utorak, 28. prosinca 2010.

Jedan giveaway i puno čokolade

Kako je i običaj ovih dana, ja sam odlučila da vam nešto darujem. Jedan prekrasan recept i jednu listu. Riječ je o listi za kupovinu ili "shopping list" kako je zovu u engleskom govornom području.



Koliko često idete u nabavku namirnica? Idete jednom mjesečno pa kupite više toga ili možda jednom tjedno? Koliko vas uspije zapamtiti što sve treba kupiti? Ja ne uspijevam uopće. Mnogo puta mi se desilo da sam se vraćala jer sam zaboravila nešta zaista važno. Odlučila sam da počnem zapisivati što sve treba kupiti. I to redom, kada i kako se sjetim. To mi je krenulo oduzimati previše vremna, pa sam odlučila napraviti jedan dokument koji ću isprintati i na njemu označiti šta trebam kupiti. Vrlo brzo i jednostavno sam dobila popis za kupovinu. A što je najbolje svaka grupa namirnica je za sebe, tako da ne moram lutati po dućanu i vraćati se na onaj dio gdje sam već bila :) Ideju za Listu (Shopping list) sam dobila kada sam surfala po stranim blogovima. Kako je sve na engleskom jeziku, ja sam odlučila prilagoditi nama i napraviti nešto što ćemo svi razumjeti. Samo sljedite link i skinite svoj pdf file. Isprintajte ga koliko puta želite i sretno šopingirajte :)

Lista za kupovinu namirnica (shopping list)

Evo moje liste:





Čokoladne kocke sam radila prije par dana i svima su se svidjele. Pobrale su najviše pohvala od svih ostalih stvari koje sam radila. Moram priznati da im konkurencija nije bila jaka, suhi keksići su uvijek na dnu liste ;)






Čokoladne kocke

Tijesto:
150g maslaca (na sobnoj temperaturi)
150g šećera
175g glatkog brašna
3 žlice kakaa
3 jaja

Glazura:
200g tamne čokolade (što veći postotak kakaa)
50g maslaca
blanširani bademi (za ukrašavanje)

Pomiješajte šećer i brašno, te dodajte kakao. U posudu dodati omekšani maslac i jaja te izraditi mekano tijesto. Ja sam radila s mikserom na niskoj brzini. Tako je najlakše, a poslije nije problem prebaciti tijestu u tepsiju za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći kolač oko 30 minuta. Ostaviti ga da se ohladi.
Za glazuru otopiti čokoladu na pari, te dodati maslac i sve zajedno izmiješati dok ne dobijete finu smjesu. Preliti glazuru po ohlađenom biskvitu i pričekati da se ohladi. Po ohlađenoj glazuri ravnomjerno rasporediti listiće badema.

Broj komentara: 13:

J e l e n a kaže...

Ja svoju listu za kupovinu pravim dve nedelje inapred, tj. kad stigne prvi deo plate ja već planiram meni za narednih dve nedelje od drugog dela. Tu je prvo meni, pa spisak namirnica sa cenama podeljen po prodavnica gde se kupuju. Excel je savršen za to. Nisam tako opsesivna u drugim stvarima, ali u kupovinu bez spiska neidem. Lista je već spremna do 17 januara, kao i meni i mogu reći da se uvek držim svega što napišem, a ako uštedim od toga častim sebe sa nečim što mi je zapalo za oko u prodavnici.

Unknown kaže...

Bez liste ne idem u kupovinu a svaki dan nešto kupujem. Meni je sve uz put i vrlo blizu tako da ne pravim velike zalihe. Često kupujem na akcijama: ubiše me akcije:))
Ali, svejedno najviše volim kada drugima dam popis jer oni kupe samo ono što je na popisu a ne kao ja, još dosta toga što mi baš i nje potrebno:)
Kocke su stvarno dobre i nije čudo što su pobrale najviše pohvala!

Laka kuharica kaže...

