nedjelja, 16. listopada 2011.

A što napraviti s ostatcima?


Nedavno sam pročitala članak o tome kako u USA mnogo ljudi baca hranu. Kupuju (bespotrebno) ogromne količine koje (ipak) ne stignu pojesti pa na kraju mnogo toga moraju baciti. Naravno, nije tako kod svakoga, ali velika većina njih ne zna kako pametno rasporediti hranu ili uopće za to ne mari.



Ovo sam ja zaključila čitajući komentare na taj članak. Mnogi od njih su bili zaista iznenađeni prijedlozima koje je iznjela autorica članka. Mislim da je polako i kod njih podiže svijest o racionalnom korištenju hrane i neptrebnom razbacivanju istom. To me potaknulo na razmišljanje o tome kakva je situacija kod nas. Iskreno, nemam pojma. Vjerovatno (ja se nadam) nije dosegla razmjere kao u USA. Zato bih htjela čuti vaše mišljenje vezano uz ovu temu...


Dok vi razmišljate ja ću vam dati par naputaka iz svoje prakse:

1. ne bacajte kosti od pilećeg mesa. Prije nego poslužite piletinu odvojite kosti i ostavite ih sa strane. Od njih može nastati odličan pileći temeljac ako ih kuhate na laganoj vatri s dosta korijena celera, luka i mrkve.
2. ako vam ostane pečenog mesa od ručka nemojte ga bacati. Sutradan ih isjecite na sitne komade. Skuhajte par jaja, dodajte glavicu zelene salate i složite salatu. Začinite po želji.
3. ako vam ostanu banane i pocrne, nemojte ih bacati. Banana bread (kruh) je jednostavan za napraviti i eto ukusnog i zdravog doručka.
4. ako vam ostane viška kuhanih mahunarki (bijeli grah, azuki, slanutak...) uz dodatak tahinija, češnjaka, maslinovog ulja, jogurta i par začina napravite vlastiti namaz. Eto u trenu ukusnog i zdravog doručka.
5. ako vam ostane skuhane tjestenine, popržite slaninu (ili pršut) na tavi, dodajte par prethodno izmućenih jaja, začine po želji i sve zajedno prelijte preko tjestenine. Zapecite u pećnici. Uz malo zelene salate sutrašnji ručak je gotov za tren.

P.S. rado bih čula vaše prijedloge...

21 komentar:

Tamara kaže...

hvala na ovim savjetima, kod mene obično ostane kruha, pa radim od njega, češke knedle, popečke, ili jednostavno kušine!!
banane teško da će kod meen uspjeti potamniti, mislim da ih kupujem svakodnevno, kosti od piletine i ja spremman za temeljce!!

Laka kuharica kaže...

Hranu ne bacam - toliko gladnih, a ja da bacam? zato kuham taman koliko nam treba. Iznenadni gost bi se najeo, ali bi netko od nas ostao gladan. Slično kao i ti, ako nešto ipak ostane, iskoristim za nešto drugo. S "crnim" bananama može se napraviti i "moj" sladoled jer u njega idu baš one jako zrele koje klinci obično ne jedu.
Sviđa mi se da si sjetila oovoga i objavila!

What's for dessert? kaže...

Obično skuham hrane u količini dovoljnoj za ručak, tako da rijetko imam ostatke. Ako se slučajno nađe koji ostatak hrane, imamo domaće životinje tako da ostaci idu njima.

Savjeti su ti odlični!

mignonne kaže...

Odlicni predlozi, sve se uvek da iskoristiti barem za jos jedan obrok, evo recimo od pire krompira koji je preostao, mogu se napraviti takooo fini kroketi ili cak njoke, kuvano meso iz supe najcesce se iskoristi za rizoto uz neki sos, a od starog hleba se mogu napraviti odlicne domace mrvice, ispeci pita sa sirom ili cak pizza... eto, samo mali dorpinos ovoj odlicnoj temi!;))

jubistacha kaže...

