utorak, 18. siječnja 2011.

Domaća granola od oraha i lješnjaka


Strani izvori kažu da je granola hrana koja se jede za doručak. Obično se sastoji od pahuljica (zobenih, rižinih, sojinih...), orašida i meda. Sve zajedno se peče dok ne postane hrskavo. Meni se posebno svidio dio o orašidima i medu pa odlučih isprobati granolu. Pretraživajući po stranim blogovima došla sam do neke svoje kombinacije. Ova granola nije hrskava već se jede sa žlicom. Može se jesti za doručak, samostalno ili uz dodatak jogurta, mlijeka i sl. Može se jesti i kao međuobrok. Osim što je ukusna i zasitna granola je i jako zdrava.


Domaća granola od oraha i lješnjaka

2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica oraha
1 šalica lješnjaka
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica soli
1 žličica cimeta
2 žlice meda
1 žlica kakaa u prahu
1/2 šalice maslaca (rastopljenog)
1/2 šalice tople vode

Pahuljice staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko 7 minuta da se lagano prepeku. Promiješati pahuljice par puta da se ravnomjerno ispeku. Isto tako napraviti s orasima i lješnjacima. Staviti pahuljice, orahe i lješnjake u blender ili sjeckalicu i sve zajedno promiješati dok se orašidi ne usitne. Nakon toga lagano dodati šećer, sol, cimet i kakao u prahu. Promiješati u blenderu da se sastojci izjednače. Na kraju ubaciti med, ulje i toplu vodu. Sve zajedno promiješati kuhačom dok se smjesa ne poveže. Smjesu rasporediti u plitku tepsiju, poravnati i pritisnuti s nekim težim predmetom. Ja sam se poslužila svojim kuharicama :) Ostaviti u frižideru da se stisne minimalno četiri sata.

Broj komentara: 11:

Jovana kaže...

Odlično!!

Alanvla kaže...

Obozavam granolu i sve se spremam da je napravim u kucnoj radinosti! Tvoja po sastavu obecava uzitak, iako ja volim da malo hrska :)!Bookmarked!

jubistacha kaže...

@Alanvla: slobodni je stavi u rernu na kraju pa malkice ispeci da bude hrskava ;)

Andrea kaže...

Jako fino, pošto ja nikad ne doručkujem meni je granola desert. Baš mi se sviđa ova tvoja kombinacija, a i fotke su jako privlačne. :)

jubistacha kaže...

@Andrea: kako izdržiš do ručka? Na fotkama je tanjur iz Spara na kile :)

Shangri La Food kaže...

u ovo bi bio dobar doručak za mene.. super si iskombinirala :)

Sweet Corner kaže...

moje omiljeno, svaki tjedan si radim tako nesto slicno i uvijek sa drugacijim okusom, ali ja sam fan hrskavijeg. odlicna kombinacija!!

jubistacha kaže...

@Sweet Corner: slobodno je stavi u rernu da bude hrskava. Meni se nije dalo ;)

Nevena Buljan kaže...

Fantastično, ovako kad je kod kuće napravljeno i kad znaš što jedeš, tako je najljepše! Zaista mi se sviđa tvoja kombinacija, pogotovo kad ima cimeta! :D

Marija kaže...

Obožavam ovakve stvarčice za grickanje

Laka kuharica kaže...

Jako ti je to lijepo, jedino što bih morala biti užasno gladna da jedem granolu, muslie i slično. Zaista nisam ljubitelj. Mislim da je za doručak najbolje voće, a sve ostalo su priče. No, tko voli ovakve stvari, sigurno će biti jako zadovoljan tvojim receptom i izgledom granole.

Objavi komentar