četvrtak, 9. prosinca 2010.

Torta od lješnjaka i čokolade



Ovo je jedna prigodna torta, kao uvod u predstojeće blagdane. Kao i većina recepata na ovom blogu, relativno lagana je za napraviti a izgleda zanosno. A tek okus, pravo savršenstvo. Krema od tamne čokolade i slatkog vrhnja je uvijek pun pogodak. Recept je iz časopisa Čarolija okusa, 23.09.2010. pod nazivom Torta od badema i čokolade. Ja sam napravila par većih izmjena pa ću vam napisati moju verziju:



biskvit:
3 jaja
75g sitnog kristalnog šećera
sol
60g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice mljevenih lješnjaka (tostiranih u pećnici)
cimet


krema:

100g tamne čokolade
200g slatkog vrhnja
1 žlica maslaca
1 žlica šećera u prahu
2 vrećice šlaga i učvršćivač (1 vrećica)
listići čokolade (za posipanje)

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojiti bjelanca od žumanaca pa istući čvrsti snijeg uz dodatak šećera i malo soli. Zatim umutiti žumanca. U smjesu prosijati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodati mljevene lješnjake i žličicu cimeta. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup (promjera 26cm) obložen papirom za pečenje. Peći 15-12 min u zagrijanoj pečnici.
Nasjeckajte čokoladu. U loncu zavrijte slatko vrhnje pa u njemu uz miješanje otopite čokoladu. Umiješajte maslac narezan na listiće. Premjestite kremu u hladnjak.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva lista. Stavite prvi list na pladnj, oko njega zatvorite čisti okvir kalupa za tortu. Premažite ga kremom i poklopite drugim biskvitom. Ostavite tortu 3 sata u hladnjaku.
Izmiksajte šlag prema uputama na vrećici, dodajte učvrščivać. Premažite tortu šlagom i po vrhu sipajte listiće čokolade za ukras. Ako nemate pri ruci čokoladu, može i kakao i/ili cimet. Nema ograničenja.

Broj komentara: 6:

Shangri La Food kaže...

ajme.. divota.. imaš pravo. prava blagdanska torta..

ja sam veliki fan kreme od vrhnja i čokolade

Lenka kaže...

Ovaj recept kao da je potpuno pravljen po mom ukusu :D

Casa de vainilla kaže...

I po mom :) Obozavam kombinaciju lesnika i cokolade!!!

Laka kuharica kaže...

Za ovu tortu sam sigurna da je odlična. Kako mi je šlag zadnja stvar,mislim da bih je mnogla preliti finom čokoladnom glazurom (možda od bijele čokice). Priznajem, ovako ukrašena kao tvoja izgleda zaista vrhunski.

Andrea kaže...

Moj dragi nije baš lud za slatkim, priznaje jedino kremšnitu i povremeno nešto s lješnjacima. Mislim da bi ova torta zadovoljila te njegove kriterije tako da je bilježim.
Jako mi se sviđa tvoja izvedba i fotke su ti baš jako dobre. Sve si bolja u fotkanju sa svakim novim postom.:)

Branka - byB kaže...

divna torta, jako dobra i super si je napravila ! I prekrasno dekorirala,jako dobro mi izgleda ovaj kontrast šlaga i tamne čokolade. Super fotke !

Objavi komentar