@Tamara: nema na čemu, nadam se da će nekome biti od koristi. Šta su to kušini? (tamo odakle sam ja to su jastuci ;))
@Katarzis: slažem se u potpunosti s prvom rečenicom. Odlična ideja za sladoled. Imat ću na umu za sljedeći put!
@Tamara (What's for...): i to je jedan način za iskorištavanje viška hrane. Hvala!
@mignonne: Odlični savjeti. Nisam nikada radila pitu ili pizzu sa starim kruhom. Imaš možda receptić? Hvala!

Casa de vainilla kaže...

Cesto razmisljam o ovoj temi jer se kod mene mnogo hrane baca. Kad se krene u nabavku uvek imaju hiljadu i jedan prohtev a posle dva, tri zalogaja neke stvari i ne pogledaju. Zao mi je sto toliko hrane zavrsava u smecu, narocito jer je po svetu toliko gladne dece i u poslednje vreme sve vise pokusavam da stanem tome na kraj.
Imam milion recepata u kojima upotrebljavam visak hrane. Stari hleb (koji je kod mene najveci problem) trpam u piroske, pizzu (kao i Lana), razne strate i u poslednje vreme sam se navukla na slane varijante americkih pudinga od hleba. Imas kod mene gomilu recepata na temu starog hleba, pa ako te zanima skicni. Izmedju ostalog imas i recept za pizzu od hleba iako to nije neka mudrost, sipas malo ulja u pleh, poredjas helb isecen na kriske i onda umutis jaja, salamu, sir, kecap ili ajvar, ma sta god da ti padne pod ruku, sve lepo zalijes i zapeces da porumeni. Mnogo jednostavno, a super ukusno.
Od kuvanog mesa mozes napraviti odlicne fasirke, isti princip kao i sa mlevenim, a budu jos ukusnije.
Sorry, ja se bas raspisala. Odlicna tema :)

jasna varcakovic kaže...

Odlican post - i ja sam protiv bacanja hrane!

jubistacha kaže...

@Mihaela (Casa de...): baš mi je drago da si se raspisala. Ova pizza od starog kruha mi je otkriće. Odoh na tvoj blog da vidim šta se sve može napraviti ;)
@Jasna: hvala!

Petra Kranjica kaže...

Rijetko bacamo hranu. Kuhamo količine koje su nam potrebne za ručak ako se zaletim pojedem to drugi dan. Ostatke koristim kao što su cure napisale.Snalazim se i pokušavam ih maštovito upotrijebiti. Volim ispasirati ono malo raskuhano povrće koje preostane nakon kuhanja temeljca i njime ugustiti umake. Ispasiram i smrznem u porcije pa koristim prema potrebi.

Dilajla kaže...

Nastojim skuhati koliko će se i pojesti ,višak riže upotrijebim uz dodatak malo sira,šunke i prezle kao ukusam dodatak mesu, od kuhane pašte obavezno složim nekakvu hladnu salatu,A vidiš jedino se nisam sjetila ovih kostiju.I da ne kupujem više naveliko već samo ono što mi treba.

Mimi kaže...

Ni kod nas nema bacanja... :) Visak rucka se pojede sledeci dan, a testenina ili pirinac se uvek iskoriste na neki nacin. Testeninu najcesce zapecemo u rerni. Visak pire krompira najlakse iskoristimo u raznim kombinacijama. Od hleba pravimo przenice najcesce ili tople sendvice ili prezle. Jedino nekada bacimo visak supe jer se desi da na nju jednostavno zaboravimo u frizideru...
Odlicnu temu si pokrenula!

Monika kaže...

kod nas nema bacanja hrane. sve se pojede, ako ne odmah, onda navečer ili idući dan. jedino smo sa krumpirom oprezni i njega ne podgrijavamo nego ga eventualno navečer onako hladnoga pojedemo. kad smo shvatili da kupljeni kruh gotovo nikad ne pojedemo (pola kruha nam traje 3-4 dana), prestali smo ga kupovati jer nam je bilo žao bacati. pokekad sam napravila prezle, ali i njih gotovo nikad ne koristim u kuhanju pa smo onda počeli kupovati prepečenac. uvijek ga imamo, super je za doručak ili uz neštko konkretnije i tako smo se fino navikli.

Unknown kaže...

Ne,ne,hrana se ne baca.Uz malo mašte i volje sve se može iskoristiti.

Unknown kaže...

