nedjelja, 5. rujna 2010.

Pekmez od šljiva s čokoladom i rumom



Ovaj recept sam dobila od jedne ljubazne prodavačice u trgovini s voćem i povrćem. Kaže da je od njene mame. Stoga zahvaljujem mami i svima onima koji su pomogli u realizaciji ovog recepta. Obožavam šljive ali ne i kupovne pekmeze jer su preslatki. Zato količinu šećera u ovom receptu prilagođavam slatkoći šljiva. Ako volite slađe onda dodajte svu količinu šećera, a ako ne onda radite kao i ja ;)


Pekemz od šljiva s čokoladom


5 kg očišćenih šljiva preliti s 2dl vinskog octa i staviti na vatru. Nakon šta zakipi kuhati još 15 min. Sve zajedno propasirati i nastaviti s kuhanjem još sat vremena. Nakon toga dodati 2kg šećera te kuhati još 15 min. Dodati 20dkg tamne čokolade i kuhati oko 10-ak minuta dok se čokolada ne otopi. Na kraju dodati 1 želin i 0.2dl ruma te kuhati 2-3 minute. Cijelo vrijeme pekmez kuhati na laganoj vatri i često ga promiješati pazeći da ne zagori. Sterilizirati tegle (ja ih obično stavim na kratko u pećnicu) te sipati u njih vreo pekmez. Prethodno zagrijati pećnicu na 50 stupnjeva isključiti i ostaviti teglice u pećnici da se ohlade (teglice su otklopljene). Kada se teglice ohlade zaklopiti ih i čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Broj komentara: 14:

Škrabalica kaže...

MMm, kako to ukusno zvuči :D

kreativka kaže...

nisam još čula za pekmez od šljiva s dodatkom čokolade ali zvuči mljac.

Unknown kaže...

Mmmm... obožavam pekmez od šljiva:))
I baš me je ovaj jako zanimljiv zbog čokolade.

Branka - byB kaže...

Super pekmez ! ja čekam isporuku mojih šljiva pa da se bacim na posao :). Dodatak čokolade je jako interesantan, kombinirala sam je u neke marmelade ali sa šljivama ne. Svakako ću ovo isprobati ! Baš je lijepo da ti je prodavačica dala i recept !

Shangri La Food kaže...

Prvi put čujem za pekmez sa čokoladom.. :) Ali šljive- super, čokolada- super.. sve zajedno SAVRŠENO :)

Vali kaže...

Probala sam pekmez od smokava i čokolade i super mi je, I ovaj izgleda fenomenalno!

Вера kaže...

Bas interesantan recept,verujem da je preukusan.Ja inače volim te i takve kombinacije...:)

Andrea kaže...

Aaa evo i tvog pekmeza.:)
Čula sam već za te kombinacije s čokoladom ali nisam ih nikad probala. Obzirom da čokoladu obožavam znam da bi mi se ovo jako svidjelo.
Za prvi put sam htjela napraviti baš klasičan džem ali slijedeći put ću obavezno probati ovako s čokoladom. :)

Ornela kaže...

Ono sto je za mene kod kuhanja najvaznije jesu emocije... kad se sa srcem kuha. Mislim da ovom receptu posebnu vrijednost daje prca koja je za njega vezana i mislim da cu se, kad ga i sama isprobam, uvijek sjetiti kako je dosao do tebe, od koga. Divno je znati da je jedna mama ovo prenijela na svoju kcerku, to je prava zivotna ostavstina, onaj carobni sastojak koji recepte i kuhanje pretvara u dogadjaje. Hvala ti na jos jednoj poslastici, ali posebno teti prodavacici sto je ovo podijelila s tobom.

Josipa kaže...

najbolji kupovni pekmez mi je onaj podravkin od šljiva u ovakvoj teglici s kariranim poklopcem :)) sigurna sam da je ovaj tvoj jednako dobar, ako ne i bolji zbog dodatka čokolade ;)

Monika kaže...

e ovaj recept mi je došao kao naručen! muž i ja samo prošli vikend radili pekmez od šljiva s cimetom i rumom i spomenula sam da sam nailazila na recepte s čokoladom, na što su se njemu oči zaiskrile i naredio je da idući vikend napravimo i verziju s čokoladom :D ovaj ocat mi se tu doduše ne uklapa baš, nisam još vidjela da se on koristi u pekmezima. jesi ga vać otvorila i probala? kakav je?

Nina kaže...

ja stalno nailazim na verzije s čokoladom ali još je nisam utrpala u pekmez... nekako i meni se ne uklapa ocat, mislim da bi ga ja izostavila

jubistacha kaže...

@Monika i Nina: radila sam ovaj pekmez prije dvije godine i imali smo ga cijelu zimu. Nama je baš super, uopće se ne osjeti dodatak octa. Ja sam u ovoj turi dodala aceto balsamico i probala sam pekmez. Meni je super. Mislim da ocat služi da meso šljive omekša što prije pri prvom kuhanju. Ovo me podsjeća malo na kolač od J.Olivera (iako ima još raznih recepata): Voćni cobbler (http://damijenestoslatko.forumotion.com/recepti-i-savjeti-za-slatko-f12/vocni-cobbler-by-jamie-oliver-t155.htm?highlight=cobbler). Ako vam ne paše ocat izostavite ga, onda pretpostavljam da se umjesto octa doda malo šećera ili nešta slično pri prvom kuhanju da šljive malo omekšaju. Moja svekrva radi pekmez tako da pospe šećer po šljivama i ostavi tako preko noći a onda sljedeći dan ukuhava. Probala sam i njezin, jako fin ali malo presladak za moj ukus.

Anonimno kaže...

ovo je nešto najbolje što sam probala

Objavi komentar