi ganache? uglavnom prokuhas vrhnje i onda stavis nasjecakanu crnu cokoladu u to i prelijes odmah na kolac, meni je to najbolja glazura!
Jos sam ti htjela dati jedan moj omiljeni desert od griza, mozda ti se svidi!!!
evo ti link: http://www.coolinarika.com/recept/desert-od-griza-i-sira-halawet-el-gibn
Daj i ovaj pogledaj sigurna sam da ce ti se svidjeti! http://www.coolinarika.com/recept/coko-karamel-torta
pozdrav!

Sandy kaže...

e da i jos nesto, jedan savjet da ti se ne lomi bilo kako da je spremis, kad budes rezala pokusaj prije noz u vrucoj vodi staviti da malo otopi cokoladu mozda to pomogne? :)

Anonimno kaže...

Najbolja je ona glazura od mileram, maslaca, cololade, vode, i kristal secera....

Objavi komentar