Kod mene se ništa ne baca. Na žalost jedno vrijeme sam i ja sama bila kao kanta za smeće, jela bih da se ne baci:) Znaš onu bosansku: jazuk baciti pa ja od jazuka sve deblja i deblja. Kuham samo ono što znam da će moji pojesti. Za večeru vole kada ostane od ručka, naravno ne sva jela. mm ne voli stari kruh a to je meni bio dugo, dugo veliki problem. Ja sam naučila da je grijeh bacati kruh ali njemu nije. Sada se promijenio, mirovina je sramotno mala! Uglavnom, pripremam onoliko koliko se može pojesti, ništa ne bacam ni u smeće a više ni u sebe:)
Baš ti je pametna ova tema!

jubistacha kaže...

@kranjca: odlično mi je ovo s povrćem. Zapisujem!
@Dilajla: odlična ideja za rižu!
@Miki: ja obično zaledim višak juhe jer je upravo zato i radim. Da imam juhe u svakom trenutku ;)
@Monika: mi moramo kupiti kruh radi djeteta. Zato ja nastojim često ispeći kruh upravo radi nje. Inače, odlična ideja s prepečencom. Mogla bih to imati u zalihi...
@Irena: slažem se!
@Snježa: bravo za tebe. Hvala!

Sweet Corner kaže...

Nikad ne bacam hranu, to mi je nesto grozno i srce mi se kida kad moram baciti kruh koji ostane, ali ga iskoristim za tople sendvice u tosteru ili ga spoham. A hrane od nas rijetko ima kad za baciti, ako i ostane uvijek pojedemo iduci dan.

Наташа kaže...

Evo još jedne koja ne baca hranu. Iskoristim sve što nam preostane od ručka. Isto kao i kod Mignone, krompir pire iskoristim da napravim krokete ili ga dodam u tijesto i napravim pečene piroškice sa mini hrenovkama. Ako mi slučajno ostane bolonjez umak, smrznem ga i onda to iskoristim najčešće kada kuham sočivo, koje moj muž ne može podnijeti, pa njemu bolonjez, nama sočivo. :)
Vodu u kojoj sam kuhala pile djelomično iskoristim za supu, rižu, a ako mi šta ostane, smrznem u plastičnim posudicama. Tako smrzavam i bijelo vino, pa ga koristim za meso i umake :)))
Hljeb ne bacamo. Od starog hljeba napravim prženice ili tople sendviče u rerni. Ako mi ostane varivo od graha, u dubljoj tavi prepržim isjepkane pačene paprike i dodam taj grah i pržim ga dok se fino ne ugusti. To je moja baka nazivala pindžur od graha ili prženi grah. Mljac! :)
E, da. Upravo ste mi dali ideju da tjesteninu sa sirom koja mi je ostala od sinoć, danas recikliram i napravim super brzi ručak. :)
Kupujem namjenski i planski i ne bacam, a to nije bio slučaj do prije nekih 7-8 godina. Poslije toga smo zapali u takvu finansijsku krizu koja je trajala skoro godinu dana, da me je to lupilo kao kamen u glavu i od tada sam racionalna i pazim šta radim sa hranom.

jubistacha kaže...

@Sweet Corner: bravo!
@Nataša: dobra ideja za smrzavanje vina. Nisam to nikada dosada radila. Hvala!

Branka - byB kaže...

Odlična tema i prije svega korisna ! Nisam za bacanje hrane i to baš rijetko radim. Kako ne kuham za veći broj ljudi nemam niti nekih većih viškova. Ako se dogode onda ono što mogu zamrznem pa kasnije odmrzavam i podgrijavam, a ono što ne ide u led ide u razne složence, salate i slično. Voće koje preostane i ne pojede se najčešće će ipak završiti u marmeladi :)

Anonimno kaže...

ja kuham samo onoliko koliko nama treba, vikendom se zna desiti da ostane nešto hrane ali to pojedu moj mačak i pesek :)
ugl.ne volim bacati hranu i gledam da je iskoristim na bilo koji način
odlični su ti ovi savjeti

jubistacha kaže...

@Branka: kod kraljice marmelade voće ne ide nigdje nego u marmeladu. Odlična ideja!
@Nina: hvala!

Objavi komentar