ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Žarbo kocke



Znate li koji se to sastojak može naći u skoro svakom kolaču u Slavoniji? Naravno, orah. Nije kolač ako nema orasa :) Ovaj kolač je radila moja mama. Recept je iz njene bilježnice, a ona ga je prepisala iz bakine. Odakle potječe original nemam pojma. Ovo nije moj tip kolača, previše je oraha i presladak je. Treba malo više vremena da se napravi, ali zato ga se dobije dosta. Izgleda efektivno, pogodan za veselice ili manje svadbe :)

Žarbo kocke

40dkg brašna
20dkg margarina (ja koristim maslac)
10dkg šećera
1 vrećica instant kvasca
4 žumanjka
pekmez od šljiva
20dkg oraha (mljevenih)
15dkg šećera
glazura od čokolade

Zamijesiti prhko tijesto od brašna, margarina, šećera, kvasca,4 žumanjka i malo mlijeka (po potrebi). Razdijeliti ga na tri dijela. Svaki dio razvaljati na veličinu tepsije u kojoj će se kolač peći. Istući bjeljanjke te ih pomiješati s orasima i šećerom (ako smjesa bude pregusta dodati malo mlijeka da se lakše razmazuje). Namazati prvu koru s pekmezom te dodati fil od oraha. Ponoviti isto još jednom, i završiti s korom na vrhu. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva otprilike 40-ak minuta. Kada se kolač ohladi staviti glazuru od čokolade.

Broj komentara: 16:

J e l e n a kaže...

Bravo za baku, pratila je Evropski trend. Gerbeaud ili Žarbo kocke kako se odomaćilo kod nas su čuveni recept Mađarske poslastičarnice Gerbeaud.
Evo linka http://www.gerbeaud.hu/oldal.php?lang=en&egyseg=cukraszda&oldal=cukraszda
Koliko znam restoran poslastičarnica je iz druge polovine devetnaestog veka i naravno Mađari u ga nacionalizovali, ali se vratio u ruke porodici koja ga je da ili kupila ponovo ili dobila. Žarbo kocke su klasik, samo što postoje brojne varijante, a ovaj bakin mislim da je približan
http://mygastronomy.blogspot.com/2008/01/hungarian-gerbeaud.html

jubistacha kaže...

@Jelena, nisam znala da je to originalno Mađarski kolač. Hvala na informaciji, baš mi je zanimljivo to sve pročitati. Imaš pravo, sliči na kolač s mygastronomy bloga. Nije ni čudo da se udomaćilo kod nas, pa koliko je samo jela koje znamo da su porijeklom iz Mađarske ili Njemačke kuhinje...

J e l e n a kaže...

Na sreću našu brojne slastice su u kuhinjama ovih prostora stigle iz Mađarske i Austrije. Kažem na sreću jer su stvarno to najlepši kolači i torte na svetu. Žene sa ovih prostora tako dobro barataju korama, tortama, filovima na pari što je u svetu pojam za vrhunskog šefa. DOboš, Esterhazi, Sacher, Žarbo sve su ponikle iz njihovih kuhinja. Doduše u Srbiji je jak uticaj, tj. isprepleten iz Otomanskog carstva sa baklavama, hurmašicama, orasnicama, šapicama, alvom....Sve najlepše od hrane se slilo ovde, pa hajde da smo se bar o nešto okoristili!

fuat gencal kaže...

Hayırlı haftalar. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

Tadeja kaže...

Prekresno su ti ispale! A osim toga ti skidam kapu da si se s malim djetetom upuštala u izradu.
Ja sam ih u životu jednom radila, ali nisam baš bila zadovoljna :(
Prvo, ja i kore baš nismo na ti, drugo ne sjećam se više recepta, ali nešto mi nije sjelo.
Imam tonu oraha, mislim da ću si dati truda isprobati po receptu tvoje bake! :)

Snježana Cetina kaže...

Krasne su! Jako ih volim ali moji ih previše ne obožavaju pa ih gotovo nikad ne radim da se ne dogodi da ih sama moram potamaniti ;)

Nina kaže...

znam taj kolač, i ja imam neku verziju, ali ga nikad nisam napravila, nekako ga uvijek preskačem iz ne znam kojih razloga
tebi predobro izgleda

mignonne kaže...

Ovo su divni starinski kolaci, dovoljno je da pojedes kockicu-dve i fino se zasladis posle rucka...zerbo kocke nisam pravila, ali jesam druge slicne kolace tog tipa, kad se naprave korice sve ostalo ide brzo, ali upravo zbog tih korica se retko odlucim da ih radim...isprintacu tvoj receptek za probu, cim ugrabim koji trenutak slobodnog vremena.;))

Miodrag Surac kaže...

Pre se mnogo ukusniji kolaci pravili, to je moje misljenje a i kuvalo se mnogo bolje i zdravije...Super kolac.

jubistacha kaže...

Hvala svima na predivnim komentarima. Možda sam se krivo izrazila ali ovaj kolač nisam radila ja već moja mama. Pa ga je poslala sestri i meni da ga uživamo :) Ja se ne usudim raditi komplicirane slastice :)

Josipa kaže...

Hehe! U pravu si za Slavonce i orahe, a najpoznatija je gužvara s orasima. Iako zazirem od svatovskih i kirvajskih kolača jer mi budu suhi, imam jedan dobar recept za gužvarice koju budu sočne i pune oraha što meni odgovara. :) Žarbo sam probala jednom kod ujne na selu i bile su baš fine, slično kao i ove. ;)

Branka - byB kaže...

odličan recept i odlično napravljen kolač. Pravi , starinski....., danas sve manje jedemo ovakve kolače pa nam i sve manje odgovaraju ali ja ih uvijek volim probati i volim kada mi zamirišu.

Maja kaže...

Ja ga naprosto obožavam i mogla bi ga pojest tonu :)
Prekrasno izgleda!

kreativka kaže...

ne kužim zašto uvijek ogladnim kada pregledavam ovaj prekrasni blog....mljac mljac mljac sve fino izgleda.

Dajana kaže...

Sroz sam se odvikla kolaca s orasima, puno su mi sad drazi bademi i ljesnjaci, ali kad sam bila kod kuce, oraha je uvijek bilo u izobilju i to je i bilo najjeftinije, a u isto vrijeme simbol bogatog kolaca. Odnosno bogatstvo kolaca se mjerilo kolicinom oraha u njemu.
Ovaj kolac je uvijek pravila moja mama, a ja ga bas nisam voljela jesti, mozda bih probala jedan ili dva, ali prvo bih povadila grozdice, jer u njenom su receptu bile i grozdice koje ja pecene ne podnosim. Ali zato imam tetka koji Zarbo obozava, i mama je znala ispeci cijeli kolac i poslati mu ga postom u Sarajevo :)))

Danijela kaže...

Divan kolač!Ja obožavam žarbo kocke i često ih pravim,samo što se moj recept malo razlikuje.Pozdrav.

Objavi komentar