petak, 2. srpnja 2010.

Slani kolač s tikvicama i sirom



Zadnjih par dana nemam snage, a ni vremena pretjerano boraviti u kuhinji. Ubija me ova vrućina ;) Desilo se da sam u hladnjaku našla par tikvica i padne mi napamet da radim popečke. Nisam bila raspoložena da pržim pa odlučih potražiti inspiraciju na netu. Pala je odluka, radi se nekakav slani kolač s tikvicama i još ponekim dodatkom iz frižidera. Da ne duljim, kao inspiracija mi je poslužio ovaj recept: Slani kolač sa tikvicama, mladim lukom i feta sirom, sa stranice Mamina jela (btw: jako zanimljiva stranica). No kako nisam imala pola sastojaka u hladnjaku, ja sam recept prilagodila sebi. U nastavku sljedi moja verzija:

500g brašna
2 tikvice srednje veličine
200g polutvrdog kravljeg sira (ja opet koristim onaj s vlascem iz prethodnog posta :))
3 jaja
2,5 dcl. mleka
200g milerama (pola većeg pakovanja)
pola šalice istopljenog maslaca
žličica praska za pecivo
dva inćuna s kaparima (iskidati na komadiće)
sol, papar


Jaja razmutiti s mileramom. Izribati tikvice te ih posoliti da omekšaju. Izmiješati brašno i prašak za pecivo. Dodati polutvrdi kravlji sir (prethodno iskidan na komadiće), mlijeko, jaja s mileramom. Na kraju dodati i maslac (ostaviti malo da se može namazati pleh u kojem će se kolač peći). Sve dobro izmiješati. Možete koristiti kuhaču ili mikserom na najmanjoj brzini. Sve zajedno prebaciti u nauljeni kalup te peći u zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva otprilike 40 minuta.

P.S. kolač je ispao savršeno. Istodobno krušnat i mekan, dovoljno slan, a opet ne previše. Doslovno se topi u ustima. Kako je ovo velika količina za dvije odobe, ostalo je dosta i za sutra dan. Da nisam probala ne bih vjerovala, ali sutradan je bio još bolji !!!

Broj komentara: 6:

Laka kuharica kaže...

Ovo mi je odlično i bilježim ga za skoru navalu tikvica u vrtu! A dodatak inčuna i kapara posebno mi je zanimljiv! Jedva čekam!

Josipa kaže...

jako lijepa fotkica, izgleda kao da je nebo u pozadini! :) nisam još nikad pravila ovakve slane kolače, a sad vidim da bih trebala... predobro izgleda i baš imam neke kapare s kojima ne znam što bih :)

Unknown kaže...

Izvrsna ideja i mogla bih i ja probati. I mene ubija ova vrućina, ne da mi se ni kuhati ni jesti, jedva čekam zimu:)))

Andrea kaže...

Osjećam se isto kao i ti, ništa mi se ne kuha po ovim vrućinama. Ma zapravo se cijli dan osjećam kao u polusnu nekako opijena sparinom i vlagom.

Tikvice obožavam i jako mi se sviđa ova kombinacija. :)

Dunja kaže...

Jako, jako interesantno, sigurno ću probat.

Branka - byB kaže...

odlično ! recept je super, volim ovakve slane kolače i ovo bi mi se definitivno svidjelo :) odlično izgleda !!

Objavi komentar