petak, 7. siječnja 2011.
Kocke s pekmezom od šljiva
Znam da sam u prethodnim receptima izbjegavala orahe i da sam uvijek tražila adekvatnu zamjenu. Za ovaj kolač sam odlučila napraviti iznimku. Jednim dijelom iz nostalgije jer ih nisam odavno jela, a jednim dijelom zbog toga šta me ovaj tip kolača podsjeća na one kolače u koje ide puno oraha. Ma sigurno i vi imate barem jedan takav recept u svojoj bilježnici. U ovom kolaču nema puno oraha, tek dovoljno da ih osjetite pod zubima dok ga jedete. Sočnost i novu dimenziju okusa mu daje pekmeza od šljiva. Ako imate pri ruci neki drugi okus, probajte pa mi javite kako je ispalo.
Kocke s pekmezom od šljiva
tijesto:
4 jaja
200g šećera
150g maslaca
200g brašna
50g oraha (nasjeckanih na sitne komade)
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
200ml mlijeka
preljev:
5 žlica pekmeza od šljiva (ako je pregust razrijediti sa malo tople vode)
glazura:
100g tamne čokolade
50ml slatkog vrhnja
Pomiješati jaja i šećer te ih miksati dok ne dobijete pjenušavu masu. Prethodno izmiješati brašno, kakao i prašak za pecivo. Postupno dodavajte mješavinu brašna i kakaa te ostale sastojke za tijesto. Pecite pola sata na temperaturi od 170 stupnjeva. Kada je tijesto gotovo, izbodite ga vilicom te namočite s razrjeđenim pekmezom. Na kraju sve premažite glazurom.
Svima blogerima pravoslavne vjeroispovjesti, želim od srca Sretan Božić!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 14:
Mmm, orasi su mi najdraži od svih orašastih plodova jer imaju najviše okusa... jako mi se sviđa recept!
i ja sam do nedavno uvijek izbjegavala orahe i tražila im zamjenu. D. je tvrdio da ih ne voli, a mene su previše podsjećali na starinske, tešek i masne kolače. ali u zadnje vrijeme ih malo po malo dodajte u kolače i biskvite. gospodin je utvrdio da uopće nisu tako loši, a meni se sviđa kad se osjete samo malo, kad ne preuzmu okus. pekmez od šljiva u ovom kolaču zvuči super, samo ja bih ga razrijedila rumom, a ne toplom vodom :)
@Josipa i Monika: sve mi se čini da orasi doživljavaju veliki povratak u našim kuhinjama :)
Nije da imam nešto protiv oraha ali uvijek, uvijek ću prije odabrati bademe ili lješnjake. Ipak neke kolače ne treba mjenjati tako da vjerujem da je ovaj baš savršen s orasima. :)
Obožavam pekmez od šljiva u ovakvim kombinacijama i ne bi ga mjenjala ni jednim drugim. :)
PREDIVNE SU KOCKE DRAGA !! ODLIČNO IZGLEDAJU ! :-))
Odličan recept. Imam domaćeg pekmeza od šljiva i rado ću ga isprobati. BTW ferero rocher i keksići sa cimetom su odlični, probala sam ih!
@bjonda: keksići su i moj favorit. Ja nisam radila ferrero već bounty. Ako si njega probala onda se mogu samo složiti s tobom. Ferrero nisam probala pa ne bih znala :) Iako po sastojcima pretpostavljam da ne bi nikoga razočarao...
grazie della tua visita! buonissimi questi cubotti! ciao Ely
Ne znam zašto izbjegavati orahe, osim zbog cijene? Naime, kako su za Mediteran uobičajeni bademi i pistaciji, tako je za kontinentalni dio uobičajeno koristiti orahe. Ne znam zašto nekome smetaju, a opet im uopće ne smeta margarin, brašno ili (brrrr) puding krema? Ovaj mi se tvoj kolač baš sviđa, lak je i jednostavan za napraviti i uvjerena sam da je jako dobar.
@Κάθαρσις: mislim da kod nas nije riječ o izbacivanju oraha već o preferiranju i/ili probavanju drugačijih kombinacija i okusa. Kod nas je slučaj da smo zasićeni s kolačima od oraha (i mama i svekrva rade upravo samo takve kolače) tako da kada imamo priliku ih izbjeći upravo to i radimo.
mi isto nismo ljubitelji oraha, ja mogu, ali muzic nikako, ali jako mi se svidja ova kombinacija s pekmezom od sljiva!
Che golosi questi cubetti con la marellata.....un bacino e buona notte....stefy
uz kolače s orasima sam odrasla, uvijek je bio kolač s orasima ili s makom, tako da sam se toga zasitila i radije biram lješnjake, no ponekad se zaželim oraha
vjerujem da je ova kombinacija odlična, a predivno izgleda
i ja uglavnom izbjegavam orahe, tj. kremaste kolače s biskvitom od oraha - previše loših sjećanja iz djetinjstva na torte pune margarina i oraha
tvoj kolač dobro izgleda, sviđa mi se dodatak pekmeza od šljiva
Objavi komentar