Koristim listu tu i tamo, a obavezno prije praznika kada znam da ću svašta kuhati i peći. Ja sanjam o frižideru koji će ti lijepo sam izbaciti namirnice koje fale (ima ih već u Americi), ali i špajza - ja sam freak za razne gadgete. Puno ti hvala na lijepom poklonu, i jednom i drugom. Listu upravo skidam dok ovo pišem.

Mala kuharica Sandra kaže...

Bas ti je slatka ta soping lista! Meni je dobro snabdjeven ducan preko puta, skoro da mi je brze otrcati do njega nego do drugog frizidera koji mi se nalazi u pomocnoj zgradici. A cokoladne kockice su bas lijepe!

mignonne kaže...

Hvala puno na ovom prakticnom pokloncicu, ja obicno napravim shopping listu neposredno pre odlaska u nabavku, samo sto se retko drzim toga, hihih...kockice izgledaju jako fino, mogle bi se naci na praznicnom tanjiru sa kolacicima!:)))
Draga moja, tebi i tvojima zelim sve najlepse u Novoj godini i sretne praznike!;)))

Вера kaže...

Ja idem jedno mesečno u veeliku kupovinu,a inače volim da kupujem na pijaci i uoipste volim da kupim sve i svasta...tako da kupujem svaki san.Recept je jednostavan po sastojcima,ali moja deca i inače vol ovakve kolače znači bez filozofiranja.
Sretna nova draga Jubi!

Vali kaže...

Ne idem u one mjesecne nabavke pa imam osjećaj da sam stalno u ducanu. Zapisujem si u mobitel kako se cega sjetim. Hvala na daru, skidam ga! Kocke su sjajne!

Magia da Inês kaže...

♫°° Querida amiga,

°º♫ Para você em 2011:

° • ♫ "Os sonhos realizados...
°º ♫°° ♫♫ O amor esperado...
° ·. •*• ♫ A esperança renovada..."

Bj♥s
Brasil °º♫
°º
° ·.

Shangri La Food kaže...

hvala za poklon :)))

ja bi bez liste došla doma ravno s ničim.. a što ću godine hehe :)))
nemam raspored odlaska u dućan, u principu kupujem možda 1 x na tjedan po malo. nas je samo dvoje, često smo vani na ručku ili večeri, tako da se trudim ne pretrpavati frižider..


čokoladne kocke su po mojoj mjeri skors

jubistacha kaže...

Hvala cure na pozitivnim komentarima i vašim iskustvima u vezi nabavke namirnica. Nadam se da će vam dobro doći ova lista, makar sada u vrijeme blagdanskih kupovina ;)
@Magia de Ines: thank you for the great wishes from Brazil.

Sweet Green kaže...

Odlicna i vrlo korisna ideja za post.
Mi smo dosta organizirani oko kupovine ali to je zato sto zivimo u SAD-u gdje bi se zivot lako mogao svesti samo na shopping ako covjek ne bi bio vrlo organiziran.
Inace mi se jako svidja tvoj blog i uopce mi nije jasno kako ga prije nisam vidjela. Imas puno recepata koji su mi bliski i prekrasne zivotne fotke.
Pozdrav i sve najbolje!

jubistacha kaže...

@Sweet Green, i ja bih rekla isto za tvoj blog ;)
Hvala na lijepim željama. I tebi sve najbolje!

Andrea kaže...

Uf ja sam totalno neorganizirana kad je kupnja u pitanju. Idem u dućan gotovo svaki dan, kupujem ono što mi u tom trenutku padne napamet i najčešće u dućanu smislim što ćemo ručati.
Ipak obavljamo mi i velike kupnje dva-tri puta mjesečno, tada je za popis zadužen moj dragi, a u glavnom kupujemo meso u većoj količini pa ga ubacimo u škrinju. Uz meso kupimo još i ulje, brašno, šećer i te stvari što mogu stajati, a ostalo ja kupujem kad se vraćam s posla.
Ovaj popis je odlična ideja i svakako ću ga isprintati za svog dragog. :)

Jako mi se sviđaju i ove čokoladne kocke koje bi mi sad jako pasale. :)

Objavi komentar