srijeda, 12. siječnja 2011.

Polumjeseci s cimetom



Cimet je jako zdrav, pogotovo zimi. Kažu da cimet uzrokuje duboko unutarnje zagrijavanje organizma. Stoga se preporuča uzimanje cimeta ako osjetite simptome gripe i prehlade, ukočenost mišića i sl. Bez obzira na ljekovitost, ja volim okus i miris cimeta. Toliko mi je dobar da sam čak imala i mirisne svijeće od cimeta. Moja tadašnja cimerica nije bila baš oduševljena :) Bio zdrav ili ne, ja ga volim korisiti gdje god stignem, a pogotovo u kolačima. Ako se ne osjećate dobro, par ovih keksića i sve će biti bolje. Cimet i čokolada, savršen spoj okusa i mirisa.



Polumjeseci s cimetom


500g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
250g šećera u prahu
prstohvat soli
2 žličice mljevenog cimeta
2 jaja
250g maslaca

Prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte prosijani šećer u prahu, sol i cimer. Narežite maslac na komadiće te ga dodajte u posudu. Mikserom dobro izmješajte sve sastojke. Na pobrašnjenoj dasci zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga 30 minuta na hladnome mjestu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na debljinu 1/2 cm, izrežite polumjesece i složite ih u lim za pečenje. Pecite oko 10-ak minuta. Rastopite čokoladu u posudi na pari. Krajeve keksića uronite u rastopljenu čokoladu.

Broj komentara: 15:

Monika kaže...

o da. ja cimet trpam i u slana jela :D imam eterično ulje od cimeta pa ga kapnem malo u posudice s vodom na radijatoru pa kad počne isparavati cijeli stan miriši. obožavam ga! u kombinaciji s narančama, jabukama ili čokoladom mi je neodoljiv. ovi keksići mora da su savršeni.

gloria cuce' kaže...

Buoni buoni! Brava!

mojamediteranskakuhinja kaže...

zgodni i jednostavni :)
cimet je zakon! stavljam ga i u cappucino i u čaj;)

Sweet Green kaže...

bas lijepi keksici, odlicna kombinacija. cimet...ja cak i caj radim od njega, a i prostor osvjezavam uljem od cimeta :)

JA U KUHINJI... kaže...

Mmmm prelepi i mirišljavi keksići...

Jovana kaže...

Savršeno !

Sweet Corner kaže...

i ja cimet trpam gdje god stignem, caj, kavu, ma svugdje, obozavam ga:) keksici su ti bas lijepi!

Casa de vainilla kaže...

Pridruzujem se klubu obozavaoca cimeta :)
Odlicni keksici!!!

Nada kaže...

Predivni su i još ovako s čokoladom, nema boljeg!

deni64 kaže...

I ja se pridruzujem obozavaocima cimeta,nemam granice kad ga stavljam u kolac ,pogotovo kad su jabuke u pitanju.Hvala za recept madarice,super je:))))))))

jubistacha kaže...

I ja se pridružujem klubu obožavatelja cimeta.
@deni64: Ja nemam recept za mađaricu već za žarbo kocke. Ako je to što ste probali, onda nema na čemu!

Laka kuharica kaže...

Ti navrla sa zdravim svojstvima cimeta, ali si mudro prešutjela da je cimet pravi afrodizijak za muškarce: čim ga nanjuše, odmah intenzivnije misle na seks (svake 1/2 sekunde, umjesto 1 1/5 sekunde). Dakle, priznaj pravi razlog zašto si ispekla ove fine kolačiće?!!!!

jubistacha kaže...

hihihi
:crveni se:
;)

Andrea kaže...

Obožavam i miris i aromu cimeta. On mi je baš pravi zimski začin i njegov miris me totalno baca u neku zimsku idilu. Ovi keksići su sigurno bili jako ukusni jer jako dobro izgledaju. :)

Nina kaže...

oboavam cimet, prošle godine za Božić sam radila ovakve keksiće s cimetom, odlično se ukapa u ovo tijesto,a dok se peku miriši...

Objavi komentar